Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι BRICS εδραιώνουν την κυριαρχία τους - Οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέο σύστημα πληρωμών, τελειώνει το δολάριο

Οι BRICS εδραιώνουν την κυριαρχία τους - Οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέο σύστημα πληρωμών, τελειώνει το δολάριο
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, «o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov είπε ότι οι χώρες μέλη του οργανισμού BRICS αναπτύσσουν μια πλατφόρμα πληρωμών που θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν το δολάριο»
Τα κράτη της ομάδας των BRICS ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για να ανταγωνιστούν το δολάριο ΗΠΑ και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε αυτό…
Μάλιστα, πρόσφατα ανακοίνωσαν σχέδια για ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain.
Eιδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, «o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov είπε ότι οι χώρες μέλη του οργανισμού BRICS αναπτύσσουν μια πλατφόρμα πληρωμών που θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν το δολάριο»
Η πρωτοβουλία έγινε γνωστή στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2023.
Οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αποφάσισαν περισσότερο εμπόριο και δανεισμό στα εθνικά τους νομίσματα.
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, o Lavrov δήλωσε πως η πλατφόρμα θα καταστήσει εφικτές τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα σε ό,τι αφορά τις διμερείς εμπορικές επαφές.
Η Ρωσία επιθυμεί να επιτύχει την απεξάρτηση των εμπορικών εταίρων της από το δολάριο, λόγω των σημαντικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει ανήμπορη να εκτρέψει το τρένο των εξελίξεων, επειδή η αξία του αμερικανικού νομίσματος βασίζεται στο… τίποτε.
Η ζήτηση, παγκοσμίως, μηδενίζει…
Αν μπορούσαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό, θα λέγαμε πως «Όταν κανείς δεν θέλει πια τα σκουπίδια του, γίνεται ακριβώς αυτό».
Όταν τυπώνει χρήματα, η όλη λειτουργία βασίζεται σε άτομα και οντότητες που θέλουν ολοένα περισσότερα από αυτά.

Σχήμα Ponzi

Αλλά ο κόσμος προφανώς έχει κουραστεί από το σχήμα Ponzi των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο είναι άσχημα νέα για όποιον αγαπά την αυτοκρατορία των ΗΠΑ και σπουδαία νέα για όποιον μισεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην τρέχουσα μορφή της - το μέλλον επιφυλάσσει τεράστιο πόνο.
Όταν οι αυτοκρατορίες καταρρέουν, οι πόλεμοι τείνουν να ανακόπτουν την αιμορραγία τους, ενώνοντας το δυσαρεστημένο εγχώριο κοινό πίσω από έναν σκοπό.
Τότε, οι «βάρβαροι» τείνουν να κατακλύζουν τις πύλες…
Οι παραλληλισμοί της σημερινής αμερικανικής αυτοκρατορίας με τις τελευταίες ημέρες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι εύλογοι.
«Το μπλοκ των BRICS με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία προχώρα τις προσπάθειές για απεξάρτηση από το δολάριο…
Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο στο blockchain.
Η ομάδα των BRICS θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται στο blockchain και τις ψηφιακές τεχνολογίες, δήλωσε ο βοηθός του Κρεμλίνου Yury Ushakov σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS αργά τη Δευτέρα.
«Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών είναι ένας σημαντικός στόχος…
Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain» είπε ο Ushakov.

H πραγματικότητα είναι πραγματικότητα…

Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να σπαταλήσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε «προϋπολογισμούς άμυνας» για να ξεκινήσει παγκόσμιους πολέμους, ούτε είναι σε θέση να εξάγει τις εκφυλισμένες μηχανορραφίες της σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την οικονομική κυριαρχία της.
Όσο έχουν σημασία τα οικονομικά, δεν θα μπορεί επίσης να ασκεί τον ίδιο βαθμό εσωτερικής πολιτικής καταπίεσης και επιτήρησης όπως κάποτε - αν και σίγουρα θα προσπαθήσει να συνεχίσει να κάνει όλα αυτά τα πράγματα, πιθανώς μέσω πολέμων, για να προσπαθήσει να διατηρήσει την παγκόσμια θέση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης