Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επίθεση των Ουκρανών στο Kursk στόχευε το φυσικό αέριο της Ευρώπης - Το δόλιο σχέδιο των ΗΠΑ με το LNG

Η επίθεση των Ουκρανών στο Kursk στόχευε το φυσικό αέριο της Ευρώπης - Το δόλιο σχέδιο των ΗΠΑ με το LNG
Προτεραιότητα η Ασία για το αμερικανικό LNG - Τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη που εξαρτάται από τη Ρωσία
Τα τελευταία 24ωρα, τα βλέμματα ολόκληρης της Ρωσίας είναι στραμμένα στο νότιο άκρο της περιοχής Kursk, στην οποία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εισέβαλε μεγάλη ομάδα ουκρανικών στρατευμάτων υποστηριζόμενη από τεθωρακισμένα οχήματα.
Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti υποστηρίζει ότι η εισβολή των Ουκρανών στρατιωτών συνοδεύτηκε όχι μόνο από αεροπορική κάλυψη και ηλεκτρονικό πόλεμο, αλλά και από ένα ισχυρό κύμα πληροφόρησης, το οποίο εκτοξεύτηκε ταυτόχρονα μέσω τοπικών καναλιών και κοινωνικών δικτύων.

Οι φήμες για δεύτερο… Chernobyl

Το πρώτο συνδέθηκε με την υποτιθέμενη σχεδόν ολοκληρωμένη κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Kursk, ενώ αργότερα διέρρευσαν ότι συνέβη ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού, πρακτικά ένα δεύτερο Chernobyl.
Φυσικά, δεν συνέβη τίποτα τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, πρόσθετες μονάδες του ρωσικού στρατού και της συνοριοφυλακής ανακατευθύνθηκαν για να υπερασπιστούν τον σταθμό.
Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε η άμυνα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia, κάτι που σύμφωνα με το RIA Novosti, δείχνει ότι η στρατιωτική διοίκηση εξέτασε σοβαρά την απειλή επίθεσης σε αυτήν την κρίσιμη ενεργειακή εγκατάσταση.
Βάσει του δημοσιεύματος, είναι λογικό η φήμη αυτή να εξαπλωθεί, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια πυρηνική εγκατάσταση, και συνεπώς είναι εύκολο να παίξει κανείς με τον φόβο μιας ραδιενεργής μόλυνσης.

Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα στον πυρηνικό σταθμό

Όπως αναφέρεται, ο πυρηνικός σταθμός του Kursk μέσω εννέα βασικών γραμμών τροφοδοτεί το ενοποιημένο ενεργειακό σύστημα «Center», το οποίο περιλαμβάνει τη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή της, όπως επίσης και τις επαρχίες Vladimir, Voronezh, Vologda, Kostroma, Oryol, Smolensk, Tambov, Tula, Belgorod και άλλες περιοχές της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, ακόμα και αν οι Ουκρανοί είχαν καταφέρει με κάποιο… θαύμα να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες, ο πυρηνικός σταθμός του Kursk δεν θα διέτρεχε κανένα κίνδυνο, καθώς όπως τονίζεται, είναι αδύνατο να διεισδύσει στο τέταρτο κύκλωμα ασφαλείας με πυροβολισμούς.
Ο σχεδιασμός της αίθουσας του αντιδραστήρα είναι τέτοιος ώστε να αντέχει ακόμα και συντριβή αεροπλάνου.
Συνεπώς, αυτό που θα ήταν σε θέση να κάνουν οι τρομοκράτες, θα ήταν απλά να καταστρέψουν τις γραμμές ηλεκτροδότησης.
Δηλαδή, τίποτα δεν μπορούσε να απειλήσει ούτε το κέλυφος του αντιδραστήρα ούτε προφανώς και τον πυρήνα του.
Οι Ουκρανοί πολεμούν εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους για την επίτευξη των τρομοκρατικών τους στόχων.
Ο πραγματικός τους στόχος είναι να προκαλέσουν ανεξέλεγκτο πανικό, επισημαίνει το RIA Novosti.

Ο σταθμός διανομής αερίου Sudza ο πραγματικός στόχος

Σε αντίθεση με τα εσκεμμένα ψέματα για τη στόχευση του πυρηνικού σταθμού του Kursk, ένας από τους πραγματικούς στόχους της επίθεσης ήταν ο σταθμός διανομής φυσικού αερίου Sudzha, μέσω του οποίου διοχετεύεται φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, η άντληση φυσικού αερίου από την Ευρώπη έχει αυξηθεί στα 40 με 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές προετοιμάζονται για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης.
Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από την εισβολή των Ουκρανών, η Πράγα κατηγόρησε το Βερολίνο για κλοπή αερίου που προοριζόταν για την Τσεχία.
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του υπουργού Βιομηχανίας Jozef Sikela στην Bundestag και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της πτώσης ρεκόρ των αμερικανικών προμηθειών LNG και μιας προληπτικής αύξησης των τιμών.
Ταυτόχρονα, μόλις εμφανίστηκαν αναφορές για μάχες κοντά στη Sudza, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 5%.

Γιατί έγινε στόχος

Το RIA Novosti δίνει μια σειρά από λόγους γιατί ο «Sudzha» ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης.
Όπως αναφέρεται, το αέριο από εδώ ρέει μέσω του εδάφους της Ουκρανίας σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Στις δύο πρώτες χώρες βρίσκονται στην εξουσία ανοιχτά αντι-ουκρανικές κυβερνήσεις, οι οποίες εμποδίζουν όλες τις πρωτοβουλίες του Κιέβου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός Robert Fico πυροβολήθηκε και παραλίγο να σκοτωθεί από έναν τοπικό φιλο-Ουκρανό ακτιβιστή.
Επιπλέον, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι παραδοσιακά καθαροί εισαγωγείς ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά μετά τον Μάρτιο και τις επακόλουθες επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, και οι δύο αυτές χώρες παρέχουν εξαιρετικά μέτριες αντίστροφες ροές, αν και το Κίεβο πληρώνει για μεγαβάτ σε ευρωπαϊκές τιμές συναλλάγματος.
Αυτό διευκόλυνε, μεταξύ άλλων, το μπλοκάρισμα του πετρελαιαγωγού Druzhba και το Κίεβο παραδέχτηκε επίσημα ότι εμπόδισε τη διαμετακόμιση πετρελαίου για να στραγγαλίσει την ουγγρική οικονομία.

Tο δόλιο σχέδιο

Η κλοπή τσεχικού φυσικού αερίου από τη Γερμανία είναι άμεση απόδειξη έλλειψης πόρων, η οποία συμπληρώνεται από την πεισματική απροθυμία της Αυστρίας να τερματίσει την εξαιρετικά κερδοφόρα σύμβαση φυσικού αερίου που έχει υπογράψει έως το 2040.
Επομένως, η καταστροφή του σταθμού διανομής αερίου της Sudzha, θα έφερνε το Βερολίνο και τη Βιέννη σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την προμήθεια αμερικανικών πόρων.
Επιπλέον, θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Μπρατισλάβας και της Βουδαπέστης, δηλαδή στην οικονομία τους, αφού οι προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων είναι ζωτικής σημασίας για αυτές.
Τότε όλα θα γίνονταν απλά.
Σύμφωνα με το RIA Novosti ο Λευκός Οίκος, χρησιμοποιώντας άμεσο εκβιασμό, θα ανάγκαζε τη Γερμανία και την Αυστρία να συνεχίσουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ θα τις έθετε εναντίον της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται πως το Πεντάγωνο έχει επίσημα αποκηρύξει κάθε σχέση με την επίθεση στην περιοχή του Kursk και στις εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής.

Ενεργειακό σύστημα Ουκρανίας… τέλος

Υπάρχει μια εξαιρετικά ζοφερή εκτίμηση στον δυτικό Τύπο για τις συνέπειες της εισβολής.
Στρατιωτικοί και ενεργειακοί αναλυτές αναμένουν αντίποινα από τη Ρωσία που θα τελειώσουν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, το οποίο θα … πέσει στους ώμους της κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά αν εξακολουθεί κανείς να υπολογίζει στην Πολωνία και στη Ρουμανία σε θέματα τουλάχιστον διέλευσης, τότε οι διαδρομές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας είναι σίγουρα κλειστές και θα πρέπει επίσης να περιμένετε από αυτές τις χώρες να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο - οικονομική ή στρατιωτική.

Απειλούνται οι ευρωπαϊκές οικονομίες

Τα γεγονότα γύρω από τη Sudzha δεν έχουν τελειώσει.
Μόνο και μόνο επειδή την ίδια στιγμή τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν με επιτυχία στην περιοχή της πόλης Pokrovsk στο Donbass.
Από αυτή την κατεύθυνση, όπως παραδέχεται η ουκρανική προπαγάνδα, μια από τις ταξιαρχίες που στάλθηκαν στη συνέχεια στο Kursk αποσύρθηκε.
Στο Pokrovsk υπάρχουν δύο μεγάλα ανθρακωρυχεία (Krasnolimanskaya και Krasnoarmeyskaya-Zapadnaya), τα οποία αποτελούν μέρος της εκμετάλλευσης DTEK.
Είναι αξιοσημείωτα για το γεγονός ότι αυτά είναι τα τελευταία ορυχεία όπου εξορύχθηκε άνθρακας οπτανθρακοποίησης για τις ανάγκες της Ουκρανίας.
Δεδομένου ότι η ουκρανική μεταλλουργική βιομηχανία καταναλώνει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους οπτάνθρακα ετησίως, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω γεγονότα, το ενεργειακό ελατήριο γύρω από την Ουκρανία και την Ευρώπη σφίγγει σε τέτοιο σημείο που απειλεί να… διαλύσει τις εθνικές οικονομίες.

Οι ΗΠΑ μειώνουν τις ευρωπαϊκές προμήθειες LNG... υπέρ της Ασίας

Και η πίεση για την Ευρώπη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της στάσης των ΗΠΑ.
Παρά τις υποσχέσεις στήριξης της ΕΕ, η οποία έχει εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να της στείλουν LNG.
Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ετησίως και συνολικά 170 δισεκατομμύρια έως το 2030.
Αλλά με μια προϋπόθεση: ότι οι τιμές «πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, τη σταθερότητα της προσφοράς και της ζήτησης».
Πίσω από την αόριστη διατύπωση κρύβεται η επιθυμία να βγάλουν χρήματα: αν είναι ασύμφορο, οι προμήθειες θα σταματήσουν.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενημέρωσε αμέσως τους παραγωγούς του να μην συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προκειμένου να «διατηρηθεί η ευελιξία ενόψει της περιορισμένης δυναμικότητας».
Πλέον οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν πως με την ανάκαμψη της Ασίας, θα είναι πιο κερδοφόρο για αυτούς να ανακατευθύνουν προς την ασιατική αγορά τους όγκους του LNG που προορίζονταν αρχικά για την Ευρώπη καθώς οι τιμές εκεί ξεπέρασαν τις ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να στραφούν σε πιο ελκυστικούς πελάτες.

Η μυρωδιά του χρήματος

«Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι τώρα δύο φορές πιο ακριβό από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και αυτό παρά τη μείωση της παραγωγής, την εξοικονόμηση των νοικοκυριών λόγω υψηλότερων τιμολογίων και υψηλότερων αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης», σημειώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ, Alexey Grivach.
Παρόλο αυτά, δεν στάθηκε αρκετό για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εμπόρων.
Πληροφορίες από το Business Insider κάνουν λόγο για σημαντική μείωση των προμηθειών LNG από τις ΗΠΑ στην ΕΕ.
Όπως αναφέρεται, έφτασε στο σημείο τον Ιούλιο οι προμήθειες των ΗΠΑ να είναι σχεδόν ίσες με αυτές της Ρωσίας - 1,5 έναντι 1,3 εκατομμυρίων τόνων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά από τα τέλη του 2021.

Προτεραιότητα στην Ασία

Η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά για αυτές τις εξελίξεις.
Ο Masanori Odaka, ανώτερος αναλυτής στη νορβηγική εταιρεία Rystad (με εξειδίκευση στην ενεργειακή έρευνα), προειδοποίησε ότι τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο η Ασία θα αποτελέσει προτεραιότητα για το αμερικανικό αέριο.
Δυτικοί ειδικοί λένε ότι λόγω των ενεργειών της Ουάσιγκτον, εξακολουθεί να είναι δύσκολο για την Ευρώπη να εγκαταλείψει τις ρωσικές εισαγωγές.
Μέχρι το τέλος του 2023, η Μόσχα παρείχε το 15% των αγορών φυσικού αερίου της ΕΕ (9%ς εκατό μέσω αγωγών φυσικού αερίου, 6% μέσω LNG).
Επίσημα, δεν υπάρχει απαγόρευση του ρωσικού LNG.
Όπως αναφέρεται, η ΕΕ θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από τις εισαγωγές από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
«Το μόνο ερώτημα είναι η τιμή.
Η ευρωπαϊκή οικονομία υποφέρει από τα υψηλά τιμολόγια του φυσικού αερίου, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, άλλες έχουν μειώσει την παραγωγή τους.
Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ρωσικό LNG, αλλά οι πολιτικοί αποφασίζουν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης