Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fox News: Οι τουρκικές απειλές για εισβολή στο Ισραήλ πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά» υπόψη

Fox News: Οι τουρκικές απειλές για εισβολή στο Ισραήλ πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά» υπόψη
«Οποιαδήποτε απειλή γίνεται δημόσια πρέπει να λαμβάνεται πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει τις απειλές», δήλωσε στο Fox News Digital ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης
Σοβαρά υπόψη πρέπει να ληφθεί η πρόσφατη απειλή του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan για εισβολή στο Ισραήλ, ενώ δείχνει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στο Fox News.
«Οποιαδήποτε απειλή γίνεται δημόσια πρέπει να λαμβάνεται πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει τις απειλές», δήλωσε στο Fox News Digital ο Λετυμπιώτης.
«Η ιστορία το έχει αποδείξει αυτό, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι θεμελιώδης και είναι αυτονόητο ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό», είπε ο Λετυμπιώτης.
«Δυστυχώς, ως χώρα, τα τελευταία 50 χρόνια βιώνουμε μια συνεχή αύξηση της παράνομης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Γνωρίζουμε ακριβώς τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής και παίρνουμε κάθε απειλή πολύ σοβαρά», είπε ο Λετυμπιώτης.
Ο Erdogan στα τέλη Ιουλίου είπε ότι η Τουρκία «πρέπει να είναι δυνατή ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη» και, επιπλέον, «όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να το κάνουμε ξανά στο Ισραήλ».
Τα σχόλια προκάλεσαν την καυστική επίπληξη του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, να παρομοιάζει τον Erdogan με τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Saddam Hussein, λέγοντας ότι πρέπει «να θυμάται τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε»…

Τουρκοποίηση

O Λετυμπιώτης κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη «τουρκοποίηση» τμημάτων της Κύπρου –αλλαγή ονομάτων γεωγραφικών τοποθεσιών και «συστηματική καταστροφή» πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς– ως έναν από τους κύριους δείκτες ότι η Τουρκία επιδιώκει επιρροή και έλεγχο.
«H Τουρκία κινείται στο πλαίσιο του τουρκικού ρεβιζιονισμού, του επεκτατισμού της νεο-οθωμανικής προσέγγισης», είπε ο Λετυμπιώτης.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιου είδους προσέγγιση από την Τουρκία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και τη χώρισε κατά εθνοτικές γραμμές, σε μια εποχή που το νησί είχε στόχο την ένωση με την Ελλάδα.
Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας, και παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο ο Νότος απολαμβάνει πλεονεκτήματα πλήρους μέλους.
Σύμφωνα με το Fox News, η Κύπρος, με τη σειρά της, προσέγγισε άλλα έθνη, όπως η Αρμενία, που πρόσφατα αισθάνθηκαν το βάρος των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας: Το Καραμπάχ, όπως το ανέφερε ο Erdogan, ήταν ένας θύλακας περίπου 120.000 Αρμενίων που ζούσαν στο Αζερμπαϊτζάν, μέχρι που εκδιώχθηκαν από τη χώρα πέρυσι και τη γη τους που κατέλαβε το Μπακού.

Αυξημένη σημασία

Σύμφωνα με το Fox News, η Κύπρος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο σχέδιο των ΗΠΑ να αναπτύξουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν τον Μάρτιο έναν θαλάσσιο δρόμο που ξεκινούσε από την Κύπρο και παρέδωσε βοήθεια σε λιμάνια της Λωρίδας της Γάζας.
«Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα» δήλωσε ο Lior Haiat, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τον Μάρτιο.
Ο Λετυμπιώτης ελπίζει ότι αυτή η συνεργασία, που γεννήθηκε από την «καλυτέρευση στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, θα βελτιώσει τη διεθνή θέση της χώρας.
«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βασίζονται σε ένα θεμέλιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είπε ο Λετυμπιώτης.
«Η Κύπρος δεν προσεγγίζεται πλέον από τις ΗΠΑ μόνο μέσα από το πρίσμα του Κυπριακού, αλλά και ως αξιόπιστος, σταθερός εταίρος».
Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του ότι η Τουρκία παραμένει πρόβλημα λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όπου η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της.
«Βλέποντας πώς συμπεριφέρεται η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, σκεφτείτε τι θα γινόταν στην περίπτωση της Κύπρου εάν υποβάλαμε αίτηση για ένταξη, ένα θέμα που η Τουρκία δεν θα συζητήσει καν», είπε.
Η τουρκική πρεσβεία δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Fox News Digital.
αφσδφσδαασφδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης