Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΠΟΥ συγκαλεί επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων – Νέο στέλεχος σαρώνει την Κεντρική Αφρική

Ο ΠΟΥ συγκαλεί επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων – Νέο στέλεχος σαρώνει την Κεντρική Αφρική

Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα εκτός του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική

Σχετικά Άρθρα
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Ghebreyesus ανακοίνωσε την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, ότι συγκαλεί Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Διεθνών Κανονισμών Υγείας για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της πρόσφατης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) στην Αφρική και να αποφασίσει εάν αποτελεί Έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC)—ένα βήμα πιο κοντά στην κήρυξη μιας άλλης πανδημίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής εξήγησε ότι οι νέες ανησυχίες αφορούν ένα νέο και πιο θανατηφόρο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων από αυτό που κηρύχθηκε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη το 2022 και το οποίο εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες, επηρεάζοντας κυρίως γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες.
Αυτό το νέο στέλεχος έχει ήδη ανιχνευθεί σε 10 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία ήταν το επίκεντρο των προηγούμενων επιδημιών της ευλογιάς των πιθήκων, και η οποία πλέον ευθύνεται για πάνω από το 95% όλων των νέων κρουσμάτων και θανάτων.
Πρόσφατα, ωστόσο, το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα εκτός του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική.
«Από την αρχή του έτους έχουν αναφερθεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα και έχουν αναφερθεί 511 θάνατοι, αυτό είναι περισσότεροι από ό,τι πέρυσι», αποκάλυψε ο Ghebreyesus.
«Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε τέσσερις προηγουμένως μη επηρεασμένες χώρες γειτονικές του Κονγκό: Μπουρούντι, Ρουάντα, Κένυα και Ουγκάντα», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής τόνισε ότι αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από το εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 3,6% είναι ότι ο ιός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά.
Το 70% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και περίπου το 85% των θανάτων αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης