Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζει η ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ: Κόλαση από Ιράν τις επόμενες 24 ώρες- Έτοιμη για πόλεμο η Hezbollah

Πλησιάζει η ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ: Κόλαση από Ιράν τις επόμενες 24 ώρες- Έτοιμη για πόλεμο η Hezbollah
Οι αναλυτές που έχουν γνώση των γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής αναφέρουν δύο λόγους για τη συγκεκριμένη χρονική επιλογή του ιρανικού χτυπήματος
Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται σκλήρή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης, μεταδίδει το αμερικανικό Fox News, επικαλούμενο πληροφορίες από αξιωματούχους στη Μέση Ανατολή.
Οι αναλυτές που έχουν γνώση των γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής αναφέρουν δύο λόγους για τη συγκεκριμένη χρονική επιλογή του χτυπήματος.
Αφενός, λένε, η Τεχεράνη σχεδιάζει να επιτεθεί κατά τη διάρκεια της ιερής μέρας των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Αυτή η μέρα φέρει υψηλούς συμβολισμούς … τρόμου, διότι στο Ισραήλ σηματοδοτεί την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου.
Αφετέρου, εκτιμούν ότι οι Ιρανοί θα επιλέξουν να πληξουν τον αντίπαλό τους με το πέρας της Ολυμπιακής εκεχειρίας, καθώς οι Αγώνες τελειώσαν επίσημα χθες 11/8.
Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι στην περιοχή είναι βέβαιοι ότι η ώρα ... μηδέν πλησιάζει, όπως σημειώνει το Fox News.
Ωστόσο, το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί το χτύπημα δεν διευκρινίζεται.
Την ίδια στιγμή η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah και σύμμαχος του Ιράν ετοιμάζεται πυρετωδώς για επίθεση κατά του Ισραήλ, καθώς λαμβάνει ήδη αμυντικά αντίμετρα, εκκενώνοντας τις εγκαταστάσεις της.

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ - Ισραήλ: Η Τεχεράνη προετοιμάζεται πυρετωδώς για να επιτεθεί - Συγκεντρώνεται εξοπλισμός στο δυτικό Ιράν

1w.jpg

Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες τα ρεπορτάζ στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για  άμεση πραγματοποίηση επιθετικής κίνησης εκ μέρους του Ιράν
κατά του Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτης της Hamas Ismail Haniyeh.
Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Axios, αξιωματούχοι τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στις προετοιμασίες από ιρανικές μονάδες πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα δυτικά της χώρας τις τελευταίες 24 ώρες.
Όπως σημειώνουν οι αξιωματούχοι που συνομίλησαν με το Axios, οι προετοιμασίες φαίνονται για πρώτη φορά παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν ακριβώς πριν από την επίθεση μεγάλης κλίμακας του Ιράν τον Απρίλιο κατά του Ισραήλ.

Λευκός Οίκος: Είμαστε έτοιμοι για χτύπημα του Ιράν εντός της εβδομάδας

2c.JPG

Την προσέγγιση του Fox News για άμεσα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, φαίνεται να συμμερίζεται και ο Λευκός Οίκος, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται για μια μεγάλης κλίμακας σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ από το Ιράν τις επόμενες ημέρες». 
«Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και προσδοκίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας ότι αυτό θα συμβεί, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα. Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε πολύ στενά», τόνισε σχετικά ο John Kirby, στρατηγικός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. 
«Είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή αν θα υπάρξει μια επίθεση από το Ιράν ή από τον πληρεξούσιό του, πώς μπορεί να μοιάζει, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να πρόκειται για μια σημαντική σειρά επιθέσεων, που θα έρθει και ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας μας στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε o Kirby.

Αποκάλυψη από Λίβανο: Η Hezbollah εκκένωσε τα κεντρικά γραφεία της - Λαμβάνει ήδη μέτρα για πιθανά αντίποινα του Ισραήλ

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah έχει πλέον εκκενώσει πλήρως τα κεντρικά γραφεία και τα πολιτικά γραφεία της στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό.
Όπως εξηγούν τα ΜΜΕ της χώρας, η σχετική κίνηση πραγματοποείται λόγω του φόβου των αξιωματούχων της Hezbollah για μεγάλης κλίμακας ισραηλινά χτυπήματα, μετά τη συνδυασμένη επίθεση της οργάνωσης και του Ιράν που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Με άλλα λόγια, οι μαχητές της οργάνωσης δρουν με το βλέμμα στην ... μεθεπόμενη μέρα, θεωρώντας δεδομένο ότι από κοινού με το Ιράν και τους άλλους «συμμάχους της Αντίστασης» θα πλήξουν το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ευαίσθητος εξοπλισμός, ηλεκτρονικά και έπιπλα της οργάνωσης μεταφέρθηκαν με μεγάλα φορτηγά έξω από την πόλη σε άλλες τοποθεσίες εγγύτερα στην ύπαιθρο.
Παράλληλα, ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της οργάνωσης φέρονται να κρύβονται, τονίζουν τα λιβανέζικα ΜΜΕ.

Παράταση των πτήσεων από και προς το Ισραήλ από τις αεροπορικές εταιρείες

3b.JPG

Την ίδια στιγμή, αρκετές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Ryanair και της Lufthansa, ανακοίνωσαν σήμερα ότι δίνεται παράταση στην αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς το Ισραήλ και τον Λίβανο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας σε όλη την περιοχή.

Μήνυμα Ισραήλ σε Ιράν και Hezbollah: Κόκκινη γραμμή ένα χτύπημα κατά άμαχου πληθυσμού

Πάντως, το Ισραήλ διαμηνύει τόσο στο Ιράν όσο και στη Hezbollah ότι κάθε είδους επίθεση σε περιοχές αμάχου πληθυσμού στη χώρα θα περνούσε μια «μείζονα κόκκινη γραμμή» και θα είχε ως αποτέλεσμα μια άμεση ισχυρή απάντηση από τον ισραηλινό στρατό. 
Σε κάθε περίπτωση, οι IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή προκύψει είτε από το Ιράν, είτε από τους συμμάχους του, όπως οι Houthis και η Hezbollah.

Austin (ΥΠΑΜ ΗΠΑ): Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα - Θα προστατέυσουμε το Ισραήλ

ηυτξτυξ.JPG

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι προέβη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, κατά την οποία «ανέδειξε την ενίσχυση της στάσης και των δυνατοτήτων της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σε όλη τη Μέση Ανατολή».
«Συζητήσαμε επίσης τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τη σημασία του περιορισμού της ζημιάς των πολιτών, την πρόοδο προς την εξασφάλιση εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Επίσης μιλήσαμε για τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την επιθετικότητα του Ιράν, της Λιβανέζικης Hezbollah και άλλων ευθυγραμμισμένων οργανώσεων με το Ιράν σε όλη την περιοχή», δημοσίευσε ο Austin στο X.
Ο πολιτικός προϊστάμενος του αμερικανικού Πενταγώνου έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου ένα αμερικανικό υποβρύχιο να καταπλεύσει στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή καταπλέει και το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καλούν το Ιράν και τους συμμάχους του να «απέχουν από επιθέσεις»

Στον απόηχο της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Ιράν και τους συμμάχους του να «απέχουν από επιθέσεις που θα κλιμάκωναν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα έθεταν σε κίνδυνο την ευκαιρία να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων».
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του «θα φέρουν την ευθύνη για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο αυτή την ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα», τονίζεται σχετικά.
Τα τρία έθνη χαιρέτισαν επίσης την «ακούραστη εργασία των εταίρων μας στο Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων».
Ενέκριναν την κοινή δήλωση του Σεΐχη bin Al-Thani του Κατάρ, του Προέδρου Sisi της Αιγύπτου και του Προέδρου Biden των ΗΠΑ, που ζητούσαν την άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης