Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε καθεστώς τρόμου η Μέση Ανατολή: Το Ιράν ταπεινώνει τον Netanyahu με αναίμακτο πόλεμο - ΜΜΕ Ισραήλ: Είμαστε ήδη χαμένοι

Σε καθεστώς τρόμου η Μέση Ανατολή: Το Ιράν ταπεινώνει τον Netanyahu με αναίμακτο πόλεμο - ΜΜΕ Ισραήλ: Είμαστε ήδη χαμένοι
Το Ισραήλ ζουν σε μια αυξημένη κατάσταση άγχους, παγιδευμένοι σε έναν αδυσώπητο κύκλο του αν οι Ιρανοί «θα το κάνουν ή δεν θα το κάνουν»
Καθώς η διακηρυγμένη ιρανική επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ ματαιώνεται από μέρα σε μέρα, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μεταφέρεται στην επικράτεια του φόβου, εκεί όπου οι Ισραηλινοί ομολογούν ότι έχουν ήδη χάσει.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η αντιφατική τακτική του Ιράν έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά, ακόμα κι αν δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα ούτε ένα πύραυλο.
Εκατομμύρια Ισραηλινοί ζουν σε μια κατάσταση αδιανόητου άγχους, παγιδευμένοι σε έναν αδυσώπητο κύκλο του αν οι Ιρανοί «θα το κάνουν ή δεν θα το κάνουν» που ενισχύει μια αφόρητη ένταση, τονίζει γλαφυρά η Jerusalem Post.
Διόλου τυχαία, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέχισαν με νέες σημερινές (9/8) τους δηλώσεις το παιχνίδι των αντιφατικών απειλών, προκαλώντας περαιτέρω αγωνία στην αντίπαλη πλευρά.
Ειδικότερα, ο διοικητής της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Esmail Qaani, έστειλε επιστολή στον νεοεκλεγέντα πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Yahya Sinwar, υποσχόμενος να εκδικηθεί τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη της οργάνωσης, Ismail Haniyeh, που σημειώθηκε στην καρδιά της Τεχεράνης στα τέλη Ιουλίου.
«Υποσχόμαστε να εκδικηθούμε το αίμα του μάρτυρα Ismail Haniyeh στο τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην Ισλαμική Δημοκρατία», έγραψε σχετικά Qaani.
Επισημαίνεται ότι το το Ισραήλ, στο οποίο χρεώνεται τη δολοφονία Haniyeh, δεν έχει αναλάβει ακόμα επίσημα την ευθύνη για το χτύπημα ακριβείας.
Η ιρανική στρατηγικής υπομονής μεταφέρει αναπόφευκτα διπλωματική πίεση στο Ισραήλ, που δέχεται πλέον εκκλήσεις από την πλειονότητα των διεθνών παικτών να προβεί σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εναρμόνιση με το Ιράν, ο νέος ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar προσπαθεί να παρουσιαστεί ανοιχτός, προκειμένου να συμφωνήσει σε απελυθέρωση των ομήρων που κρατάει η οργάνωση στη Γάζα.
Σε αυτή τη φάση, ιδίως μετά τις δολοφονίες των Haniyeh και Shukr, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ, που εμφανίζεται διπλωματικά και πολτικά στριμωγμένο.

Στοχευμένη επίθεση με drone του Ισραήλ στη Σιδώνα του Λιβάνου – Νεκρό στέλεχος της Hamas

Πάντως, στο μέτωπο των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εύφλεκτη καθώς οι IDF πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση με drone στη Σιδώνα του Λιβάνου
To μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε αυτοκίνητο που μετέφερε στέλεχος της Hamas το οποίο είναι νεκρό, σύμφωνα με αραβικά μέσα.

σιδψνη.JPG

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος του ισραηλινού χτυπήματος ήταν ο διοικητής της Hamas Samer al-Haj και ο προσωπικός του φρουρό. 


Υπενθυμίζεται οτι τις τελευταίες μέρες, εν αναμονή της επίθεσης της Hezbollah, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του προς το νότιο Λίβανο, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους στόχους πέραν της εν λόγω περιοχής.
Λίγο νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση με αεροπορικά χτυπήματα σε χωριά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Jerusalem Post: Τι Ισραήλ έχει ήδη χάσει - Η τακτική του Ιράν μας έχει στριμώξει

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Τελ Αβίβ είναι σημερινό δημοσίευμα της Jerusalem Post που θέτει το ερώτημα, κατά πόσο το Ισραήλ, με τη δολοφονία του Haniyeh πέτυχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε.
Η σχετική ανάλυση συμπεραίνει ότι ο θάνατος του άλλοτε αρχηγού της Hamas όχι μόνο δεν άξιζε, αλλά έφερε και το Τελ Αβίβ σε επισφαλή θέση.
Τώρα το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει σε έναν αδυσώπητο κύκλο αγωνίας, επισημαίνει.
Σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς το Ισραήλ έχουν ακυρωθεί επ' αόριστον και η οικονομία, που ήδη υποφέρει από τον πόλεμο στη Γάζα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση μεγαλύτερου πολέμου στο Βορρά.
Στο Υπουργείο Οικονομικών, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη με τους αξιωματούχους εκεί να προβλέπουν ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης σύγκρουσης, ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και πολλά άλλα δεν θα μοιάζουν με οτιδήποτε έχει ξαναδεί το Κράτος του Ισραήλ.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η στρατηγική του Ιράν για αναβολή του χτυπήματός του έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά χωρίς να έχει κάνει χρήση ούτε μιας βολής, ομολογεί η εφημερίδα...
Εκατομμύρια Ισραηλινοί ζουν σε μια κατάσταση ακραίου άγχους, παγιδευμένοι σε έναν αδυσώπητο κύκλο του αν [οι Ιρανοί] «θα το κάνουν ή δεν θα το κάνουν» που ενισχύει μια αφόρητη ένταση.

ξερθσαλεμ.JPG

Μήνυμα Macron στα αραβικά: Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει - Καλώ όλες τις πλευρές σε συμφωνία εκεχειρίας

Η πίεση της Δύσης σε Ισραήλ και Hamas αποτυπώθηκε με δήλωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στα ... αραβικά, δια της οποίας διαμηνύει πως «ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσει».
«Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», προσθέτει χαρακτηριστικά.


«Η διακοπή του πολέμου είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους ομήρους όσο και για την σταθερότητα της περιοχής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο».
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζε ότι «η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τους Αμερικανούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές», αναφερόμενος στις τρέχουσες διπαραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα ο νέος ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar

Υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων φέρεται να τάσσεται ο νέος επικεφαλής της Hamas, Yahya Sinwar.
Όπως μεταδίδει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12, o Sinwar έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Sinwar σε ένα μακροσκελές μήνυμα του προς τους εκπροσώπους της Hamas που βρίσκονται εκτός της Γάζας, τους καλούσε να καταλήξουν σε μια συμφωνία με το Ισραήλ πριν την πιθανή επίθεση του Ιράν.
Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται το ισραηλινό ΜΜΕ, ο Sinwar δεν έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, ενώ φέρεται να ζητά από τα μέλη της Hamas στο Κατάρ να μην αναμειχθούν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι σε αυτές θα συμμετάσχουν οι Khalil al-Hayya και το μέλος του Politburo Ghazi Hamad.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριξε ότι η εκλογή του Sinwar στην ηγεσία της Hamas θα περιέπλεκε τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις απέναντι στο Ισραήλ.

Συνομιλίες για κατάπαυση στη Γάζα – Συμμετέχει και το Ισραήλ

Παρών θα είναι το Ισραήλ στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 15/8 με απώτερο στόχο μια συμφωνία για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Το Ισραήλ διεμήνυσε πως θα είναι παρών στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες φαίνεται πως αποκτούν πλέον δυναμική.
Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο τόπος των συνομιλιών, το Ισραήλ συναίνεσε να δώσει το παρών.
ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ πιέζουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Hamas για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου οι δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».
«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ καλείται να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Hamas, εκτιμάται πως αυτήν την φορά υπάρχουν περισσότερες ελπίδες για μια θετική κατάληξη, καθώς οι ΗΠΑ θα πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση με αντάλλαγμα πιθανότατα να μην υπάρξει τελικά επίθεση και εκδίκηση του Ιράν για τον θάνατο του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη.

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ενισχύεται με υπερσύγχρονους πυραύλους Κρουζ

Εντωμεταξύ το Ιράν προετοιμάζεται όχι μόνο για την επόμενη αλλά και για την ... μεθεπόμενη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς εξοπλίζει με υπερσύγχρονο εξοπλισμό το πολεμικό του ναυτικό.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν την προμήθεια νέων πυραύλων κρουζ εξοπλισμένων με εξαιρετικά εκρηκτικές κεφαλές που είναι μη ανιχνεύσιμες, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Στον σημερινό κόσμο είτε πρέπει να είσαι ισχυρός για να επιβιώσεις, είτε να παραδοθείς. Δεν υπάρχει μέση λύση», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών, Υποστράτηγος Hossein Salami.

salami_1.jpg

«Ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων κρουζ έχει προστεθεί στον στόλο του ναυτικού των Φρουρών. Αυτοί οι νέοι πύραυλοι έχουν δυνατότητες εξαιρετικά εκρηκτικών κεφαλών που είναι μη ανιχνεύσιμες και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και να βυθίσουν τους στόχους τους», τονίζουν σχετικά οι Φρουροί σε δήλωσή τους.
Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι στον στόλο του έχουν προστεθεί διάφορα είδη πυραυλικών συστημάτων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης και ναυτικά ραντάρ.
«Αυτά τα συστήματα είναι από τα πιο σύγχρονα όπλα στο ναυτικό των Φρουρών», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης