Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο David Roche (Quantum Strategy) – Έρχεται σκληρή bear market στις ΗΠΑ, τουλάχιστον -20% η πτώση

Προειδοποιεί ο David Roche (Quantum Strategy) – Έρχεται σκληρή bear market στις ΗΠΑ, τουλάχιστον -20% η πτώση
Ένας σοβαρός παράγοντας που ο Roche αναμένει ότι θα οδηγήσει σε bear market είναι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης
Να μπουν οι αμερικανικές αγορές σε μια bear market από το 2025 αναμένει ο βετεράνος επενδυτής David Roche, η οποία θα προκληθεί από μικρότερες από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και φούσκα τεχνητής νοημοσύνης.
«Πιστεύω ότι μια bear market πιθανότατα έρχεται, αλλά πιθανότατα το 2025.
Τώρα ξέρουμε τι θα την προκαλέσει», είπε ο επικεφαλής της Quantum Strategy στο «Squawk Box Asia» του CNBC.
Ο Roche αναμένει ότι η Fed θα αντισταθεί στη μείωση των επιτοκίων στο επιθυμητό 3,50% της αγοράς.
Η διάμεση πρόβλεψη της Fed για το 2025 είναι 4,1%, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν επί του παρόντος επιτόκια κάτω από 4,1% έως τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι τα κέρδη δεν θα φτάσουν τις προσδοκίες, επειδή η οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί», προειδοποίησε ο Roche.
Ο τρίτος παράγοντας που ο Roche αναμένει ότι θα οδηγήσει σε bear market είναι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης.
Έχει «εισέλθει αποφασιστικά σε έδαφος φούσκας», από το οποίο θα εξέλθει τους επόμενους έξι μήνες περίπου, και θα είναι ένας από τους μοχλούς της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης, είπε ο Roche.

Βουτιά τουλάχιστον 20%

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες λόγω αυτών των τριών παραγόντων για να προκαλέσουν μια bear market τουλάχιστον -20% το 2025, ίσως ξεκινώντας από το τέλος αυτού του έτους», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη δεν επηρεάζει ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Η απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν μια χαμηλότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας πυροδότησε φόβους για ύφεση, οδηγώντας σε απότομο ξεπούλημα της αγοράς, που επιδεινώθηκε επίσης από την χαλάρωση των συναλλαγών μεταφοράς από την Ιαπωνία.
Ωστόσο, οι αγορές έκαναν απότομη ανάκαμψη, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει την περασμένη εβδομάδα με πτώση λιγότερο από 0,1%.
Τώρα, ο Roche αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει με περικοπές επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει επίσης χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, κάτι που θα συμβεί σταδιακά το 2025.
«Αν θέλετε η Fed να μειώσει τα επιτόκια, τότε η οικονομία πρέπει να επιβραδύνει, οι αγορές εργασίας πρέπει να χαλαρώσουν και τα περιθώρια θα τεθούν υπό πίεση», είπε.
Εάν αυτοί οι παράγοντες πυροδοτήσουν μια bear market, η Fed θα έχει περιθώριο να το αντιμετωπίσει, δεδομένου ότι οι καταναλωτές και οι πολιτικοί έχουν πολύ χαμηλό όριο πόνου, σύμφωνα με τον Roche.
«Η πιθανότητα είναι ότι η Fed έχει άφθονο περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια εάν τα πράγματα πάνε χειρότερα από το αναμενόμενο, και το έχει επανειλημμένα πει», πρόσθεσε.
Το αν αυτό μπορεί να ανατρέψει αποφασιστικά τη bear market είναι αβέβαιο, αλλά θα την αποτρέψει από το να γίνει κάτι που «θα υπονόμευε και θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης