Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια απόφαση χωρίζει το Ιράν από τα πυρηνικά όπλα: Έχει την τεχνογνωσία και επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού

Μια απόφαση χωρίζει το Ιράν από τα πυρηνικά όπλα: Έχει την τεχνογνωσία και επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού
Νέα έκθεση των ΗΠΑ προειδοποιεί για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
Το Ιράν είναι «πιο κοντά από ποτέ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», υποστηρίζει νέα αμερικανική έκθεση, καθώς «διαθέτει ήδη επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού για μικρό αριθμό όπλων».
Σύμφωνα με νέα εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Ιράν βρίσκεται πλέον σε «καλύτερη θέση» να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, εφόσον το αποφασίσει.
Παρόλο που η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι το Ιράν προσπαθεί αυτή τη στιγμή ενεργά να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο, οι έρευνες που πραγματοποιεί η Τεχεράνη ενισχύουν την ικανότητά της να το πράξει στο μέλλον.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς αναφέρεται πως το Ιράν έχει ήδη αποθηκεύσει αρκετό επεξεργασμένο πυρηνικό υλικό υψηλού εμπλουτισμού για την κατασκευή μικρού αριθμού πυρηνικών κεφαλών.

Το Ιράν ερευνά

«Το Ιράν πραγματοποιεί έρευνες, οι οποίες το ευνοούν για να ξεκινήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα», σύμφωνα με νέα αξιολόγηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που φέρνει στο φως η Wall Street Journal.
Η αλλαγή στην άποψη της Ουάσινγκτον για τις πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με την Τεχεράνη να έχει παράγει εμπλουτισμένα πυρηνικά καύσιμα για πυρηνικά όπλα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί από τότε που το Ιράν απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη
Και τονίζεται, πως η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ιράν δεν εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή πυρηνικής συσκευής.
Επίσης, δεν έχει αποδείξεις ότι ο Ayatollah Ali Khamenei, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας του, το οποίο σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών ανεστάλη σε μεγάλο βαθμό το 2003.

Η προειδοποιητική έκθεση του Ιουλίου

Αλλά έκθεση του Ιουλίου προς το Κογκρέσο από τον διευθυντή της CIA προειδοποιούσε ότι το Ιράν «έχει αναλάβει δραστηριότητες που το τοποθετούν σε καλύτερη θέση για να παράγει μια πυρηνική συσκευή, εάν επιλέξει να το κάνει».
Η έκθεση παρέλειψε αυτό που αποτελούσε πάγια διαβεβαίωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εδώ και χρόνια: Ότι το Ιράν «δεν αναλαμβάνει επί του παρόντος τις βασικές δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μιας δοκιμαστικής πυρηνικής συσκευής».
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal υπενθυμίζει ακόμα ότι, ο πρόεδρος Biden έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιτεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να ενισχύσει και να επιβάλει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν.
Αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden απαντούν ότι η απόφαση του πρώην προέδρου Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 επέτρεψε στην Τεχεράνη να επιταχύνει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.
Σημειώνεται, ότι το Ιράν έχει αποκρούσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αναβιώσει αυτή την πυρηνική συμφωνία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τεχεράνη.
Οδηγός της αλλαγής στη νέα αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών είναι οι επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιεί το Ιράν τον τελευταίο χρόνο, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Tεχεράνη: Το Ιράν δεν έχει ενεργό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η έρευνα που διεξάγει το Ιράν «θα μπορούσε να συρρικνώσει το κενό γνώσης που αντιμετωπίζει στην κατάκτηση της ικανότητας κατασκευής ενός όπλου», αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι «δεν θα συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται η χώρα για να κατασκευάσει ένα όπλο».
Στο παρελθόν, ορισμένες από αυτές τις εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο ίδιος.
Όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επανεξετάζουν τα κριτήριά τους για την αξιολόγηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν υπό το φως των όσων μαθαίνουν για το πρόγραμμα.
«Το Ιράν δεν έχει ενεργό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη φύση των εργασιών που πιστεύεται ότι εκτελεί η Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης