Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταϊλάνδη: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέπεμψε τον πρωθυπουργό Srettha

Ταϊλάνδη: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέπεμψε τον πρωθυπουργό Srettha
Ο μεγιστάνας των ακινήτων Srettha γίνεται ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβίασε το Σύνταγμα με τον διορισμό ενός υπουργού που δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απέπεμψε σήμερα τον πρωθυπουργό Srettha Ταβίσιν επειδή διόρισε στο υπουργικό συμβούλιο έναν πρώην δικηγόρο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω πολιτικής αναταραχής και ανάταξης της κυβερνώσας συμμαχίας.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων Srettha γίνεται ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβίασε το Σύνταγμα με τον διορισμό ενός υπουργού που δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές.
Η απομάκρυνση του Srettha έπειτα από λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία σημαίνει πως η Βουλή πρέπει να συγκληθεί για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό, με την προοπτική περαιτέρω αβεβαιότητας σε μια χώρα που ταλανίζεται εδώ και δύο δεκαετίες από πραξικοπήματα και δικαστικές αποφάσεις που έχουν προκαλέσει την πτώση διαφόρων κυβερνήσεων και την απαγόρευση κομμάτων.
Το ίδιο δικαστήριο διέταξε την περασμένη εβδομάδα τη διάλυση του πολύ δημοφιλούς αντιπολιτευόμενου κόμματος «Προχωρούμε Μπροστά» (Move Forward Party – MFP) κρίνοντας πως η εκστρατεία του για τη αλλαγή ενός νόμου σχετικά με την προσβολή του στέμματος υπονομεύει το ταϊλανδικό καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας. Το MFP ανασυντάχθηκε την Παρασκευή αποκτώντας νέο όνομα («Κόμμα του Λαού») και νέο αρχηγό.
Το κόμμα του Srettha, το Pheu Thai Party, και οι προκάτοχοί του έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναταραχή στην Ταϊλάνδη, καθώς δύο από τις κυβερνήσεις του έχουν παυθεί από πραξικοπήματα σε μια μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδρυτών του κόμματος, της πλούσιας οικογένειας Σιναουάτρα, και των αντιπάλων της στο συντηρητικό κατεστημένο και στον φιλομοναρχικό στρατό.
Η απόφαση μπορεί να σημαίνει μια εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στον Τακσίν Σιναουάτρα και τους εχθρούς του στο πλαίσιο της συντηρητικής ελίτ και της παλιάς φρουράς του στρατού, που επέτρεψαν στον μεγιστάνα να επιστρέψει έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας το 2023 και στον σύμμαχό του Σέτρα να γίνει πρωθυπουργός την ίδια ημέρα.
Ο Srettha διατεινόταν πως ο διορισμός του πρώην δικηγόρου του Σιναουάτρα, του Πίτσιτ Τσουένμπαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί για λίγο για προσβολή δικαστηρίου το 2008 σε σχέση με προσπάθεια δωροδοκίας προσωπικού του δικαστηρίου, είναι νόμιμος. Η κατηγορία περί δωροδοκίας ουδέποτε αποδείχθηκε και ο Πίτσιτ παραιτήθηκε τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης