Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση των πωλήσεων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία

Σημαντική εξέλιξη: Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση των πωλήσεων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία
«Οι Σαουδάραβες τήρησαν το δικό τους μέρος της συμφωνίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε το δικό μας, επαναφέροντας αυτές τις υποθέσεις στην κανονική τάξη μέσω της κατάλληλης κοινοποίησης και διαβούλευσης με το Κογκρέσο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden
H κυβέρνηση Biden αποφάσισε να άρει την απαγόρευση των αμερικανικών πωλήσεων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του θέματος, αντιστρέφοντας μια τριετή πολιτική πίεσης προς το βασίλειο να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.
Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την απόφασή της να άρει την απαγόρευση, δήλωσε ένας σύμβουλος του Κογκρέσου.
Άλλη πηγή δήλωσε ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Οι Σαουδάραβες τήρησαν το δικό τους μέρος της συμφωνίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε το δικό μας, επαναφέροντας αυτές τις υποθέσεις στην κανονική τάξη μέσω της κατάλληλης κοινοποίησης και διαβούλευσης με το Κογκρέσο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για τα όπλα πρέπει να εξετάζονται από μέλη του Κογκρέσου προτού οριστικοποιηθούν.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες έχουν αμφισβητήσει την παροχή επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενοι ζητήματα όπως ο φόρος αίματος στους αμάχους από την εκστρατεία της στην Υεμένη και μια σειρά από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όμως η αντίθεση αυτή έχει αμβλυνθεί εν μέσω αναταραχής στη Μέση Ανατολή μετά τη φονική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και λόγω αλλαγών στη διεξαγωγή της εκστρατείας στην Υεμένη.
Το επίπεδο της απειλής στην περιοχή έχει αυξηθεί από τα τέλη του περασμένου μήνα, με το Ιράν και την Hezbollah του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν να ορκίζονται αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά την εξουδετέρωση του αρχηγού της Hamas Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη.

Αμυντικό σύμφωνο

Η κυβέρνηση Biden διαπραγματεύεται επίσης ένα αμυντικό σύμφωνο και μια συμφωνία για την πολιτική πυρηνική συνεργασία με το Ριάντ στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας που προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, αν και αυτός παραμένει ένας άπιαστος στόχος.
Από τον Μάρτιο του 2022 -όταν οι Σαουδάραβες και οι Houthi συνήψαν εκεχειρία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ- δεν έχουν σημειωθεί σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη και τα διασυνοριακά πυρά από την Υεμένη προς το βασίλειο έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Ο Biden υιοθέτησε την αυστηρότερη στάση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία το 2021, επικαλούμενος την εκστρατεία του βασιλείου κατά των Houthi που είναι προσκείμενοι στο Ιράν στην Υεμένη, η οποία έχει προκαλέσει βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο πόλεμος της Υεμένης θεωρείται ως μία από τις πολλές μάχες με αντιπροσώπους μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Houthi εκδίωξαν μια κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Σαουδική Αραβία από τη Σαναά στα τέλη του 2014 και βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αφήσει το 80% του πληθυσμού της Υεμένης να εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.
«Διεξάγουμε τακτικά αεροπορικές επιδρομές για να υποβαθμίσουμε τις δυνατότητες των Houthi, μια προσπάθεια που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μαζί με έναν συνασπισμό εταίρων», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Έχουμε χαρακτηρίσει τους Houthi ως ειδικά καθορισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες και θα έχουμε επιβάλει κυρώσεις και πρόσθετο κόστος στα δίκτυα λαθρεμπορίου και στον στρατιωτικό μηχανισμό των Houthi. Αυτή η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης