Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Είμαι σίγουρος για εκείνον»: 25 χρόνια από την ανάδειξη του Putin στην εξουσία - Όλοι στη Δύση έρχονται και παρέρχονται

«Είμαι σίγουρος για εκείνον»: 25 χρόνια από την ανάδειξη του Putin στην εξουσία - Όλοι στη Δύση έρχονται και παρέρχονται
Την εποχή του διορισμού του ως πρωθυπουργού, ο μελλοντικός Ρώσος ηγέτης ήταν διευθυντής της FSB και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας
«Θα είναι σε θέση να συσπειρώσει γύρω του αυτούς που θα πρέπει να ανανεώσουν τη μεγάλη Ρωσία στον νέο, 21ο αιώνα», είπε ο πρόεδρος Boris Yeltsin εκείνη την ημέρα σε τηλεοπτική ομιλία, ανακοινώνοντας τον Putin ως διάδοχό του.
25 χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο Vladimir Putin στο Κρεμλίνο.
Στις 9 Αυγούστου του 1999 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Yeltsin τον διόρισε πρωθυπουργό.
Από τότε κυβερνά σχεδόν ανελλιπώς. Την ώρα που πολιτικοί στη Δύση έρχονται και παρέρχονται, ο Putin μένει.
Την εποχή του διορισμού του ως πρωθυπουργού, ο μελλοντικός Ρώσος ηγέτης ήταν διευθυντής της FSB και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρώτη εβδομάδα

Πριν ψηφίσει η Κρατική Δούμα την υποψηφιότητα νέου πρωθυπουργού διαμεσολάβησε μια εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Putin:

- συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό, ηγέτη του κινήματος Our Home is Russia, Viktor Chernomyrdin και τον ηγέτη της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων, Mikhail Shmakov.
- πραγματοποίησε πολλές διεθνείς τηλεφωνικές συνομιλίες, μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Valery Pustovoitenko και τον Βοηθό του Προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια Samuel Berger.
- συμμετείχε σε συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο και αργότερα προήδρευσε σε συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής για το θέμα αυτό.
- πραγματοποίησε συναντήσεις με ηγέτες φατριών της Κρατικής Δούμας και βουλευτικών ομάδων·
- συνεδρίασε για το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Στις 16 Αυγούστου, η υποψηφιότητα του Putin εξετάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (οι βουλευτές έπρεπε να κληθούν πίσω από τις διακοπές).

Πρόσωπο άγνωστο στους Ρώσους, επιλέχθηκε από τον Boris Yeltsin για διάδοχός του, διαδοχή που επικύρωσε και ο ρωσικός λαός δίνοντας του τη νίκη, στις προεδρικές εκλογές του 2000, από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 53,4%. Ο Πούτιν τέθηκε επικεφαλής του κράτους της Ρωσίας σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αφού το φάσμα της χρεοκοπίας του Αυγούστου του 1998, ήταν ακόμα ένας κίνδυνος για τη χώρα. Ωστόσο κατάφερε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, να ανατάξει τη ρωσική οικονομία και να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μετά το τέλος του πολύχρονου πολέμου εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών, επενέβη στρατιωτικά στη Γεωργία το 2008 (πόλεμος της Νότιας Οσσετίας).
Παράλληλα, ο Ρωσικός στρατός συνέβαλε στη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης