Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος νεύρων στη Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Hezbollah το Ισραήλ, μετά το Ιράν - Διέξοδος από τo μακελειό... η Γάζα

Πόλεμος νεύρων στη Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Hezbollah το Ισραήλ, μετά το Ιράν - Διέξοδος από τo μακελειό... η Γάζα
Το Ιράν φέρεται να μελετά τη ματαίωση της επίθεσης στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Απειλές Ισραήλ, ΗΠΑ
(upd13) Με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ να καθυστερεί, τη στιγμή που πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για δεύτερες σκέψεις στην Τεχεράνη για το εάν πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος… νεύρων.
Με το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, όπως η Hezbollah, να μην ανοίγουν ξεκάθαρα τα χαρτιά τους για το τι προτίθενται να πράξουν, καθώς από τη μια εκτοξεύουν απειλές για ισχυρότατα πλήγματα ακόμα και σε ισραηλινές πόλεις, όπως είναι το Τελ Αβίβ και η Χάιφα και από την άλλη υποδηλώνουν πως δεν επιθυμούν μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ σπεύδουν να διαμηνύσουν πως σε περίπτωση που οι Ιρανοί και οι δυνάμεις της Hezbollah εξαπολύσουν επίθεση, θα υποστούν συνέπειες… και θα το μετανιώσουν.
Με όλες τις εκτιμήσεις – ακόμα και του αμερικανικού Πενταγώνου – για το πότε θα εκδηλωθεί το ιρανικό χτύπημα να έχουν αποτύχει πλήρως, το τελευταίο σενάριο που διακινείται, θέλει την Hezbollah να επιτίθεται πρώτη και μετά να ακολουθεί το Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά συνιστούν σενάρια καθώς πλέον έχει διαπιστωθεί ότι η Δύση και το Ισραήλ διαθέτουν πραγματικά ελάχιστες πληροφορίες για το τι προτίθενται να κάνουν τελικά οι Ιρανοί.
Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες που θέλουν το Ιράν να είναι πρόθυμο να ματαιώσει την επίθεση στο Ισραήλ με αντάλλαγμα … την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ συμφώνησε υπό τις πιέσεις ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ να στείλει αντιπροσωπεία στις 15/8 στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα.

New York Times: Πρώτα θα χτυπήσει η Hezbollah, θα ακολουθήσει το Ιράν

Η Hezbollah μπορεί να χτυπήσει πρώτη το Ισραήλ και μετά να ακολουθήσει το Ιράν αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να εξαπολύονται δύο διαφορετικά χτυπήματα κατά του Ισραήλ.
Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις προθέσεις του Ιράν και της Hezbollah, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτές αλλάζουν συχνά.
Υπενθυμίζεται πως και το CNN υποστήριζε ότι η Hezbollah θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων ημερών, ενώ αναφερόταν πως στο Ιράν επικρατούν δεύτερες σκέψεις ακόμα και για το εάν θα πρέπει να «χτυπήσει» το Ισραήλ.
Πάντως, Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την Τεχεράνη, αλλά εκτιμούν ότι δεν πρόκειται το Ιράν να πραγματοποιήσει επίθεση στο Ισραήλ στο άμεσο μέλλον καθώς φέρεται να έχει αναθεωρήσει το αρχικό του σχέδιο.

CNN: Σκέψεις στο Ιράν να ματαιώσει την επίθεση… για εκεχειρία στη Γάζα

Από την πλευρά του το CNN μεταδίδει πως το Ιράν μελετά το ενδεχόμενο να ματαιώσει τα σχέδια του για επίθεση κατά του Ισραήλ με αντάλλαγμα να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.
Σύμφωνα με το CNN, το Ιράν χρειάζεται μια διπλωματική «κάλυψη» έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τις απειλές του για εκδίκηση κατά του Ισραήλ.
«Μια εκεχειρία στη Γάζα θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να ισχυριστεί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ζωές των Παλαιστίνιων στον παλαιστινιακό θύλακα παρά για την εκδίκηση.
Αλλά η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για το Ιράν καθώς διακυβεύεται η τιμή του» επισημαίνει το CNN, το οποίο και αυτό υποστηρίζει ότι Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο πλέον να αναλάβει δράση η Hezbollah από ότι το Ιράν.

Ισραήλ σε Hezbollah: Θα σας πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απειλή που εκτόξευσε κατά της Hezbollah ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, ο οποίος υποστήριξε πως «θα σας πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη» εάν συνεχίσετε τις επιθέσεις.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Hezbollah να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή.
Αν η Hezbollah συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις.
Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο Nasrallah την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006.
Αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί το επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024» υποστήριξε ο Gallant, αναφερόμενος στον πόλεμο των 36 ημερών του 2006 κατά τον οποίο είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι στον Λίβανο.

Προειδοποίηση και από ΗΠΑ σε Ιράν: Θα υποστείτε σημαντικές συνέπειες

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης, θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες
Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως σε περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ τότε θα τελειώσουν και οι όποιες ελπίδες για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μαχητικά F-22 για την προστασία Ισραήλ, Αμερικάνων στρατιωτών

Εν τω μεταξύ, νέα συνομιλία είχαν χθες Πέμπτη 8/9 οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin και του Ισραήλ, Yoav Gallant, οι οποίοι συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν αλλά και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (...) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.
Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων» επεσήμανε ο Austin.

Συνομιλίες για κατάπαυση στη Γάζα – Συμμετέχει και το Ισραήλ

Παρών θα είναι το Ισραήλ στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 15/8 με απώτερο στόχο μια συμφωνία για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Το Ισραήλ διεμήνυσε πως θα είναι παρών στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες φαίνεται πως αποκτούν πλέον δυναμική.
Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο τόπος των συνομιλιών, το Ισραήλ συναίνεσε να δώσει το παρών.
ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Hamas για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου οι δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».
«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ καλείται να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Hamas, εκτιμάται πως αυτήν την φορά υπάρχουν περισσότερες ελπίδες για μια θετική κατάληξη, καθώς οι ΗΠΑ θα πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση με αντάλλαγμα πιθανότατα να μην υπάρξει τελικά επίθεση και εκδίκηση του Ιράν για τον θάνατο του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη.

Υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα ο νέος ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar

Υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων φέρεται να τάσσεται ο νέος επικεφαλής της Hamas, Yahya Sinwar.
Όπως μεταδίδει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12, o Sinwar έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Sinwar σε ένα μακροσκελές μήνυμα του προς τους εκπροσώπους της Hamas που βρίσκονται εκτός της Γάζας, τους καλούσε να καταλήξουν σε μια συμφωνία με το Ισραήλ πριν την πιθανή επίθεση του Ιράν.
Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται το ισραηλινό ΜΜΕ, ο Sinwar δεν έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, ενώ φέρεται να ζητά από τα μέλη της Hamas στο Κατάρ να μην αναμειχθούν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι σε αυτές θα συμμετάσχουν οι Khalil al-Hayya και το μέλος του Politburo Ghazi Hamad.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριξε ότι η εκλογή του Sinwar στην ηγεσία της Hamas θα περιέπλεκε τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις απέναντι στο Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ενισχύθηκαν με μεγάλο αριθμό πυραύλων

Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν διαθέτει νέους πυραύλους cruise, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με εξαιρετικά εκρηκτικές κεφαλές που δεν είναι ανιχνεύσιμες μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων cruise προστέθηκε στο στόλο των Φρουρών.
Αυτοί οι νέοι πύραυλοι έχουν δυνατότητες κεφαλών υψηλής εκρηκτικότητας που είναι μη ανιχνεύσιμες και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και να βυθίσουν τους στόχους τους» μεταδίδει το Tasnim.

Mikhail Bogdanov (Ρωσία): Δουλεύουμε με το Ιράν για αποκλιμάκωση της έντασης

Η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και άλλους περιφερειακούς παράγοντες για να αποτρέψει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή υποστήριξε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov.
«Επικοινωνούμε με όλους», είπε ο Bogdanov, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες.
Όπως είπε ο Bogdanov, η Μόσχα πιέζει για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς προτρέπει όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Καλούμε όλους να απόσχουν από την κλιμάκωση της κατάστασης και να μην μετατραπεί σε καταστροφή για όλους τους περιφερειακούς παράγοντες.
Και φυσικά, πρέπει να βρεθούν πολιτικοί τρόποι εξόδου από τα υπάρχοντα προβλήματα» υπογράμμισε ο Bogdanov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης