Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέρασαν το τεστ του πρόσφατου sell off στις αγορές οι τράπεζες – Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος

Πέρασαν το τεστ του πρόσφατου sell off στις αγορές οι τράπεζες – Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος
Οι αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων έχουν ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές τους που προκλήθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο από τους φόβους ύφεσης των ΗΠΑ
Αντοχές έδειξε ο κλάδος των τραπεζών παγκοσμίως στη σκιά του πρόσφατου sell off που υπήρξε στις αγορές αυτόν τον μήνα, αλλά ο κίνδυνος περαιτέρω αστάθειας σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί ο κίνδυνος.
Οι αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων έχουν ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές τους που προκλήθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο από τους φόβους ύφεσης των ΗΠΑ και την εκτόνωση του δημοφιλούς εμπορίου γεν.
Ωστόσο, παραμένουν αισθητά πιο αδύναμοι από ό,τι πριν από ένα μήνα, με τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη των ΗΠΑ S&P 500 να παραμένει 5% κάτω από το ανώτατο όριο του Ιουλίου μετά από μια αρχική βουτιά σχεδόν 10%.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχτηκαν παρόμοιο χτύπημα.
Εν τω μεταξύ, τα εταιρικά ομόλογα υψηλότερης και χαμηλότερης αξιολόγησης έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της μείωσης φέτος στο ασφάλιστρο κινδύνου που πληρώνουν έναντι των κρατικών ομολόγων.
Αλλά οι όροι χρηματοδότησης -η ευκολία με την οποία οι δανειολήπτες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση- δεν έχουν γίνει αρκετά αυστηροί, ακόμη και στο αποκορύφωμα του selloff, ώστε να πυροδοτήσουν ανησυχίες για μια πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσε να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
«Απλώς δεν έχουμε δει αρκετά μεγάλες κινήσεις για να αλλάξουμε ουσιαστικά τις συνθήκες χρηματοδότησης για εταιρείες ή νοικοκυριά», δήλωσε ο Chris Jeffrey, επικεφαλής μακροστρατηγικής στη Legal & General Investment Management.
Πράγματι, ένας προσεκτικός δείκτης των οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ που συνέταξε η Goldman Sachs δείχνει ότι, ενώ έχουν γίνει απότομα αυστηρότερες από τα μέσα Ιουλίου, οι συνθήκες παραμένουν χαλαρές ιστορικά και πιο ευνοϊκές από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.
Οι παγκόσμιες μετοχές, για παράδειγμα, εξακολουθούν να αυξάνονται σχεδόν κατά 10% φέτος και τα πιστωτικά περιθώρια είναι χαμηλότερα από το 2023.
Η Goldman εκτιμά ότι κάθε δυνητικό περαιτέρω ξεπούλημα 10% σε μετοχές θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το επόμενο έτος κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ οι σχετικές κινήσεις σε άλλες αγορές εάν οι μετοχές υποχωρήσουν θα μπορούσαν να συνεπάγονται συνολική επιτυχία λίγο κάτω από μια ποσοστιαία μονάδα.
Έτσι, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να παραμένει πάνω από το 2%, θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη πτώση στις αγορές μετοχών για να προκληθεί σημαντικός οικονομικός πόνος παγκοσμίως.

Πτώση τιμών

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα και άλλες κεντρικές τράπεζες το κάνουν ήδη, το βασικό στοιχείο από τις πρόσφατες καταστροφές της αγοράς είναι η πτώση του κόστους δανεισμού.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας έχουν πέσει πάνω από 30 μονάδες βάσης η κάθε μία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων.
Αυτό είναι καλό για τους δανειολήπτες.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχουν επίσης μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης από τις αρχές Ιουλίου.
Οι εταιρείες υψηλής αξιολόγησης συγκέντρωσαν 45 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις ομολόγων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το IFR της LSEG - στο υψηλό επίπεδο των προσδοκιών των αναλυτών και ένα σημάδι εμπιστοσύνης εν μέσω του selloff.
Υπήρχαν επίσης περισσότερες πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ η αγορά των ΗΠΑ ξεκίνησε δυναμικά αυτήν την εβδομάδα.
«Δεν φαίνεται ότι η πρόσβαση σε πίστωση είναι πραγματικά πρόβλημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Idanna Appio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην First Eagle Investment Management.
«Πράγματι, οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ανοίγουν ένα παράθυρο για τις εταιρείες να βγουν στην αγορά», δήλωσε η Appio, πρώην οικονομολόγος της Fed.
Ακόμη και οι αποδόσεις των junk ομολόγων μειώνονται κατά 37 bps από τις αρχές Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες έχουν γίνει πιο ευνοϊκές για εταιρείες χαμηλότερης αξιολόγησης, οι οποίες συγκέντρωσαν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις ομολόγων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Αδυναμία

Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η αστάθεια θα παραμείνει αυξημένη δημιουργεί αβεβαιότητα για τους δανειολήπτες.
Ο δείκτης VIX, ο «μετρητής φόβου» του Wall St, έπεσε κάτω από τις 20 μονάδες αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού του μήνα, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Και με τον Αύγουστο να είναι συνήθως ήρεμος για τις αρχικές δημόσιες προσφορές, ο αντίκτυπος στη συγκέντρωση κεφαλαίων μετοχικού κεφαλαίου - που συνήθως δέχεται πλήγμα όταν αυξάνεται η αστάθεια - δεν έχει ακόμη φανεί.
Οι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ήταν αισιόδοξοι όσο οι αγορές παραμένουν ήρεμες, αλλά έχουν επίγνωση της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Ο Javier Rodriguez, παγκόσμιος επικεφαλής δημιουργίας αξίας στην KPMG, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβράδυνσης ή διακοπής των συμφωνιών IPO που βρίσκονται στο στάδιο.
«Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το (πως) μπορεί να είναι η τελική εικόνα, αλλά πιθανώς μια ψύχραιμη αγορά σε σύγκριση με τους τελευταίους 18 μήνες», είπε.
Στις πιστωτικές αγορές, ενώ τα χρήματα εισέρρευσαν σε ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης την περασμένη εβδομάδα, τα junk ομόλογα παρουσίασαν εκροές, σύμφωνα με την BofA, σηματοδοτώντας επιφυλακτικότητα έναντι των ασθενέστερων δανειοληπτών.
Με τις πωλήσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης παγκοσμίως να έχουν σημειώσει το υψηλότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 2021, σύμφωνα με το LSEG, οι εκροές είναι απίθανο να ανησυχήσουν ακόμα τους δανειολήπτες.
Μερικές όμως ήταν μεγάλες.
Οι εκροές από δάνεια με μόχλευση των ΗΠΑ, των οποίων οι επενδυτές δέχονται πλήγμα όταν πέφτουν τα επιτόκια, ήταν οι μεγαλύτερες από την κορύφωση της πανδημίας COVID τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την JPMorgan.
Ο αντίκτυπος της ίδιας της απελευθέρωσης των συναλλαγών μεταφοράς στις συνθήκες ρευστότητας παραμένει επίσης ένας κίνδυνος.
«Μόλις οι συναλλαγές μεταφοράς πέφτουν, τα κεφάλαια φεύγουν από χώρες και περιουσιακά στοιχεία όπου χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της BCA Research, Mathieu Savary.
«Ως αποτέλεσμα, οι συνθήκες ρευστότητας σφίγγουν εκεί όπου δημιουργείται ανάπτυξη, η οποία βλάπτει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης