Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ελίτ επενδυτής Jeremy Grantham (GMO) προειδοποιεί: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν, η ύφεση είναι αναπόφευκτη

Ο ελίτ επενδυτής Jeremy Grantham (GMO) προειδοποιεί: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν, η ύφεση είναι αναπόφευκτη
Όπως ανέφερε o ιδρυτής της GMΟ, «αυτή είναι η πιο ευάλωτη αγορά που έχει υπάρξει ποτέ»…
Σε καταστροφή θα καταλήξει η έκρηξη των μετοχών που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη, με βάση την ιστορική πραγματικότητα, προειδοποίησε ο ελίτ επενδυτής Jeremy Grantham, ο οποίος θεωρεί την ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σίγουρη…
Όπως ανέφερε o ιδρυτής της GMΟ, «αυτή είναι η πιο ευάλωτη αγορά που έχει υπάρξει ποτέ»…
Υπογράμμισε δε πως οι περίοδοι απότομων πολλαπλασιαστών τιμής προς κέρδη στις μετοχές ακολουθούνται σταθερά από επώδυνες πτώσεις.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, επικαλέστηκε έκθεση του βετεράνου επενδυτή John Hussman, που δείχνει πως οι αποτιμήσεις στον S&P 500 μέχρι στιγμής το 2024 έχουν παρουσιάζουν τις πιο επιθετικές αυξήσεις από το 1929, λίγο πριν ξεσπάσει η Μεγάλη Ύφεση.
«Κανονικά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι λόγοι ανησυχίας, αλλά φυσικά η αγορά δεν καταλαβαίνει τίποτε» είπε ο Grantham.
Ο βετεράνος επενδυτής σημείωσε ότι λίγες μέρες μετά την κορύφωση της αγοράς το 1929 οι μετοχές κατέρρευσαν… η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε και «όλα πήγαν κατά διαόλου» καθώς επικράτησε η Μεγάλη Ύφεση.
Τόνισε δε ότι την ιαπωνική φούσκα περιουσιακών στοιχείων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τη φούσκα των dot-com στις αρχές αυτού του αιώνα και τη φούσκα των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ακολούθησαν σκληρές πτώσεις.

Τεχνητή νοημοσύνη και ύφεση…

Η κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του 2022 πυροδότησε το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη, ανάβοντας φωτιά σε μετοχές της Big Tech (π.χ. Nvidia, Microsoft)…
Ως αποτέλεσμα, η αγορά «έγραψε» νέα ιστορικά υψηλά…
Ωστόσο, προηγούμενες καινοτομίες -από τους σιδηρόδρομους μέχρι το Διαδίκτυο- έχουν δείξει πως ό,τι φουσκώνει ξεφουσκώνει, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και με την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο Grantham, προσθέτοντας:
«Σε ό,τι αφορά την ύφεση, πολύ συχνά οι προβλέψεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν, από ό,τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι.
Υπογράμμισε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ ανέβηκε τον Ιούλιο «πάνω από το επίπεδο που ιστορικά ανέκαθεν προέβλεπε ύφεση».
«Ως ιστορικός της αγοράς θα στοιχημάτιζα πως υπό αυτές τις συνθήκες θα είχαμε ύφεση…
Ίσως ζούμε μια εξαίρεση… Δεν θα κρατούσα την ανάσα μου».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Grantham κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση εδώ και μερικά χρόνια…
Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο υποστήριξε πως ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει κατακόρυφα στις 2.000 μονάδες - πτώση 62% από το τρέχον επίπεδό του… - ενώ ο δείκτης έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθεί να είναι +12% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης