Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι στην ΕΕ από την Ουγγαρία: Ο Πατριώτες του Orban τα αλλάζουν όλα στην Ευρωβουλή - Στηρίζει η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Χαστούκι στην ΕΕ από την Ουγγαρία: Ο Πατριώτες του Orban τα αλλάζουν όλα στην Ευρωβουλή - Στηρίζει η Αφροδίτη Λατινοπούλου
Μεγάλο πλήγμα στο ΕΛΚ - Στήριξη και από την Αφροδίτη Λατινοπούλου στους Patriots του Orban
Σχετικά Άρθρα
Προ μηνών, η αμερικανοκίνητη γραφειοκρατία των Βρυξελλών προσπάθησε να εξαϋλώσει πολιτικά ένα από τα ελάχιστα αναχώματα της αντιρωσικής υστερίας στην Ευρώπη, απειλώντας την Ουγγαρία του Viktor Orban ακόμα και με ... έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, όμως έκανε μια εντυπωσιακή αντεπίθεση, κατάφερε να ενώσει τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και έδωσε ώθησε στην πραγματική δεξιά για να αυξήσει την επιρροή της απέναντι στις ανεξέλεγκτες ευρωπαϊκές και νατοϊκές ελίτ.
Σε αντίθεση με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, η Βουδαπέστη όχι μόνο δεν βρέθηκε απομονωμένη, αλλά, αντίθετα, αύξησε την επιρροή της.

Τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη οι Patriots του Orban

Στα τέλη Ιουνίου, ο Orban, ο οποίος ηγείται του ουγγρικού κόμματος Fidesz, ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) Herbert Kickl και ο επικεφαλής του Τσεχικού Κόμματος των Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO) Andrej Babis δημιούργησαν τον συνασπισμό Patriots for Europe.
Φαινομενικά, έχουν λίγες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) - 84 από τις 720, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη παράταξη και μάλιστα με πολιτική εμβέλεια τέτοια, που υπερβαίνει την απλή αριθμητική των εδρών.

Μεγάλο πλήγμα στο ΕΛΚ - Στήριξη και από την Αφροδίτη Λατινοπούλου

Το 2021, ο Fidesz αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και παρέμεινε μόνος του στο ΕΚ.
Όμως, τώρα κανείς στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να μιλήσει για απομόνωση ή να κάνει λόγο για ... Hungarexit.
«Αυτή η συμμαχία προορίζεται να είναι κινητήριος δύναμη που θα φέρει και άλλα κόμματα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν στην Ευρώπη ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Kickl στην παρουσίαση του συνασπισμού.
Ως αποτέλεσμα, οι Patriots ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη Γαλλική Εθνική Συσπείρωση, τους Ούγγρους Χριστιανοδημοκράτες, την Πορτογαλική Chega, την Ιταλική Λέγκα, την Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το Ισπανικό Vox, το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία, το Βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον καθώς και τα «Πρώτα η Λετονία» και «Δανικό Λαϊκό Κόμμα». 

Έρχεται πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη

Τώρα οι ευρωσκεπτικιστές που υποστηρίζουν μια «Ευρώπη των εθνών - κρατών» είναι ισχυρότεροι από ποτέ, λένε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Βραχυπρόθεσμα, είναι απίθανο να επηρεάσουν τις πολιτικές των Βρυξελλών δεν θα τους επιτραπεί στην εξουσία. Αλλά η δημοτικότητά τους είναι εγγυημένη ότι θα αυξηθεί.
Οι επόμενες εκλογές στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες σίγουρα θα οδηγήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να «βελτιωθούν», λένε οι αναλυτές.
Για παράδειγμα, στην Τσεχία το φθινόπωρο το δεξιό κόμμα ANO μπορεί να αναδειχθεί ως πρώτη δύναμη.
Στην Αυστρία, το FPÖ έχει καλές πιθανότητες.
Οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί ανησυχούν εξαιρετικά για αυτό.
Μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξουν περισσότεροι πρωθυπουργοί στην Ευρώπη από τους «Patriots» παρά από τους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές» - τον έτερο δεξιό συνασπισμό στο ΕΚ που ελέγχεται από τη Giorgia Meloni.

Orban ή ... αυτοκαταστροφή το δίλημμα της ΕΕ

Εντωμεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη παράταξη του ΕΚ, κατηγορώντας την Ουγγαρία για παραχωρήσεις βίζας για πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πρότεινε τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.
«Ο πρωθυπουργός Orban δοκιμάζει ολοένα και περισσότερο την υπομονή της ΕΕ», γράφουν οι συντάκτες των δυτικών μέσων, όπως το Politico.
Βέβαια, κόντρα στη δυτική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα, μιλάμε μόνο για την καθιέρωση μιας εθνικής κάρτας - μια διετή visa εργασίας, την οποία η Βουδαπέστη επέτρεψε να εκδοθεί για Ρώσους, Λευκορώσους, Ουκρανούς και πολίτες άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το επίμαχο ζήτημα, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας τόνισε ότι η χώρα του συνεχίζει να ελέγχει προσεκτικά όλους όσους φτάνουν στην ΕΕ.
Και πρόσθεσε: ένας από τους λόγους των επιθέσεων είναι η αγανάκτηση ορισμένων βουλευτών για την ενίσχυση της δεξιάς στο ΕΚ.
Οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» κατάφεραν αμέσως να γίνουν τρίτοι στο κοινοβούλιο - ένα πειστικό επιχείρημα υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής επιρροής των δυνάμεων της πολιτικής λογικής.
Αυτό λέει πολλά», σημειώνει ο Vladimir Olenchenko, ανώτερος ερευνητής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Τομέα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε μια μετάβαση σε μια πολιτική λογικής, είτε αυτοκαταστροφή, συνεχίζει ο ειδικός.
Τώρα είναι η ώρα για όσους έχουν ξεκάθαρη θέση.
Οι υπόλοιποι εκ των πραγμάτων θα υποστούν πολιτική ήττα
«Υπάρχουν πιο λογικοί άνθρωποι στην Ευρώπη Τα συμφέροντά τους εκπροσωπεί ο Orban.
Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα και είναι σε θέση να ζητήσει την υποστήριξη των ανθρώπων».
Ο ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο MGIMO του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Alexei Zudin διευκρινίζει: η πανευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με επιτυχημένους ελιγμούς του Μπλοκ.
«Το κύριο πράγμα είναι πόσο γρήγορα μπορούν να σχηματίσουν ελίτ του δικού τους τύπου σε άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε άνθρωποι σαν τον Orban να έρθουν στην εξουσία», τονίζει ο ειδικός.
Και ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα παραμείνει πιθανότατα ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών ακόμα κι αν κερδίσει ο Kickl στην Αυστρία και ή ο Babis στην Τσεχία. Και οι συγκρούσεις μεταξύ των διοικητικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων θα συνεχιστούν.
Κάποτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη τη θέση τους.
Διαφορετικά, η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με μια ολέθρια κατάρρευση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης