Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί και ριζοσπαστικοποιεί παιδιά στο Διαδίκτυο - Σε 27 τρομοκρατικές επιθέσεις το 65% ήταν έφηβοι

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί και ριζοσπαστικοποιεί παιδιά στο Διαδίκτυο -  Σε 27 τρομοκρατικές επιθέσεις το 65% ήταν έφηβοι

Ανησυχητικές οι αναλύσεις για την στρατολόγηση των παιδιών από τους ριζοσπάστες Μουσουλμάνους

Σχετικά Άρθρα
Η σύλληψη δύο εφήβων που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε μια συναυλία της Taylor Swift στη Βιέννη απέχει πολύ από το να είναι μεμονωμένο περιστατικό:
οι ισλαμιστές εξτρεμιστές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο για να στρατολογήσουν νέους - συμπεριλαμβανομένων παιδιών, λένε οι ειδικοί.
Εκτός από τον 19χρονο βασικό ύποπτο και έναν 17χρονο που απασχολείται σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον συναυλιακό χώρο της Βιέννης, η αστυνομία ανακρίνει έναν 15χρονο.
Και οι τρεις γεννήθηκαν στην Αυστρία με τουρκική, κροατική ή σκοπιανή καταγωγή.
Η πρόσφατα ματαιωμένη τρομοκρατική συνωμοσία αποτελεί παράδειγμα μιας ανησυχητικής τάσης που παρατηρείται από ειδικούς και υπηρεσίες πληροφοριών.
Τους τελευταίους εννέα μήνες, οι έφηβοι αποτελούσαν σχεδόν τα 2/3 των υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις ή σχέδια που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Peter Neumann, καθηγητή Σπουδών Ασφαλείας στο King's College του Λονδίνου.
Στις 27 περιπτώσεις που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος που μελέτησε ο Neumann, 38 από τους 58 υπόπτους είναι ηλικίας 13-19 ετών.

Στρατολόγηση παιδιών

«Είναι ένα σημάδι του πόσο γρήγορα οι τζιχαντιστές ακτιβιστές εκμεταλλεύονται διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να φτάσουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο ερευνητής τρομοκρατίας Hans Brun, επίσης από το King's College, στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Ο Brun είπε ότι, τους τελευταίους μήνες, οι τρομοκρατικές οργανώσεις φαίνεται να στοχεύουν νεότερους δημογραφικούς πληθυσμούς —ορισμένοι, παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.
«Είναι ανησυχητικό», τόνισε, γιατί «τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν καλή κρίση και χειραγωγούνται πολύ εύκολα.
Οι διαδικτυακές επιρροές συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεκινήσουν τις δικές τους τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε, μερικές φορές παρέχοντας επαφές με μεγαλύτερους συνεργούς.
Ο 19χρονος που συνελήφθη στη Βιέννη την Τετάρτη παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι πίστευε ότι η δολοφονία «απίστων» μη μουσουλμάνων ήταν δικαιολογημένη.
Ακολουθεί έναν ριζοσπαστικό σαλαφιστή ιεροκήρυκα στο TikTok, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει 81.000 ακόλουθους σε αυτήν την πλατφόρμα και 46.000 στο Instagram.
Σύμφωνα με το Express, ο ιεροκήρυκας, ο οποίος έχει μεγάλους θαυμαστές στην Αυστρία, επηρέασε επίσης τον 14χρονο επίδοξο επιθετικό σε μια παρέλαση Pride της Βιέννης το 2023.
Η σουηδική αστυνομία ασφαλείας Säpo επαλήθευσε ότι οι νέοι, μερικές φορές τα παιδιά, εκτίθενται συχνά σε βίαια εξτρεμιστικά μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και των πλατφορμών τυχερών παιχνιδιών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Säpo, Gabriel Wernstedt, είπε στο Dagens Nyheter ότι η υπηρεσία μπορεί να τεκμηριώσει ότι «οι βίαιοι εξτρεμιστές αναζητούν μέρη όπου υπάρχουν νεότεροι για να επηρεάσουν και να στρατολογήσουν», προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους γονείς.
Η Europol αναφέρει ότι οι επιθέσεις και οι προγραμματισμένες επιθέσεις έχουν διπλασιαστεί από το 2022.
Ο ερευνητής τρομοκρατίας Brun είπε ότι πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν ότι το IS-KP με έδρα το Αφγανιστάν απωθήθηκε από τους Ταλιμπάν, ενώ το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έχει ανασυνταχθεί μετά τις αποχωρήσεις της Δύσης και της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης