Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Μέση Ανατολή - Έτοιμο το Ιράν για μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ – Απορρίπτει εκκλήσεις της Δύσης για... αυτοσυγκράτηση

Τρόμος στη Μέση Ανατολή - Έτοιμο το Ιράν για μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ – Απορρίπτει εκκλήσεις της Δύσης για... αυτοσυγκράτηση
Οι ΗΠΑ καλούν Τουρκία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις που έχουν επαφές με την Τεχεράνη, να την αποτρέψουν από το να επιτεθεί στο Ισραήλ
(upd5) Θέμα ωρών εκτιμούν οι ΗΠΑ πως είναι η εκδήλωση της επίθεσης του Ιράν και της Hezbollah κατά του Ισραήλ, καθώς τα σενάρια θέλουν την Τεχεράνη ακόμα και να εξαπολύει το πλήγμα ανήμερα της ιερής ημέρας των Εβραίων, του Tisha B’Av, που αρχίζει σήμερα 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται αύριο 13 Αυγούστου.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ εκτιμούν ότι η ιρανική επίθεση θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, πιθανότατα πριν από την Πέμπτη 15 Αυγούστου, όταν και πρόκειται να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα.
Πάντως, αν και χρονικά έχει προσδιοριστεί – σε επίπεδο εκτιμήσεων – το πότε θα γίνει το χτύπημα, παραμένει άγνωστο το ποια θα είναι η ένταση του, από την οποία και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
Άλλωστε αυτό ήταν και το βασικό δίλημμα του Ιράν, το οποίο δεν ήθελε ούτε να δώσει μια «αδύναμη απάντηση» έτσι ώστε να μην πληγεί το προφίλ του ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης αλλά ούτε και μια «ισχυρή» που ενδεχομένως να έδινε την ευκαιρία στο Ισραήλ – και με τη συνδρομή των ΗΠΑ - να εξαπολύσει έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο του.
Την ίδια στιγμή πάντως οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις που έχουν επαφές με την Τεχεράνη, να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να την αποτρέψουν από το να επιτεθεί στο Ισραήλ ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να βρεθεί απόψε - για ένατη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα - ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.

Είναι έτοιμο το Ιράν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, Ισραηλινοί και Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει ήδη κάνει σημαντικά προπαρασκευαστικά βήματα όσον αφορά τις πυραυλικές του δυνάμεις και τις μονάδες των drones, αναφέροντας πως αντίστοιχες τέτοιες ενέργειες είχαν αναληφθεί και πριν από την επίθεση κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.
Παρόλο αυτά, επισημαίνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το πότε ακριβώς θα εκδηλωθεί το πλήγμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση των Ιράν θα είναι κατά πολύ ισχυρότερη σε ένταση από την προηγούμενη του Απριλίου.
«Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα το Ιράν και οι σύμμαχοι του να επιτεθούν τις επόμενες ημέρες.
Συμμεριζόμαστε αυτή την ανησυχία, και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ και άλλους συμμάχους στην περιοχή» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η επίθεση θα εκδηλωθεί εντός της εβδομάδας.

Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός

Η Τεχεράνη δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια υποστήριξε ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, καθώς και να διευκολύνει την περιφερειακή σταθερότητα και να αναπτύξει μέσα για την αποτροπή της πραγματικής πηγής τρομοκρατίας και αστάθειας στην περιοχή.
Επομένως δεν θα ζητήσει από κανέναν άδεια για να την ασκήσει αναφαίρετα δικαιώματα της» υπογράμμισε ο Kanaani αναφερόμενος στην κοινή δήλωση Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Γαλλίας που ζήτησαν από το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.
«Εάν αυτές οι χώρες επιδιώκουν πραγματικά ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, θα πρέπει - χωρίς καμία επιφύλαξη - να μιλήσουν για τις προκλήσεις και τα βήματα του ισραηλινού καθεστώτος που τροφοδοτούν τη σύγκρουση και επίσης να απαιτήσουν από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας και να βάλουν ένα τέλος στις φρικτές δολοφονίες γυναικών, παιδιών και των ανυπεράσπιστων κατοίκων της Παλαιστίνης» είπε ο Kanaani.

Ισραήλ: Θα είναι μεγάλο το χτύπημα

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πιστεύουν πως το Ιράν ετοιμάζει ένα πραγματικό μεγάλο χτύπημα.
Δημοσίευμα του Axios υποστηρίζει πως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant ενημέρωσε τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin ότι το Ιράν ετοιμάζει μια ισχυρή επίθεση.
Άλλωστε ο Gallant σε ομιλία του σε Ισραηλινούς στρατιώτες είχε αναφέρει πως το Ιράν και η Hezbollah απειλούν να μας πλήξουν με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο.

Πιέσεις σε ΗΠΑ και συμμάχους

Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία αλλά και από άλλες συμμαχικές χώρες που διατηρούν σχέσεις με το Ιράν να το πείσουν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.
«Ζητάμε από όλους τους συμμάχους μας, που έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ιράν, να το πείσουν να αποκλιμακώσει, και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία
Κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα κλιμακωθεί
Μοιάζουν περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Jeff Flake.

Παρέμβαση Βρετανίας, Γερμανίας

Πιέσεις στο Ιράν να μην επιτεθεί άσκησε και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Keir Starmer, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, Masoud Pezeshkian ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ότι μπορούν για να αποκλιμακώσουν την ένταση.
«Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ιράν να απέχει από κάθε επίθεση στο Ισραήλ.
Επισήμανε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθος υπολογισμών και ότι τώρα είναι η ώρα για ήμερες και προσεκτικές αποφάσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφεία της Μ. Βρετανίας.
Αντίστοιχη επικοινωνία είχε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης.

Στόχος η προστασία του Ισραήλ

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, ο πρόεδρος Biden συνομίλησε με τους ομολόγους του από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Kirby σε αυτές τις συνομιλίες συζητήθηκε το πώς μπορεί να προστατευτεί το Ισραήλ από μια ιρανική επίθεση αλλά ακόμα και για το πώς να αποτραπεί μια επίθεση του Ιράν.
Μάλιστα οι πέντε ηγέτες, με κοινή δήλωση τους, κάλεσαν το Ιράν να μην κάνει πράξη την επίθεση του, να «αποσύρει» την απειλή του πως θα επιτεθεί στο Ισραήλ, κίνηση που όπως αναφέρουν, θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.
1w.jpg
Θα απαντήσουμε όπως θέλουμε

Απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian διεμήνυσε πως το Ιράν θεωρεί δικαίωμα του… να απαντήσει.
«Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις πιέσεις, στις κυρώσεις, σε εξαναγκασμούς (...) θεωρεί ότι έχει δικαίωμα ανταπόδοσης σε κάθε επιτιθέμενο, βάσει των διεθνών κανόνων» υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Εντολή IDF

Υπό τις απειλές αυτές, ο στρατηγός Tomer Bar, διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εξέδωσε εντολή που απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματικούς να μεταβούν στο εξωτερικό για διακοπές.
Μάλιστα αναφέρεται πως ζητήθηκε σε Ισραηλινούς αξιωματικούς ου είχαν μεταβεί σε Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν, να επιστρέψουν άμεσα στο Ισραήλ.

Αποκάλυψη από Λίβανο: Η Hezbollah εκκένωσε τα κεντρικά γραφεία της

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah έχει πλέον εκκενώσει πλήρως τα κεντρικά γραφεία και τα πολιτικά γραφεία της στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό.
Όπως εξηγούν τα ΜΜΕ της χώρας, η σχετική κίνηση πραγματοποείται λόγω του φόβου των αξιωματούχων της Hezbollah για μεγάλης κλίμακας ισραηλινά χτυπήματα, μετά τη συνδυασμένη επίθεση της οργάνωσης και του Ιράν που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Με άλλα λόγια, οι μαχητές της οργάνωσης δρουν με το βλέμμα στην ... μεθεπόμενη μέρα, θεωρώντας δεδομένο ότι από κοινού με το Ιράν και τους άλλους «συμμάχους της Αντίστασης» θα πλήξουν το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ευαίσθητος εξοπλισμός, ηλεκτρονικά και έπιπλα της οργάνωσης μεταφέρθηκαν με μεγάλα φορτηγά έξω από την πόλη σε άλλες τοποθεσίες εγγύτερα στην ύπαιθρο.
Παράλληλα, ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της οργάνωσης φέρονται να κρύβονται, τονίζουν τα λιβανέζικα ΜΜΕ.

Παράταση των πτήσεων από και προς το Ισραήλ από τις αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια στιγμή, αρκετές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Ryanair και της Lufthansa, ανακοίνωσαν σήμερα ότι δίνεται παράταση στην αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς το Ισραήλ και τον Λίβανο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας σε όλη την περιοχή.
3b.JPG
Μήνυμα Ισραήλ σε Ιράν και Hezbollah: Κόκκινη γραμμή ένα χτύπημα κατά άμαχου πληθυσμού

Πάντως, το Ισραήλ διαμηνύει τόσο στο Ιράν όσο και στη Hezbollah ότι κάθε είδους επίθεση σε περιοχές αμάχου πληθυσμού στη χώρα θα περνούσε μια «μείζονα κόκκινη γραμμή» και θα είχε ως αποτέλεσμα μια άμεση ισχυρή απάντηση από τον ισραηλινό στρατό.
Σε κάθε περίπτωση, οι IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή προκύψει είτε από το Ιράν, είτε από τους συμμάχους του, όπως οι Houthis και η Hezbollah.

Δεν αρνείται η Hamas

Εν τω μεταξύ, η Hamas διαμηνύει ότι δεν αρνείται τις συνομιλίες (είναι προγραμματισμένες για τις 15/8) για μια συμφωνία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Αξιωματούχοι της Hamas υποστήριξαν μιλώντας στην αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat ότι η Hamas δεν αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες, απλά θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν απαιτεί ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Όπως επισημαίνουν, «διαμεσολαβητές πιέζουν την ηγεσία της Hamas να συμμετάσχει στον γύρο των συναντήσεων που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων».
«Δεν χρειάζονται νέες συνομιλίες.
Οι διαπραγματευτές να προχωρήσουν με τους όρους που η Hamas είχε ήδη συμφωνήσει - και τους οποίους το Ισραήλ απέρριψε» επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης