Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Zakharova κατά ΗΠΑ: Προωθούν καταστροφική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, με «γεωπολιτική μηχανική» θέλουν να διαλύσουν την περιοχή

Πυρά Zakharova κατά ΗΠΑ: Προωθούν καταστροφική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, με «γεωπολιτική μηχανική» θέλουν να διαλύσουν την περιοχή
ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, James O' Bryen, παραδέχτηκε σε δήλωσή του ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια ρήξη μεταξύ Ερεβάν και Μόσχας.
Η Δύση προωθεί μια καταστροφική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, στόχος της οποίας είναι να κατακερματίσει την περιοχή και να καταστρέψει τους ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο Sputnik.
Νωρίτερα, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, James O' Brien, παραδέχτηκε σε δήλωσή του ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια ρήξη μεταξύ Ερεβάν και Μόσχας.
Είπε ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αρμενίας θέλει να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν συνθήκες για αυτό.
«Η Δύση προωθεί μια καταστροφική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, ο κύριος στόχος της οποίας είναι ο ίδιος – να κατακερματίσει τον χώρο της περιοχής, καταστρέφοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Ρωσίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους και γείτονές της», είπε η Zakharova, σχολιάζοντας τα λόγια του O' Brien,

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Αρμενία θέλει να απομακρυνθεί από τη Ρωσία είναι αβάσιμες, οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες θα αντέξουν όλες τις δοκιμασίες δύναμης.

«Όσο για τους αβάσιμους ισχυρισμούς του O'Brien ότι η Αρμενία θέλει να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα της γεωπολιτικής μηχανικής που είναι εγγενής στους Αμερικανούς - η επιθυμία να κατασκευάσουν στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας την «πραγματικότητα» που χρειάζεται η Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει», είπε η Zakharova.
Οι συμμετέχοντες στις διεθνείς συζητήσεις της Γενεύης θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους για να αρχίσουν να επεξεργάζονται μια συμφωνία για τη μη χρήση βίας μεταξύ της Γεωργίας, αφενός, και της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, αφετέρου, δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ξεκινώντας πρώτα από όλα να επεξεργάζονται μια συμφωνία για τη μη χρήση βίας μεταξύ της Τιφλίδας, αφενός, και του Sohum και του Chkinval, αφετέρου», δήλωσε η Zakharova, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην επέτειο της σύγκρουσης του Αυγούστου 2008 στον Καύκασο.

Η Μόσχα θεωρεί την υιοθέτηση τέτοιων νομικών υποχρεώσεων ως εγγύηση έναντι της επανάληψης των τραγικών γεγονότων στο μέλλον, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν τις διαπεριφερειακές αντιθέσεις για να αναζωπυρώσουν την κατάσταση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, αδιαφορώντας έτσι τα συμφέροντα και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, πρόσθεσε η Zakharova.
Οι Διεθνείς Συζητήσεις της Γενεύης είναι ένα πολυμερές φόρουμ που ξεκίνησε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης του 2008 μεταξύ της Γεωργίας, των αποσχισμένων περιοχών της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας και της Ρωσίας.
Οι δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες αναγνωρίζονται από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Ναούρου και τη Συρία, ενώ η Γεωργία και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ δεν τις έχουν αναγνωρίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης