Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ξεκινά αναδιάρθρωση του χρέους 23 δισ. δολ. – Ο λογαριασμός στην Ευρώπη, αποφεύγει το πιστωτικό γεγονός

Ουκρανία: Ξεκινά αναδιάρθρωση του χρέους 23 δισ. δολ. – Ο λογαριασμός στην Ευρώπη, αποφεύγει το πιστωτικό γεγονός
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου τους όρους ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νεοεκδοθέντες τίτλους - Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 27 Αυγούστου
Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου τους όρους ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέους τίτλους, ξεκινώντας τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας σε ευρωομόλογα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ουκρανικών ΜΜΕ το Σάββατο 10 Αυγούστου.
Το Κίεβο κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία με ορισμένους από τους πιστωτές του στα τέλη Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, για ποσό το οποίο ανέρχεται σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ουκρανία συνήψε συμφωνία με τους πιστωτές κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας για να αναστείλει τις πληρωμές λόγω της πίεσης του πολέμου στην οικονομία της χώρας.
Η συμφωνία για πάγωμα πληρωμών ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε οριστεί να λήξει την 1η Αυγούστου.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Ουκρανίας είναι επιλέξιμοι να συμμετάσχουν στις συναλλαγές για να λάβουν νέους τίτλους, αναφέρει η ανακοίνωση του υποργείου, η διαπραγμάτευση θα γίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η Ουκρανία καλεί τους κατόχους κάθε σειράς κρατικών ομολόγων και υφιστάμενων ομολόγων που εγγυάται η Ukravtodor, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τους δρόμους της Ουκρανίας, να τα ανταλλάξουν με νέους τίτλους.
Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Ουκρανία θα καταβάλει πρόσθετα κεφάλαια στους πιστωτές που συμφωνούν με τους όρους έως τις 23 Αυγούστου, ανέφερε το υπουργείο.
Η περίοδος χάριτος για μία από τις εκδόσεις ευρωομολόγων της κυβέρνησης λήγει στις 10 Αυγούστου, και ως εκ τούτου, η απουσία πληρωμής για αυτά θα σήμαινε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο στις 18 Ιουλίου που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να αναστείλει τις πληρωμές για το εξωτερικό δημόσιο χρέος μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
«Μόλις ολοκληρωθεί, αυτή η αναδιάρθρωση θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την επιστροφή της Ουκρανίας στην αγορά το συντομότερο δυνατό, όταν η κατάσταση ασφάλειας σταθεροποιηθεί για να χρηματοδοτήσει την ταχεία ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας μας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Serhii Marchenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης