Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Κύπρο – Η Dimicandum Invest Holding επωφελήθηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ για την ποτάσα κατά της Λευκορωσίας

Σάλος στην Κύπρο – Η Dimicandum Invest Holding επωφελήθηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ για την ποτάσα κατά της Λευκορωσίας
Έρευνα Λευκορώσων δημοσιογράφων έδειξε ότι μια κυπριακή εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σχεδίου συμβολαίων
Η κυπριακή εταιρεία Dimicandum Invest Holding που συνδέεται με πρώην κορυφαίο συνεργάτη του Λευκορώσου ηγέτη Alexander Lukashenko φέρεται να επωφελήθηκε από τις διογκωμένες συμβάσεις που σχετίζονται με νέους δρόμους εξαγωγής του συστατικού λιπάσματος ποτάσας, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ.
Αυτό διαπίστωσε έρευνα Λευκορώσων δημοσιογράφων, η οποία βασίστηκε στο γεγονός ότι το Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση λευκορωσικής ποτάσας στο μπλοκ μετά την υποστήριξη του Lukashenko στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απαγόρευση της ΕΕ ανάγκασε την κρατική εταιρεία παραγωγής ποτάσας της Λευκορωσίας Belaruskali να μεταφέρει τις εξαγωγές της ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το λιθουανικό λιμάνι Klaipėda στο ρωσικό λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Λευκορωσικό Κέντρο Ερευνών (BIC) ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις για τη μεταφορά της ποτάσας από τη Ρωσία περιελάμβαναν πολύ μεγάλες συμβάσεις μεταξύ της Belaruskali και μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα την Κύπρο.
Το 2023, η Belaruskali προσέλαβε μια κυπριακή εταιρεία που ονομάζεται Dimicandum Invest Holding για να μεταφέρει φορτίο από σιδηροδρομικά βαγόνια σε πλοία στο ρωσικό λιμάνι, παρόλο που οι φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά πολύ φθηνότερα, σύμφωνα με το BIC - ένα δίκτυο Λευκορώσων ερευνητών δημοσιογράφων.
Έγγραφα που απέκτησε η BIC δείχνουν ότι το 2023 η Belaruskali συμφώνησε να πληρώσει στην κυπριακή εταιρεία 68 εκατομμύρια δολάρια για 3,4 εκατομμύρια τόνους ποτάσας — 20 δολάρια ανά τόνο.
Η κυπριακή εταιρεία πλήρωσε τότε το λιμάνι για να κάνει τη δουλειά.
Τα στοιχεία που παρέχονται στην BIC δείχνουν ότι η τιμή αγοράς του λιμανιού για αυτές τις υπηρεσίες είναι 11 δολάρια ανά τόνο.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να οργανώθηκε για να εκτρέψει κεφάλαια από τον εγχώριο μονοπώλιο παραγωγό λιπασμάτων ποτάσας προς όφελος των συνεργατών του Aleksandr Lukashenko», γράφει η BIC.
Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι ο άνδρας που αναφέρεται ως υπογράφων για λογαριασμό της Dimicandum Invest Holding — οικονομικός διευθυντής «A.G. Svirydau» — ήταν ο Andrei Svirydau, αναπληρωτής επικεφαλής του Λευκορωσικού Τμήματος Προεδρικών Υποθέσεων από το 2019 έως το 2021.
Ο Svirydau παραδέχτηκε ότι ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας σε δημοσιογράφους της BIC τηλεφωνικά, αλλά αρνήθηκε ότι υπέγραψε συμβόλαια με τη Belaruskali.

Οι «τρύπες» των κυρώσεων

Η ΕΕ έχει δεχθεί στο παρελθόν πυρά για την επιβολή κυρώσεων στην ποτάσα της Λευκορωσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres ταξίδεψε στις Βρυξέλλες πέρυσι για να ζητήσει εξαίρεση διαμετακόμισης για ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα, υποστηρίζοντας ότι οι απαγορεύσεις αυξάνουν έμμεσα τις τιμές των τροφίμων και την πείνα σε ολόκληρη την Αφρική.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής την Πορτογαλία, ήταν πρόθυμες να χορηγήσουν την ειδική απαλλαγή, ιδιαίτερα μετά από καταγγελίες από γεωργικές δυνάμεις όπως η Βραζιλία ότι δυσκολεύονται να πάρουν αρκετό λίπασμα.
Ωστόσο, η σφοδρή αντίθεση από τα κράτη της Βαλτικής τελικά σκότωσε την ιδέα, η οποία σύντομα θάφτηκε εν μέσω ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά του Μινσκ.
Η έρευνα υπογραμμίζει «ότι ένα σημαντικό μέρος του κόστους [υψηλότερης εφοδιαστικής ποτάσας] μπορεί να οφείλεται σε προγράμματα με σημάδια διαφθοράς και όχι σε συνέπειες κυρώσεων», γράφει η BIC.
Αφού έφθασαν στο υψηλό όλων των εποχών το 2022, οι παγκόσμιες τιμές ποτάσας έχουν επίσης μειωθεί κατά 75% από αυτόν τον Μάιο.
Σύμφωνα με τρεις εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το BIC, ακόμη και αν οι αποστολές ποτάσας δεν εισήλθαν στο μπλοκ, η Dimicandum Invest Holding με έδρα την Κύπρο εξακολουθεί να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ.
Ο Gunnar Ekeløve-Slydal, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής του Ελσίνκι, είπε στην BIC ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύουν σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην ΕΕ να παρέχουν υπηρεσίες ή προϊόντα στο Belaruskali και η μεταφόρτωση της ποτάσας στην Αγία Πετρούπολη θα ήταν άμεση παραβίαση».
Οι κυπριακές αρχές επιβολής του νόμου είπαν στο BIC τα ευρήματά τους είχαν παραπεμφθεί στην αρμόδια υπηρεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης