Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tα τρία σενάρια του Sky News για την εισβολή της Ουκρανίας στο Kursk της Ρωσίας - Στόχοι και φόβοι

Tα τρία σενάρια του Sky News για την εισβολή της Ουκρανίας στο Kursk της Ρωσίας - Στόχοι και φόβοι
Η επίθεση του Κιέβου στο Kursk θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου – Γιατί το έκανε η Ουκρανία;
Αιφνιδιαστική, επικίνδυνη και παράτολμη η επίθεση της Ουκρανίας στο Kursk, έγειρε πολλά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις του Κιέβου, δεδομένου ότι θα έπρεπε να περιμένει μια ιδιαίτερα σκληρή απάντηση από πλευράς Ρωσίας.
Οι αναλυτές του Sky News, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την κίνηση πέραν του σοκ που προκάλεσε στη Ρωσία, στην οποία και απέδειξε ότι τα σύνορά της δεν είναι ασφαλή, αναπτύσσουν εξηγήσεις αλλά και τρεις θεωρίες - σενάρια:

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία,
- η επίθεση θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν.
Ασαφές παραμένει αν το Κίεβο διαθέτει το τεράστιο δυναμικό που απαιτεί αυτό το σενάριο.

Η δεύτερη θεωρία,
- θέλει την Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις του μετώπου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της άμυνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο, δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών εντός της Ρωσίας που είναι ακόμη σε θέση να αναπτυχθούν.

Και η τρίτη θεωρία,
- θέλει την Ουκρανία ενδεχομένως επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Kursk, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μια σημαντική εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις.

Οι κίνδυνοι της επιχείρησης

Όποιος κι αν είναι ο στόχος, η αποστολή ερχόταν με υψηλό κίνδυνο.
Σύμφωνα με το Sky News, η επίθεση θα μπορούσε να ενδυναμώσει το αντιουκρανικό συναίσθημα μεταξύ του ρωσικού κοινού και να διευκολύνει τη Μόσχα να κινητοποιήσει περαιτέρω τον λαό της για να αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά, όπως και έγινε όπως έδειξαν οι εξελίξεις.
Η Ουκρανία φοβάται για αντίποινα και ήδη από την Παρασκευή, αποφάσισε να εκκενώσει περίπου 20.000 ανθρώπους από το Sumy που συνορεύει με τη νοτιοδυτική πλευρά της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα την επίθεση.
Άλλωστε, μέσα στον σχεδιασμό της αποστολής περιλαμβάνεται η αυστηρή συγκράτηση των πληροφοριών.
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της είναι καταπονημένες από την επέκταση της γραμμής του μετώπου στη Ρωσία.
Τα στρατεύματα εξακολουθούν να καλούνται να κρατήσουν τη γραμμή έναντι των Ρώσων στρατιωτών και στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης