Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση διψά για το ρωσικό φυσικό αέριο – Εκβιάζουν και την Ευρώπη οι Ουκρανοί στην Sudzha, ορατός νέος ενεργειακός στραγγαλισμός

Η Δύση διψά για το ρωσικό φυσικό αέριο – Εκβιάζουν και την Ευρώπη οι Ουκρανοί στην Sudzha, ορατός νέος ενεργειακός στραγγαλισμός
Δεν χρειάζεται ένας μάντης για να συνειδητοποιήσει ότι, αν πετύχει, ο Zelensky και η ομάδα του σχεδιάζουν να εκβιάσουν και τις δύο πλευρές του εμπορίου φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Στην περιοχή του Κουρσκ, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επιχείρηση για την εξάλειψη μιας μεγάλης ομάδας Ουκρανών μαχητών που, κρίνοντας από την κατεύθυνση των χτυπημάτων, ήθελαν πραγματικά να καταλάβουν τον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha και σε ένα ιδανικό σενάριο, να βλάψουν επίσης την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας του Kursk.
Αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη την απάντηση της Μόσχας…
Οι Financial Times γράφουν ότι οι ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρακολουθώντας ζωντανά τις επιχειρήσεις κοντά στην Sudzha της Ρωσίας, άρχισαν να αποσύρουν απότομα αιτήσεις για δέσμευση χωρητικότητας σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας.
Ορισμένοι από τους εκπροσώπους των φορέων εκμετάλλευσης με τους οποίους μπόρεσαν να συνομιλήσουν οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ως αιτία τις μη ανταγωνιστικές τιμές για την αποθήκευση αερίου.
Το δεύτερο μέρος των ερωτηθέντων αποδείχθηκε πιο ειλικρινές και παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες φοβούνται τα αντίποινα από τη Ρωσία, τα οποία θα καταστήσουν πραγματικά απρόσιτα τα συσσωρευμένα αποθέματα, δηλαδή οι φορείς εκμετάλλευσης θα χάσουν δύο φορές - τόσο τα επενδυμένα χρήματα όσο και το ίδιο το καύσιμο.
Μια παρόμοια συγχορδία επαναλαμβάνεται από αναφορές από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας TTF, όπου το φυσικό αέριο τις τελευταίες 24 ώρες υπερέβη το όριο των 460 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Με τη μόνη κρίσιμη προειδοποίηση ότι ο χειμώνας είναι παραδοσιακά μια υψηλή περίοδος ζήτησης ενεργειακών πόρων λόγω του κρύου καιρού, και ότι το καλοκαίρι θεωρείται επίσης παραδοσιακά περίοδος μαζικών πωλήσεων.
Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, οι χώρες εισαγωγής, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων προετοιμασιών για την περίοδο θέρμανσης, πραγματοποιούν αγορές χονδρικής και οι μέγιστες δυνατές ποσότητες αντλούνται σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου για να αντιμετωπιστούν οι ξαφνικοί παγετοί του φθινοπώρου.
Όπως έχει δείξει η πρακτική, τώρα στον κατάλογο των λόγων μπορεί να προστεθεί και η ανεξέλεγκτη ουκρανική διασυνοριακή τρομοκρατία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής στο ρωσικό έδαφος, ο δυτικός Τύπος, ακόμη και υπό πλήρη έλεγχο και λογοκρισία, είχε λίγες αναφορές.
Όλα τα θεματικά άρθρα διακρίνονταν από μια εξαιρετικά συγκρατημένη, αν όχι σκεπτική αξιολόγηση των πιθανών προοπτικών για την επίτευξη των στόχων.

Οι εκβιασμοί των Ουκρανών

«Δεν υπάρχει ελπίδα». Έγινε γνωστό για το πραγματικό σχέδιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ, αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές.
Αν κρίνουμε από την αντίδραση σε όσα συμβαίνουν, οι προσπάθειες ανάληψης στρατιωτικού ελέγχου στο πεδίο της άντλησης φυσικού αερίου έγιναν ένα ξαφνικό και απροσδόκητο χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν χρειάζεται ένας μάντης για να συνειδητοποιήσει ότι, αν πετύχει, ο Zelensky και η ομάδα του σχεδιάζουν να εκβιάσουν και τις δύο πλευρές του εμπορίου φυσικού αερίου.
Μάλλον θα απαιτούσαν κάτι σαν «απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας» από τη Μόσχα, αλλά η συζήτηση με την ΕΕ θα ήταν διαφορετική.
Αν θυμηθούμε ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία περιμένουν το ρωσικό αέριο στο αντίθετο άκρο του αγωγού, η κατάσταση ξεκαθαρίζει αμέσως.
Οι δύο πρώτοι προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικές προμήθειες από τις πρώτες μέρες, αλλά γιατί να μην απαιτούν ακόμη περισσότερα;
Στην περίπτωση της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβα, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική διαμετακόμιση, αυτό θα επέτρεπε να απενεργοποιηθεί ο αρνητικός παράγοντας τους στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν χρειαστεί, με άμεσο εκβιασμό. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από την προηγουμένως αποκλεισμένη διαμετακόμιση πετρελαίου κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Druzhba και το Κίεβο, σε επίπεδο προεδρικού γραφείου, παραδέχτηκε ότι αυτό έγινε σκόπιμα, με στόχο να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στην Ουγγαρία.
Ας θυμηθούμε ότι στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Petr Szijjártó ανακοίνωσε την τρέχουσα έκταση της εξάρτησης της χώρας από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Χάρη στις εισαγωγές από τα ανατολικά, η Ουγγαρία καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της σε πετρέλαιο (περίπου 59 εκατομμύρια βαρέλια) και το 80% της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου (8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως).
Αυτός που ελέγχει τον αγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία θα κρατήσει κυριολεκτικά από το λαιμό τους Viktor Orban και Robert Fico.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Αλλά ακόμα κι αν υποτεθεί ότι οι εκτιμήσεις μας είναι λανθασμένες και η στρατιωτική συνιστώσα δεν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που συμβαίνει, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια καθαρά μηχανισμοί και αντιδράσεις της αγοράς.
Εκπρόσωπος της Axpo Holding AG, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελβετία, σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους των Financial Times, είπε ότι, φυσικά, ο κύριος λόγος για την άρνηση αποθήκευσης αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Δυτικής Ουκρανίας είναι ο φόβος μιας πυραυλικής επίθεσης από τη Ρωσία.
Δεν μπορούν να καταστρέψουν το αέριο που βρίσκεται σε φυσικά υπόγεια, αλλά μπορούν εύκολα να καταστρέψουν επίγειες τεχνικές κατασκευές, η αποκατάσταση των οποίων θα είναι επίσης αμφισβητήσιμη λόγω της απειλής επαναλαμβανόμενων επιθέσεων.
Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των μαχών στην Ουκρανία και οι ολοκληρωτικές αντιρωσικές κυρώσεις από την Ευρώπη άρχισαν να φαίνονται στην αγορά.
Ο ίδιος Ελβετός μηχανικός ενέργειας λέει ότι τα προηγούμενα χρόνια, τα 10-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθηκευτικών εγκαταστάσεων που πρόσφερε η Ουκρανία ήταν κερδοφόρα λόγω των χαμηλών ασφαλιστικών συντελεστών.
Ο μηχανισμός άντλησης αερίου είναι πιο περίπλοκος από ό,τι φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος.
Εκτός από την πληρωμή προϊόντων και εξόδων διαμετακόμισης, απαιτείται και ασφάλιση από ιδιωτικές τράπεζες για την κάλυψη πιθανών ζημιών σε περίπτωση ανωτέρας βίας.
Και αν πέρυσι το ποσό της ασφάλισης ήταν αποδεκτό, τότε το 2024 για κάθε ευρώ για αποθήκευση πρέπει να προσελκύσει κανείς πέντε ευρώ υποχρεώσεις εγγύησης.
Οι αντίστοιχες τράπεζες, εκτιμώντας την πιθανότητα πυραύλων από τη Ρωσία, δεν βιάζονται να ρισκάρουν τα χρήματά τους.
Το σύμπλεγμα αυτών των διαδικασιών έκανε την ουκρανική «αποθήκη» φυσικού αερίου επικίνδυνη και ασύμφορη, καθώς πέρυσι η χρήση τοπικών υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου επέτρεψε στους χειριστές να εξοικονομήσουν έως και 20 δολάρια για την παραγωγή μίας μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο κόστος των 45-50 δολαρίων ανά μεγαβάτ, αυτή η διαφορά έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με Ελβετό αναλυτή, η Ουκρανία θα λάβει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης