Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με νέο πανίσχυρο όπλο εξοπλίζει τη φαρέτρα της Ρωσίας το Ιράν: Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι Fath-360 έτοιμοι προς παράδοση

Με νέο πανίσχυρο όπλο εξοπλίζει τη φαρέτρα της Ρωσίας το Ιράν: Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι Fath-360 έτοιμοι προς παράδοση
Dεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στην Τεχεράνη για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360
Ένα νέο υπερόπλο ετοιμάζεται να προστεθεί στην πολεμική φαρέτρα της Ρωσίας, οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fath-360 μικρού βεληνεκούς που κατασκευάζει το Ιράν.
Ήδη δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στην Τεχεράνη για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360, δήλωσαν στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών, προσθέτοντας ότι αναμένουν την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φέρεται πως υπέγραψαν σύμβαση στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν (AIO) που ονομάζεται Ababil, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Επικαλούμενοι πολλές εμπιστευτικές πηγές πληροφοριών, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικό προσωπικό επισκέφθηκε το Ιράν για να μάθει πώς να χειρίζεται το αμυντικό σύστημα Fath-360, το οποίο εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές τα 120 km (75 μίλια) και οι οποίοι φέρουν κεφαλή 150 kg.
Μία από τις πηγές είπε ότι «το μόνο επόμενο δυνατό» βήμα μετά την εκπαίδευση θα ήταν η πραγματική παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία.

Αυξάνεται η πολεμική ευελιξία της Ρωσίας

Η Μόσχα διαθέτει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των Fath-360 θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της για στόχους πέρα ​​από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα χρησιμοποιεί τους ιρανικούς πυραύλους για στόχους μικρότερου βεληνεκούς, είπε ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν εκπαίδευε ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στο Fath-360 ή ότι ετοιμαζόταν να στείλει τα όπλα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας.
Οι δύο πηγές πληροφοριών δεν έδωσαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναμενόμενη παράδοση των πυραύλων Fath-360 στη Ρωσία, αλλά είπαν ότι θα γίνει σύντομα. Δεν παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του συμβολαίου για τους πυραύλους Abibal.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ιράν πούλησε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία (σσ τα γνωστά Shahed), αλλά δεν παρείχε πυραύλους Fath-360.

«Αποσταθεροποιητική ενέργεια»

Μέχρι τώρα, η στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στη Μόσχα περιοριζόταν κυρίως σε μη επανδρωμένα επιθετικά drones Shahed που φέρουν μικρή ποσότητα εκρηκτικών και καταρρίπτονται ευκολότερα επειδή είναι πιο αργά από τους βαλλιστικούς πυραύλους.
«Οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν στη Ρωσία θα επέτρεπαν περαιτέρω αύξηση της πίεσης στα ήδη υπερβολικά εκτεταμένα ουκρανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Justin Bronk, Ανώτερος Ερευνητής για την Air Power στο Royal United Services Institute (RUSI), μια αμυντική δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.
«Ως βαλλιστικές απειλές, θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν αξιόπιστα μόνο από την ανώτερη βαθμίδα των ουκρανικών συστημάτων», είπε, αναφερόμενος στις πιο εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες που διαθέτει η Ουκρανία, όπως τα αμερικανικά συστήματα Patriot και τα ευρωπαϊκά συστήματα SAMP/T.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν σχολίασε .
Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν Masoud Pezeshkian «ισχυρίστηκε ότι ήθελε να μετριάσει τις πολιτικές του Ιράν και να εμπλακεί με τον κόσμο. Αποσταθεροποιητικές ενέργειες όπως αυτή παραβιάζουν αυτή τη ρητορική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης