Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες άρχισαν να δείχνουν μια πιο ρεαλιστική στάση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Haniyeh, υποδεικνύοντας τη ματαιότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, λέει το Reuters
Από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτώνται τα πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Αυτοί οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του όπως η Hezobollah, είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια επίθεση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ φανεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της απάντησης του Ιράν παραμένει ασαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Reuters μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη θέλει να λάβει διπλωματικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες άρχισαν να δείχνουν μια πιο ρεαλιστική στάση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Hanihe, υποδεικνύοντας τη ματαιότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, λέει το Reuters.
Η προοπτική ιρανικών αντιποίνων κρατά τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ σε εγρήγορση, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Kirby να αναγνωρίζει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής, με την αντίδραση της Τεχεράνης να συνδέεται στενά με την πρόοδο των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική που θα επηρεαστεί από τις ενέργειες της Hezbollah, των πολιτοφυλακών του Ιράκ και των Houthi της Υεμένης κατά του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης