Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή - Όλα κρίνονται στο Κατάρ - Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ χωρίς συμφωνία για Γάζα

Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή - Όλα κρίνονται στο Κατάρ - Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ χωρίς συμφωνία για Γάζα
Δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Κατάρ η Hamas - Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο
(upd3) Στον απόλυτο ρυθμιστικό παράγοντα για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή εξελίσσονται οι σημερινές συνομιλίες στο Κατάρ σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Hamas και των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν, τότε εκτιμάται πως η επικείμενη και αναμενόμενη… εδώ και εβδομάδες επίθεση του Ιράν στο πλαίσιο της εκδίκησης του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh πιθανότατα… θα ακυρωθεί.
Είναι προφανές πως το Ιράν με πρόσχημα μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί με εύσχημο τρόπο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς αν και θέλει να εκδικηθεί το Ισραήλ, παραμένει αναποφάσιστο για το είδος και την ένταση της απάντησης του, καθώς αφενός δεν θέλει να φανεί αδύναμο με ένα ήπιο «χτύπημα» αφετέρου δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν περιφερειακό, γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ, και πιθανότατα τις ΗΠΑ εφόσον η επίθεση του είναι … σκληρή.
Στην περίπτωση εκείνη που οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η επίθεση του Ιράν είναι πράγματι… θέμα ωρών.

Απίθανη η συμμετοχή της Hamas

Πάντως, ένα πρώτο αρνητικό μήνυμα είναι ότι στο νέο γύρο συνομιλιών στο Κατάρ δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Hamas, η οποία διαμηνύει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί «απλά για να διαπραγματευτεί».
Το παρών θα δώσει το Ισραήλ, με τον David Barnea τον επικεφαλής της Mossad να ηγείται της ισραηλινής αντιπροσωπείας.
Οι περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές έχουν χαμηλές προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, με το Ισραήλ να φοβάται ότι η Hamas υπό την ηγεσία του Yahya Sinwar θα σκληρύνει τις θέσεις της και δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι συνομιλίες στο Κατάρ θα γίνουν με τη συμμετοχή του Ισραήλ, του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μετά από αυτές τις συνομιλίες, οι μεσολαβητές θα έχουν στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με την Hamas.

Hamas: Προτεραιότητα μια συμφωνία εκεχειρίας

Από την πλευρά της η Hamas διαμηνύει ότι παραμένει προτεραιότητα της μια συμφωνία εκεχειρίας, επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, και όχι να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
«Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις: αυτή τη στιγμή και πάνω από όλα, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε όλα αυτά που οι μεσολαβητές έχουν προτείνει, όπως την πλήρη παύση της ισραηλινής επιθετικότητας, την άρση της πολιορκίας της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων όπως επίσης την αποκατάσταση της υποδομής της Λωρίδας της Γάζας και τη σύναψη μιας σοβαρής συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων» επισημαίνει η Hamas.
Επιπλέον, η Hamas υποστηρίζει πως το μέλλον της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου είναι μια «αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση» που πρέπει να συζητηθεί από τους Παλαιστίνιους χωρίς καμία εξωτερική καθοδήγηση.

Έκκληση ΗΠΑ, Κατάρ: Μην υπονομεύσετε τις συνομιλίες

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Κατάρ κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή να μην «υπονομεύσουν» τις έμμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίηση που έχει ως αποδέκτη… και το Ιράν.
«Κανένας παράγοντας στην περιοχή δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα υπονόμευαν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία» αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani.
Αν και ο Blinken ματαίωσε την επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή, είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός ενεργειών για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Biden: Η ανακωχή στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι η κήρυξη ανακωχής στη Γάζα, θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως πράγματι το Ιράν είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ, ενώ προβλέπουν και εμπλοκή της Hezbollah από το Λίβανο.

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας

Από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτώνται τα πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters
Αυτοί οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του όπως η Hezobollah, είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια επίθεση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ φανεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη θέλει να λάβει διπλωματικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.

Τα ώριμα… αντίποινα

Το Ιράν μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής.
Ο Aliasghar Shafieian, σύμβουλος της εκστρατείας του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian, υποστήριξε ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης θα είναι «ώριμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να είναι σαν την πολύωρη επίθεση με πυραύλους και drone του περασμένου Απριλίου.
«Η δολοφονία του Haniyeh ήταν μια αποστολή βασισμένη στις μυστικές υπηρεσίες.
Η απάντηση του Ιράν θα είναι παρόμοιας φύσης και σε παρόμοιο επίπεδο», είπε ο Shafieian.

Οι πιθανοί στόχοι

Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών του Shafieian, το PressTV, ο ξενόγλωσσος ραδιοτηλεοπτικός βραχίονας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρουσίασε μια ανάλυση για τους πιθανούς στόχους του Ιράν, εάν η Τεχεράνη θα ακολουθούσε τον δρόμο μιας πλήρους πυραυλικής επίθεσης.
Βάσει αυτής της ανάλυσης, οι πιο πιθανοί στόχοι βρίσκονται μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ και συνδέονται με τη Mossad, με άλλες ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και με στρατιωτικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως επισημαίνεται, αυτή η εκτίμηση συνδυάζεται και με την προηγούμενη απάντηση του Ιράν, και συγκεκριμένα με τα πλήγματα της 13ης Απριλίου στις αεροπορικές βάσεις Ramon και Nevatim που φιλοξενούν τα μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το συγκρότημα της Ιρανικής Πρεσβείας την 1η Απριλίου στη Δαμασκό.
Σε εκείνη την επίθεση, το Ιράν έδειξε ότι ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσει τα πιο εξελιγμένα όπλα του και παρά το γεγονός ότι έδωσε πολύ χρόνο στους συμμάχους του Ισραήλ για να προετοιμάσουν μια μεγάλης κλίμακας άμυνα, οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούσαν να διεισδύσουν στις βαριά φρουρούμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Πλήγμα στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ

Μάλιστα ο Ivan Kesic, από το Press TV υποστηρίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των πολιτικών, στρατιωτικών και μυστικών δομών του Ισραήλ που συμμετείχαν στη σχεδίαση της πρόσφατης σειράς δολοφονιών και επιθέσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τα αρχηγεία τους αναμένεται να είναι «πρωταρχικοί στόχοι».
Όπως αναφέρεται, ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τα κτίρια τεσσάρων υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Τελ Αβίβ εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το Ιράν επεξεργάζεται το πώς θα χτυπήσει μα ακρίβεια θέσεις του ισραηλινού στρατού και στρατηγεία πληροφοριών που βρίσκονται στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, εκεί όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ, και όχι την ακατοίκητη έρημο Negev, όπου βρίσκονται αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.

Η στρατηγική συνοικία Kirya, το Ισραηλινό Πεντάγωνο

«Μια περιοχή εξαιρετικής σημασίας είναι η Kirya, μια συνοικία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η οποία φιλοξενεί πολλά διοικητικά κτίρια και το Camp Rabin, ένα κέντρο στρατιωτικών πληροφοριών που εξυπηρετεί λειτουργίες διοίκησης, επικοινωνιών και υποστήριξης για τον ισραηλινό στρατιωτικό μηχανισμό.
Το κεντρικό κτίριο στο camp αυτό είναι ο Πύργος Matcal, ο οποίος στεγάζει τα γραφεία των κορυφαίων Ισραηλινών στρατιωτικών, τα οποία περιβάλλονται από πολυώροφες στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το γραφείο επικοινωνιών, Marganit Tower» επισημαίνει ο Kesic.
Όπως λέει, «η συνοικία Kirya, γνωστή ως «ισραηλινό Πεντάγωνο», είναι πολύ μεγαλύτερη σε εμβέλεια από ό,τι φαίνεται στον χάρτη ή είναι επίσημα αναγνωρισμένη, λόγω των υπόγειων εγκαταστάσεων και των ταξινομημένων γραφείων σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου Bor, του εθνικού στρατιωτικού διοικητικού κέντρου.
Αυτή η εγκατάσταση προστατεύεται σχετικά καλά από επιθέσεις από πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πυραύλους cruise και drones καμικάζι, αλλά όχι από μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους με βαθιά διείσδυση…
Επομένως είναι ένας στόχος υψηλής αξίας» υπογραμμίζει ο Kesic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης