Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα δικαστήρια η πλατφόρμα Χ και η Ιρλανδική DPC για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Στα δικαστήρια η πλατφόρμα Χ και η Ιρλανδική DPC για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Η Χ συμφώνησε να διακόψει την επεξεργασία ενός συνόλου δεδομένων έως ότου η υπόθεση επιστρέψει στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο

Σχετικά Άρθρα
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X επέκρινε το αίτημα της Ιρλανδίας να σταματήσει την επεξεργασία δεδομένων χρηστών για το Grok AI της ως «δρακόντειο», σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) της χώρας ζήτησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 6 Αυγούστου που θα απαγόρευε στην X να επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της για να αναπτύξει οποιοδήποτε από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της.
Η RTE ανέφερε στις 8 Αυγούστου ότι το δικαστήριο άκουσε επίσης ότι το Χ είχε πει ότι εάν χορηγηθεί, η «δρακόντεια» εντολή που ζητείται θα την εμπόδιζε «να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες που απαιτούνται για την παροχή της πλατφόρμας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».
Η πλατφόρμα πρόσθεσε ότι αντιτάχθηκε πλήρως στην προσπάθεια του DPC να επιδιώξει την καταγγελία.
Η Χ συμφώνησε να διακόψει την επεξεργασία ενός συνόλου δεδομένων έως ότου η υπόθεση επιστρέψει στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο, δεσμεύοντας στο δικαστήριο ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πληροφορίες που συνδέονται με δημόσιες αναρτήσεις που έγιναν από τις 7 Μαΐου έως την 1η Αυγούστου για σκοπούς εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης.
Το DPC δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο με αυτή τη δέσμευση.
"Ένας από τους κύριους ρόλους μας ως ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής και οργάνωσης που βασίζεται στα δικαιώματα είναι να διασφαλίζουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα υποκείμενα των δεδομένων και οι σημερινές εξελίξεις θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών X σε όλη την ΕΕ και τον ΕΟΧ", δήλωσε ο πρόεδρος της DPC Des Hogan.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται τα δικαιώματα των πολιτών μας βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και του GDPR».
Στον πυρήνα της υπόθεσης ήταν ο ισχυρισμός ότι το X δεν παρείχε επαρκώς στους χρήστες τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τις αναρτήσεις τους που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Χ ισχυρίστηκε ότι, από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε την πρακτική της εκπαίδευσης του Grok σε δημόσιες θέσεις στην ΕΕ, οι χρήστες μπορούσαν de facto να εξαιρεθούν από τη χρήση των αναρτήσεών τους ως σύνολα δεδομένων, ρυθμίζοντας τους λογαριασμούς τους σε ιδιωτικούς.
Η εταιρεία εφάρμοσε επίσης ένα επίσημο σύστημα εξαίρεσης εντός των ρυθμίσεων των χρηστών τον Ιούλιο.
Ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου φέρεται να δήλωσε ότι το Χ παραδέχτηκε στο DPC ότι ήταν «τεχνικό λάθος» ότι ένας τέτοιος επίσημος μηχανισμός εξαίρεσης δεν τέθηκε αμέσως διαθέσιμος στους χρήστες του Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης