Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Φρίκη με 90 νεκρούς στη Γάζα - Τρόμος στο Ισραήλ από καταιγισμό πυραύλων και drones - Συναγερμός ΗΠΑ

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Φρίκη με 90 νεκρούς στη Γάζα - Τρόμος στο Ισραήλ από καταιγισμό πυραύλων και drones - Συναγερμός ΗΠΑ
Αιγύπτιοι και οι μεσολαβητές του Κατάρ στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για ομήρους και πολλές μουσουλμανικές χώρες κατήγγειλαν το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή.
Οι Iσραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet κατονόμασαν το βράδυ του Σαββάτου 19 μέλη της Ηamas και της οργάνωσης Ισλαμική Jihad οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή το πρωί του Σαββάτου 10 Αυγούστου σε αίθουσα διοίκησης της Hamas και στο σχολείο Taba'een στην πόλη της Γάζας.
Η επίθεση σε σχολείο προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό καθώς η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Λωρίδας της Γάζας ανέφερε ότι περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, περιγράφοντας το περιστατικό ως «φρικιαστική σφαγή».
Αρκετοί δυτικοί διπλωμάτες, οι Αιγύπτιοι και οι μεσολαβητές του Κατάρ στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για ομήρους και πολλές μουσουλμανικές χώρες κατήγγειλαν το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή.
Την ίδια ώρα, η Hezbollah έχει εκτοξεύσει βροχή απο ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, ενεργοποιώντας σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο βόρειου Ισραήλ.
Μερικά από τα βλήματα πέρασαν μέσω της ισραηλινής αεράμυνας και είχαν χτυπήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου έχει αναλάβει ητν ευθύνη για οκτώ επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με ρουκέτες στο Eilon, μαζί με κατεχόμενα εδάφη στην πολή Shebaa και στους λόφους Kfarchouba.

Με το όπλο παρά πόδας…

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παραμένουν αβέβαιοι για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης, αλλά η γενική εκτίμηση είναι ότι η Hezbollah θα μπορούσε να χτυπήσει πρώτη, ενδεχομένως αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφερε το πρακτορείο Axios το Σάββατο 10 Αυγούστου επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο.
Το Ιράν ανέφερε την Παρασκευή (9/8) ότι οι πιθανές ενέργειές του κατά του Ισραήλ επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
«Προτεραιότητά μας είναι να επιτύχουμε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οποιαδήποτε συμφωνία αποδεχτεί η Hamas θα αναγνωριστεί επίσης από εμάς», δήλωσε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.
Η αποστολή τόνισε το δικαίωμα του Ιράν στην αυτοάμυνα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη.
«Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι έγκαιρη και θα διεξαχθεί με τρόπο που να μην ζημιώνει την πιθανή κατάπαυση του πυρός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την αεροπορική επιδρομή και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι πάρα πολλοί άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται στον πόλεμο της Γάζας και αυτό πρέπει να το προσέξει το ΙΣραήλ.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον πρόκειται να παράσχει στο Ισραήλ επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να δαπανήσει σε αμερικανικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αποδεσμεύοντας τα ποσά μήνες μετά την έγκριση των κονδυλίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφέρει το CNN το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024
Το State Department ενημέρωσε το βράδυ της Πέμπτης Αυγούστου 2024 ότι η κυβέρνηση σκόπευε να αποδεσμεύσει την ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, αναφέρει το CNN.
Τα χρήματα προέρχονται από ένα πακέτο 14,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συμπληρωματική χρηματοδότηση για το Ισραήλ που εγκρίθηκε τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση των Ισραλινών Αμυντικών Δυνάμεων

Σύμφωνα με τις IDF, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τριών «πυραύλων ακριβείας» εναντίον της αίθουσας διοίκησης των δύο τρομοκρατικών ομάδων σε ένα τζαμί στο σχολικό συγκρότημα Taba'een.
Ο στρατός είπε ότι τα πλάνα έδειξαν ότι δεν υπήρξε σημαντική ζημιά στο γύρω σχολικό συγκρότη και επίσης ότι οι πύραυλοι «δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τη ζημιά που αντιστοιχεί στις αναφορές θυμάτων του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα».
«Τρομοκρατημένος από τις εικόνες από ένα σχολείο στη Γάζα που επλήγη από ισραηλινό χτύπημα, με δεκάδες Παλαιστίνιους θύματα
. Τουλάχιστον 10 σχολεία στοχοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στο X.)
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy δήλωσε ότι η Βρετανία είναι «τρομοκρατημένη» από τη θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ και κάλεσε για «άμεση κατάπαυση του πυρός».


«Τρομαγμένος από το χτύπημα του Ισραηλινού στρατού στο σχολείο al-Tabeen και την τραγική απώλεια ζωών»
, έγραψε ο Lammy στο X, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε μια άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των περιορισμών στη βοήθεια».
Η Γαλλία δήλωσε ότι καταδικάζει την απεργία «με τον πιο αυστηρό όρο».
«Επί αρκετές εβδομάδες, σχολικά κτίρια έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων αμάχων», ανέφερε.
Αυτό το infographic που κυκλοφόρησε από το IDF στις 10 Αυγούστου 2024, δείχνει μια εικόνα πριν και μετά από αεροπορική επιδρομή σε σχολείο στην πόλη της Γάζας.
Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον τοποθεσιών της Hamas που είναι ενσωματωμένες σε σχολεία και άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια αμάχων, σύμφωνα με το IDF.
Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι έπληξε τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Hamas σε σχολεία στις συνοικίες Daraj και Tuffah.
Και τη Δευτέρα (5/9), ανέφερε ότι ο διοικητής του τάγματος Sheikh Radwan της Hamas σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή σε άλλο σχολείο στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, στελέχη της Χαμάς αγωνίζονται να παραμείνουν μέσα σε σήραγγες καθώς ο μακρύς πόλεμος διαρκεί και ως εκ τούτου μετακινούνται ολοένα και περισσότερο σε υπέργειες τοποθεσίες, ενώ κρύβονται ανάμεσα σε αθώους.
Η Αίγυπτος ισχυρίστηκε ότι η «σκόπιμη δολοφονία» του Ισραήλ των Παλαιστινίων το Σάββατο έδειξε ότι δεν έχει πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει ομήρους από τη Hamas με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.
Το Κατάρ, το οποίο όπως και η Αίγυπτος μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ζήτησε μια επείγουσα έρευνα μετά το χτύπημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι ανανέωσε το «αίτημα του εμιράτου του Κόλπου για επείγουσα διεθνή έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ, για να εξακριβωθούν τα γεγονότα σχετικά με τη συνεχιζόμενη στόχευση σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου - από όπου η Hamas εξαπολύει σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα είπε ότι το χτύπημα δείχνει την πρόθεση του Ισραήλ να «επεκτείνει τον πόλεμο», ενώ η Σαουδική Αραβία προέτρεψε τον τερματισμό της «μαζικής σφαγής στη Γάζα».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα ήταν απόδειξη «γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ταυτόχρονα» και κάλεσε για ευρεία δράση από τις μουσουλμανικές χώρες κατά του Ισραήλ και υποστήριξη στην παλαιστινιακή «αντίσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης