Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μαύρη πρωτιά» - ΕCDC για ιό Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι φέτος

«Μαύρη πρωτιά» - ΕCDC για ιό Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι φέτος
Έως τον Ιούλιο παρατηρήθηκε η αναμενόμενη εποχική αύξηση στα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
Αρνητική πρωτιά έχει η Ελλάδα φέτος σε ό,τι αφορά στα κρούσματα και τους θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με έκθεση του ECDC.
Έως τον Ιούλιο παρατηρήθηκε η αναμενόμενη εποχική αύξηση στα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Συνολικά 69 περιπτώσεις εγχώριων κρουσμάτων αναφέρθηκαν έως τις 31 Ιουλίου σε οχτώ χώρες στην Ευρώπη. Από αυτά, τα περισσότερα ήταν στην Ελλάδα (31), ενώ ακολουθεί η Ιταλία (25) και η Ισπανία (5). Επίσης, από δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, ενώ από μία περίπτωση εντοπίστηκε σε Γαλλία και Ρουμανία.
Σε ό,τι αφορά στους θανάτους, συνολικά αναφέρθηκαν οχτώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Από αυτούς, οι πέντε καταγράφηκαν στην Ελλάδα, δύο στην Ιταλία και ένας στην Ισπανία.

Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν κρούσματα

Η Λάρισα είναι η περιοχή όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου φέτος στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, οι 31 λοιμώξεις εντοπίστηκαν σε:

Αχαΐα 3
Χαλκιδική 4
Καρδίτσα/ Τρίκαλα 5
Λάρισα 10
Λευκάδα 2
Πέλλα 1
Σέρρες 3
Θεσπρωτία 1
Θεσσαλονίκη 2
Σύμφωνα με το ECDC, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλότερος φέτος στην Ελλάδα και την Ισπανία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύνολο των λοιμώξεων είναι η αναμενόμενη, ενώ δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, αναμένονται επιπλέον κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ιός Δυτικού Νείλου: Χωρίς συμπτώματα το 80%

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού. Περίπου το 80% των κρουσμάτων σε άνθρωπο δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Περίπου το 20% των κρουσμάτων μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, κακουχία, πυρετό, εμετούς και κόπωση. Λιγότερο από το 1% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης