Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Μπαγκλαντές των 170 εκατομμυρίων – Οι εξεγερμένοι φοιτητές κατέλαβαν στην πρωτεύουσα με οργή κατά του ΔΝΤ

Χάος στο Μπαγκλαντές των 170 εκατομμυρίων – Οι εξεγερμένοι φοιτητές κατέλαβαν στην πρωτεύουσα με οργή κατά του ΔΝΤ
Παραιτήθηκαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές Abdur Rouf Talukder και ο ανώτατος δικαστής Obaidul Hassan
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές Abdur Rouf Talukder και ο ανώτατος δικαστής Obaidul Hassan παραιτήθηκαν, γεγονός που ενισχύει την οικονομική και πολιτική αναταραχή λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Sheikh Hasina.
Εκατοντάδες χιλάδες μαθητές, φοιτητές και εθελοντές που διαχειρίζονται τώρα τους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές μετά την ξαφνική κατάρρευση του αυταρχικού καθεστώτος Hasina, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα  (5/8) μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Με την αστυνομία να κρύβεται για τον φόβο της ανταποδοτικής βίας, παιδιά και φοιτητές πανεπιστημίου καθαρίζουν και ξαναβάφουν τους δρόμους της Ντάκα με επαναστατικά συνθήματα, τραβούν αυτοκίνητα για επιθεώρηση και φρουρούν ακόμη και την λεηλατημένη επίσημη κατοικία της Hasina.
«Η χώρα μας έχει καταστραφεί», είπε η Sanna, καθώς σάρωνε έναν δρόμο στο κέντρο της Ντάκα, την καρδιά μιας αστικής περιοχής με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους. «Θέλουμε να το ξαναχτίσουμε».
Μετά την εκπληκτική επιτυχία τους, οι μαθητές ξεκίνησαν ένα ουτοπικό έργο για να μεταμορφώσουν το Μπαγκλαντές, μια χώρα 170 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο και στρατηγικός εταίρος στην Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Μια νέα προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγο Muhammad Yunus μαζί με ηγέτες φοιτητών και μέλη της κοινωνίας των πολιτών ανέλαβε την ευθύνη την Πέμπτη (8/9) .
Έχουν δεσμευτεί να μεταρρυθμίσουν τους θεσμούς, να τερματίσουν τη διαφθορά και να αναζωογονήσουν την οικονομία του Μπαγκλαντές.
Abdur_Rouf_Talukder_-_Bloomberg-768x480.jpg
Ο Talukder παραιτήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, δήλωσε ο Salehuddin Ahmed, σύμβουλος οικονομικών της νέας προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές. Αποχωρεί δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο Obaidul Hassan παραιτήθηκε επίσης μετά από πίεση των διαδηλωτών που ζήτησαν την παραίτησή του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Asif Nazrul, νομικός σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε την είδηση με ανάρτησή του στο Facebook.
Οι αποχωρήσεις έρχονται στον απόηχο μιας δραματικής πολιτικής εξέγερσης που ανάγκασε τη Hasina να εγκαταλείψει τη χώρα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας του Μπανγκλαντές στη Ντάκα, απαιτώντας να παραιτηθούν οι αξιωματούχοι. Μέχρι το Σάββατο (10/8), είχαν στρέψει την προσοχή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την παραίτηση όλων των δικαστών.
Ο Hasnat Abdullah, ηγέτης φοιτητικής διαμαρτυρίας, απηύθυνε τελεσίγραφο στον Hassan, ο οποίος θεωρείται πιστός στην ανατραπείσα πρωθυπουργό, και σε άλλους δικαστές του δευτεροβάθμιου τμήματος να παραιτηθούν έως τη 1 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Jamuna TV.
Το Μπαγκλαντές σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον νομπελίστα Muhammad Yunus, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 400 θανάτους από τον Ιούλιο, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ που προκάλεσε την εξέγερση
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-10_181059.png
Ο 60χρονος Talukder ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2022, όταν το κράτος αντιμετώπιζε υποτίμηση του νομίσματος και υψηλό πληθωρισμό.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να εισαγάγει μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκια της αγοράς και στη διαχείριση του νομίσματος.
Ωστόσο, επικρίθηκε συχνά για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει ζητήματα διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα που οδήγησαν σε υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων.
Η οικονομία του Μπανγκλαντές αγωνίζεται να ξαναβρεί τα πατήματά της μετά την πανδημία και δέχεται πιέσεις από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις πρόσφατες διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου. Το έθνος εξασφάλισε πέρυσι ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά τα συναλλαγματικά του αποθέματα παραμένουν χαμηλά μειωμένα στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης