Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Kursk - Ουκρανική επίθεση για…. Δημόσιες Σχέσεις ή ήττα Ρωσίας;

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Kursk - Ουκρανική επίθεση για…. Δημόσιες Σχέσεις ή ήττα Ρωσίας;
Θυσία 10.000 Ουκρανοί επίλεκτοι στρατιώτες σε μια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο
Η εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία του Kursk, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή τεράστια ερωτήματα για το ποιος είναι ο απώτερος και τελικός στόχος της.
Το ερώτημα μένει αναπάντητο, αν και οι συγκρούσεις σε ρωσικό πλέον έδαφος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εξακολουθούν να μαίνονται.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως σταμάτησαν την προέλαση των Ουκρανών και ότι τους συντρίβουν…
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους 74 οικισμούς και ότι πλήττουν σκληρά με βομβαρδισμούς και μια ακόμα ρωσική επαρχία, το Belgorod που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το ερώτημα όμως είναι: τι πραγματικά συμβαίνει στο Kursk;
Σε διάστημα μιας εβδομάδας, υπήρξε μεγάλος πανικός μεταξύ πολλών υποστηρικτών της Ρωσίας ενώ κατεγράφη… προκλητική χαρά σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες παθολογικά ρωσοφοβικές χώρες…
Όλοι τους είναι πολύ χαρούμενοι που βλέπουν ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι «χάνει».

Το προφανές ερώτημα - πραγματικά «χάνει» η Ρωσία;

Πρώτα απ 'όλα, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε και να δούμε την πραγματική κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή.
Μόνο τότε θα πρέπει κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
Συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό;
Θα αναλάβει το καθεστώς του Κιέβου τον πυρηνικό σταθμό του Kursk και στη συνέχεια θα εκβιάσει τη Ρωσία να υπογράψει μια δυσμενή «ειρηνευτική συμφωνία»;
Θα αναγκαστεί η Ρωσία να ανταλλάξει εδάφη;
Ορισμένοι έφθασαν πολύ μακριά θέτοντας τέτοια ερωτήματα.
Πολλοί στη Ρωσία έχουν επίσης παρόμοιες ανησυχίες, σε σημείο που ο Πρόεδρος Putin έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν υπογράφει τίποτα ή δεν ανταλλάσσει εδάφη.
Επανέλαβε επίσης ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) θα επιτευχθούν.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ούτε αυτό ήταν αρκετό για κάποιους ανθρώπους που απλώς ανησυχούν πολύ.

Πολύ καλή εκτέλεση της επιχείρησης

Πρωτίστως να σημειωθεί ότι η επιχείρηση που σχεδίασαν η Ουκρανική ηγεσία και οι νατοϊκοί υποστηρικτές στην περιφέρεια του Kursk εκτελέστηκε πολύ καλά και περιλάμβανε τον συντονισμό πολλών κινούμενων μερών.
Υποδηλώνει επίσης ότι το καθεστώς της Ουκρανίας πήρε μερικά πολύτιμα μαθήματα μετά την πολυδιαφημισμένη και αποτυχημένη αντεπίθεσή του 2023.
Δηλαδή, τελικά συνειδητοποίησε ότι είναι εντελώς παράλογο να ανακοινώνεις με πομπώδη τρόπο οποιαδήποτε σημαντική δράση εβδομάδες ή μήνες νωρίτερα και να δίνεις στον εχθρό σου αρκετό χρόνο προειδοποίησης για να προετοιμάσει επαρκείς άμυνες.
Από αυτή την άποψη, η προετοιμασία για την εισβολή στην περιφέρεια Kursk ήταν σχεδόν άψογη από την άποψη της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, καθώς δεν υπήρχε... καμία κάλυψη….
Ούτε καν οι πλατφόρμες πληροφοριών ανοικτού κώδικα OSINT δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτή την εξέλιξη.
Θα ήταν απλώς ανόητο και αυτοκαταστροφικό να μην το παραδεχτούμε.

Γιατί οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν τον Ρωσικό στρατό και ο ρόλος της Akhmat

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανική ηγεσία γνώριζαν την ακριβή συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί κυρίως στην περιφέρεια του Belgorod μέχρι το ίδιο το Donbass.
Η έναρξη μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές θα ήταν προφανώς αυτοκτονική.
Δεν θα κατάφερνε κυριολεκτικά τίποτα σε επιχειρησιακό (πολύ λιγότερο σε στρατηγικό) επίπεδο.
Ωστόσο, η περιφέρεια Kursk είχε πολύ λίγες τακτικές μονάδες που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε μια Ουκρανική επίθεση.
Η περιοχή φυλασσόταν ως επί το πλείστον από τους Rosgvardiya, συγκεκριμένα τις ειδικές δυνάμεις «Akhmat» που αποτελούνταν κυρίως από στρατιώτες από την Τσετσενία.
Σύντομα πολλοί κατηγόρησαν αυτή τη μονάδα για την προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το να σταματήσουν τα στρατεύματα του τακτικού στρατού δεν είναι αυτό στο οποίο ειδικεύεται η «Akhmat».
Συγκεκριμένα, έχουν την αποστολή νευραλγικών χτυπημάτων.
Αυτό περιλαμβάνει την άμεση εξάλειψη των σαμποτέρ, των εισβολέων και των ειδικών δυνάμεων.
Και αυτό ακριβώς κάνει η μονάδα μέχρι στιγμής, με μεγάλη επιτυχία, πρέπει να σημειωθεί, κυρίως σε συνεργασία με τους συνοριοφύλακες της FSB.

Θυσία... 10.000 επίλεκτοι Ουκρανοί

Ωστόσο, επειδή οι «Akhmat» είναι ως επί το πλείστον Τσετσένοι, το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει ως ισχυρό όπλο προπαγάνδας για να προκαλέσει ή/και να εντείνει τις εσωτερικές διαιρέσεις στη Ρωσία.
Έφερε ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς κάποιοι ήταν απογοητευμένοι με την απόδοση του «Akhmat», αλλά αυτό ήταν αρκετά βραχύβιο, καθώς σύντομα έγινε φανερό ότι η μονάδα αντιμετώπισε συντριπτικές εχθρικές δυνάμεις που δεν ήταν ποτέ εξοπλισμένες να χειριστεί.
Αλλά οι «νίκες δημοσίων σχέσεων» είναι το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται πραγματικά η κλίκα της ηγεσίας της Ουκρανίας.
Κάτι που μας φέρνει στον επόμενο ανόητο μύθο – «μόνο 1000 Ουκρανοί στρατιώτες κατέλαβαν 1000 km² ρωσικής επικράτειας».
Και όμως οι Ουκρανοί που επιτέθηκαν ήταν περίπου 10.000 στρατιώτες που θυσιάζονται για μια ακόμη «νίκη δημοσίων σχέσεων».
Επιπλέον, αυτές οι δυνάμεις υποστηρίχθηκαν άμεσα από μέσα του ΝΑΤΟ ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση), παρέχοντας εξαιρετικό συντονισμό και σχεδιασμό.
Σίγουρα  υπήρξαν κάποια λάθη από τη ρωσική πλευρά, τόσο όσον αφορά τις τοπικές πληροφορίες όσο και την τακτική ISR, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, δεν υπήρχαν τακτικές μονάδες εξοπλισμένες για να σταματήσουν αυτή την εισβολή.
Επιπλέον, υπήρξε σιωπηρή συμφωνία να μην αγγίξουν την περιοχή λόγω του αγωγού φυσικού αερίου Yelets-Kursk-Dykanka.
Ωστόσο, όπως συνήθως, η κλίκα του Κιέβου απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να την εμπιστευτείς ούτε μια στιγμή.
Αυτή η εισβολή θέτει πλέον σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, γεγονός που θα επιδεινώσει μόνο τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με το καθεστώς του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να σκοτώνονται για «νίκες δημοσίων σχέσεων»;

Ωστόσο, εξηγεί επίσης γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα υποστήριζαν μια τέτοια επίθεση.
Συγκεκριμένα, είναι προς το άμεσο συμφέρον τους να διακόψουν τυχόν εναπομείνασες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αυτό θα ανάγκαζε πολλές ακόμη χώρες να αγοράσουν το υπερβολικά ακριβό αμερικανικό LNG.
Επιπλέον, εκτός από το ότι διακινδύνευσαν τις ενεργειακές υποδομές, οι Ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν και εναντίον αμάχων, διαπράττοντας φρικτά εγκλήματα πολέμου.
Ωστόσο, μόλις το Κρεμλίνο απάντησε με τακτικές μονάδες, αυτά τα στρατεύματα αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη.
Οι Ουκρανοί συντρίβονται έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες…
Η Δύση έστειλε τεθωρακισμένα… στο Kursk με Ουκρανούς στρατιώτες
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η εισβολή στο Kursk ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από το Donbass όπου η δεύτερη γραμμή άμυνας σπάει από τον ρωσικό στρατό, όπως προβλέπεται από ειδικούς.
Το Κρεμλίνο δεν σταμάτησε ποτέ να προελαύνει σε αυτήν την περιοχή, ενώ τα συστήματα κρούσης μεγάλης εμβέλειας εξακολουθούν να εξαλείφουν την αεράμυνα που παρέχει το ΝΑΤΟ και ότι έχει απομείνει από την αεροπορία του καθεστώτος του Κιέβου.
Έτσι, αυτή η περιπέτεια στην περιφέρεια του Kursk πέτυχε πολύ λίγα, ειδικά αν αναλογιστούμε τις απώλειες πολύτιμων εφεδρικών στρατευμάτων που η Ουκρανία θα έχει μεγάλο πρόβλημα να αντικαταστήσει.
Κι όμως, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να σκοτώνονται για «νίκες δημοσίων σχέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης