Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτη η ροή δολαρίων και ευρώ στη Ρωσία – Μία ακόμη αποτυχία των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ακάθεκτη η ροή δολαρίων και ευρώ στη Ρωσία – Μία ακόμη αποτυχία των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές μετρητών
Περίπου 2,3 δισ. δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ έχουν αποσταλεί στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ απαγόρευσαν την εξαγωγή των τραπεζογραμματίων τους εκεί τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που επικαλείται το Reuters.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές μετρητών και υποδηλώνουν ότι τα δολάρια και τα ευρώ παραμένουν χρήσιμα εργαλεία για το εμπόριο και τα ταξίδια, ακόμη και όταν η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει την έκθεσή της στα νομίσματα.
Τα τελωνειακά δεδομένα, που ελήφθησαν από έναν εμπορικό προμηθευτή που καταγράφει και συλλέγει τις πληροφορίες, δείχνουν ότι μετρητά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία.
Η χώρα προέλευσης για περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου δεν αναφέρθηκε στα αρχεία.

Οι απειλές των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Δεκέμβριο με κυρώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και έχει επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες κατά το 2023 και το 2024.
Το γουάν της Κίνας ξεπέρασε το δολάριο και έγινε το πιο εμπορεύσιμο ξένο νόμισμα στη Μόσχα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πληρωμών.
Ο Dmitry Polevoy, επικεφαλής επενδύσεων στην Astra Asset Management στη Ρωσία, είπε ότι πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να θέλουν ξένο νόμισμα σε μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και μικρές εισαγωγές και εγχώριες αποταμιεύσεις.
«Για τους ιδιώτες, το δολάριο εξακολουθεί να είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα», είπε στο Reuters.

Οι ενέργειες της Ρωσίας

Η Ρωσία άρχισε να χαρακτηρίζει το δολάριο και το ευρώ ως «τοξικά» το 2022, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρεμποδίζοντας τις πληρωμές και το εμπόριο.
Περίπου 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας στην Ευρώπη έχουν παγώσει.
Τα τελωνειακά αρχεία καλύπτουν τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά το Reuters δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατα δεδομένα.
Τα έγγραφα έδειξαν αύξηση των εισαγωγών μετρητών λίγο πριν την εισβολή.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, 18,9 δισ. δολάρια σε τραπεζογραμμάτια δολαρίων και ευρώ εισήλθαν στη Ρωσία, σε σύγκριση με μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.
Ο Daniel Pickard, Επικεφαλής της Ομάδας Πρακτικής Διεθνούς Εμπορίου και Εθνικής Ασφάλειας στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Buchanan Ingersoll & Rooney, δήλωσε ότι η αύξηση των αποστολών πριν από την εισβολή υποδηλώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι ήθελαν να απομονωθούν έναντι πιθανών κυρώσεων.
«Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μάθει τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών, η Ρωσία έχει μάθει πώς να αποφεύγει και να μετριάζει αυτές τις ίδιες συνέπειες», είπε ο Pickard.
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποτιμούσαν τις πραγματικές ροές νομισμάτων.

Περιορισμένες εκροές

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε γρήγορα τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αποδυνάμωση του ρούβλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 98 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια δολαρίων και ευρώ έφυγαν από τη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και τέλους 2023.
Οι εισροές συναλλάγματος, αντίθετα, ήταν πολύ υψηλότερες.
Μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία, η Aero-Trade, η οποία προσφέρει υπηρεσίες αγορών αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόμια και στις πτήσεις.
Δήλωσε περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Aero-Trade κατέγραψε 73 αποστολές των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ η καθεμία, οι οποίες εκτελωνίστηκαν στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, ένας διεθνής κόμβος κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Οι αποστολές περιγράφονταν στις τελωνειακές εγγραφές ως ανταλλαγή ή έσοδα από το εμπόριο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Aero-Trade αναγραφόταν μόνο ως διακομιστής, η οντότητα που προετοιμάζει και υποβάλλει τα τελωνειακά έγγραφα.
Ο ιδιοκτήτης της Aero-Trade, Artem Martynyuk, δήλωσε στο Reuters ότι αμφιβάλλει για την αυθεντικότητα των τελωνειακών αρχείων.
Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι «η Aero-Trade δεν ασχολείται με την προμήθεια σκληρού νομίσματος στη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης