Διεθνή

Τρόμος για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία - Φόβοι για 200.000 νεκρούς - Ακυρώνει περιοδεία στην Ασία ο πρωθυπουργός Kishida

Τρόμος για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία - Φόβοι για 200.000 νεκρούς - Ακυρώνει περιοδεία στην Ασία ο πρωθυπουργός Kishida
Αυτοί οι μεγασεισμοί έχουν καταγραφεί μία φορά κάθε 90 έως 200 χρόνια, με τον τελευταίο να συμβαίνει το 1946
Οι Αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, προειδοποίηση για «μεγασεισμό» στο άμεσο μέλλον, καλώντας τους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση στα σπίτια τους, χωρίς να προβούν σε πρόωρη εκκένωσή τους, αργά το βράδυ της Πέμπτης 8/8, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας Fumio Kishida να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κεντρική Ασία.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διευκρινίζει, πως η πιθανότητα για «μεγασεισμό» είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως, αλλά όχι ότι επίκειται.
Ο συναγερμός σήμανε λίγες ώρες μετά την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά του νότιου νησιού Κιούσου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Τι σημαίνει μεγασεισμός στην Ιαπωνία; - Θα μπορούσαν να πεθάνουν 200.000 άνθρωποι

Όμως οι ειδικοί τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του σημείου όπου βρισκόταν το επίκεντρο -στην άκρη της κοιλάδας Nankai, μια τάφρο στον πυθμένα του ωκεανού που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, όπου οι προηγούμενοι σεισμοί προκάλεσαν τεράστια τσουνάμι και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.
Δεν έδειξε ότι θα συμβεί σίγουρα σεισμός, αλλά ενθάρρυνε τους ανθρώπους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν εάν χρειαστεί.

Αυτοί οι μεγασεισμοί έχουν καταγραφεί μία φορά κάθε 90 έως 200 χρόνια, με τον τελευταίο να συμβαίνει το 1946.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από τον σεισμό και το πιθανό επακόλουθο τσουνάμι.
Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Shinya Tsukada τόνισε ότι ενώ «υπάρχει σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα για έναν ακόμη μεγάλο σεισμό σε σύγκριση με τους κανονικούς χρόνους», δεν λένε ότι θα συμβεί σίγουρα «σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αλλά να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, ενώ ελέγχουν τις διαδρομές εκκένωσης όπου χρειάζεται και ότι τα νοικοκυριά έχουν αρκετές προμήθειες.

Ακυρώνει ο πρωθυπουργός Fumio Kishida περιοδεία του στην Κεντρική Ασία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida ακύρωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Κεντρική Ασία την Παρασκευή 9/8 και ηγήθηκε των προληπτικών μέτρων, μετά από μια άνευ προηγουμένου προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος μεγασεισμού στις ακτές του Ειρηνικού ήταν υψηλότερος από το συνηθισμένο.
«Αποφάσισα να μείνω στη χώρα για την επόμενη εβδομάδα περίπου για να διασφαλίσω ότι οι προετοιμασίες και οι επικοινωνίες μας είναι εντάξει», είπε ο Kishida σε συνέντευξη Τύπου, αν και η προειδοποίηση δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ή έκκληση για εκκένωση.
"Αλλά είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται ανήσυχοι γι 'αυτό", πρόσθεσε.
«Συνεπώς, αποφάσισα να ακυρώσω την προγραμματισμένη επίσκεψή μου στην Κεντρική Ασία και τη Μογγολία».
Η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις με τους περιφερειακούς ηγέτες μέσω διαδικτύου, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK.
Η επίσκεψη στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από Παρασκευή έως Δευτέρα.

Ο τελευταίος σεισμός

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ώρες μόλις μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, κοντά στο νησί Kyushu την Πέμπτη 8/8.
Αν και αρχικά είχε αναφερθεί πως ο σεισμός ήταν έντασης 6,9R στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στα 7,1R.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην επαρχία Miyazaki.
Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.
Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως το ύψος του κύματος στην περιοχή των επαρχιών Kagoshima, Kochi, Miyazaki, Oita και Ehime μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.
1111_1.jpg


Ο τρομερός σεισμός στη Fukushima: Σεισμός, τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα

Υπενθυμίζεται πως ο τρομακτικός σεισμός των 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011 στην Ιαπωνία προκάλεσε ένα σαρωτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα συστήματα παροχής ρεύματος και ψύξης του πυρηνικού σταθμού της Fukushima.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τήξη των αντιδραστήρων Νο. 1, 2 και 3 και τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
Το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να ψύξει τους πυρήνες των αντιδραστήρων διέρρευσε στα υπόγεια των αντιδραστήρων και αναμείχθηκε με το βρόχινο νερό και τα υπόγεια ύδατα.
Οι 130 τόνοι μολυσμένου νερού συλλέχθηκαν, πέρασαν από επεξεργασία η οποία κόστισε περισσότερα από 44 δισεκατομμύρια δολάρια κι έπειτα αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενές που πλέον αριθμούν τις 1.000 και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των εγκαταστάσεων.

Περίπου το 70% από το «ALPS επεξεργασμένο νερό», όπως αποκαλείται λόγω των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για το φιλτράρισμά του, εξακολουθεί να περιέχει καίσιο κι άλλα ραδιονουκλεΐδια που υπερβαίνουν τα όρια για την απόρριψή τους.
Στα τέλη Αυγούστου 2023 άρχισε η Ιαπωνία τις ρίψεις επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στη θάλασσα διαδικασία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία σε πολλές περιβαλλοντικές και όχι μόνο οργανώσεις.
Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε την έναρξη των ρίψεων από την Tokyo Electric Power (TEPCO) στον ωκεανό.
Οι ιαπωνικές αρχές και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές, όμως χώρες της περιοχής φοβούνται πως θα μολυνθούν τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης