Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρωσικό S-400 Triumf, η ασπίδα βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας απειλεί... πυρηνικά το Πακιστάν - Σκληρές μνήμες για ΗΠΑ

Το ρωσικό S-400 Triumf, η ασπίδα βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας απειλεί... πυρηνικά το Πακιστάν - Σκληρές μνήμες για ΗΠΑ
Η IAF δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και εντυπωσιάστηκε από την απόδοσή του, καθώς κατέρριψε το 80% των μαχητικών αεροσκαφών σε μια στρατιωτική άσκηση
Το Πακιστάν παρακολουθεί για την πρόοδο στην πυραυλική ικανότητα της Ινδίας.
Ανησυχεί ιδιαίτερα για το εγχώριο αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και το ρωσικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 «Triumf», το οποίο επέδειξε την ανδρεία του σε έναν πόλεμο της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίπτοντας το 80% του πακέτου εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών.
Μια δεξαμενή σκέψης (think tank) από το Πακιστάν υποστηρίζει ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ινδία να διατηρήσει ανοιχτή την επιλογή του «περιορισμένου πολέμου» αναφέρουν οι EurasianTimes.
Η Ινδία πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή της Φάσης II του συστήματος BMD της στις 24 Ιουλίου 2024. Το σύστημα διέθετε βεληνεκές 5.000 χιλιομέτρων και έδειξε την κατάρριψη του βαλλιστικού πυραύλου του αντιπάλου ενδο-ατμοσφαιρικά.
Το σύστημα BMD δύο φάσεων βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια.
Η εισαγωγή του ρωσικού συστήματος S-400 (ονομασία ΝΑΤΟ SA-21 Growler) στην IAF έγινε στον απόηχο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών με πυρηνικά όπλα το 2019.

Η Ινδία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία τρεις μονάδες και τα υπόλοιπα δύο συστήματα αναμένουν την παράδοση.
Όπως ανέφερε ένα ινδικό πρακτορείο ειδήσεων, η IAF δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και εντυπωσιάστηκε από την απόδοσή του, καθώς κατέρριψε το 80 τοις εκατό των μαχητικών αεροσκαφών σε μια στρατιωτική άσκηση.
Οι S-400 θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αντικείμενα 600 χιλιόμετρα εντός του πακιστανικού εδάφους με τα «σύνθετα» ραντάρ μεγαλύτερης εμβέλειας που αναπτύσσει.
Επίσης, θεωρητικά, θα βρίσκεται σε θέση «να αντιμετωπίσει τους πυραύλους Hatf, Ghauri και Shaheen του Πακιστάν».

«Η Φάση Ι έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη αναπτυχθεί γύρω από το Δελχί, ενώ η φάση ΙΙ είναι υπό ανάπτυξη.
Οι S-400 έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν και της Κίνας.
Η Ινδία μπορεί, επομένως, να αναπτύξει το μείγμα ιθαγενών και κεκτημένων συστημάτων της για να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών δυνάμεων του Πακιστάν. Καθώς το εύρος και η πολυπλοκότητα της ινδικής BMD αυξάνεται, είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πυρηνική αποτροπή του Πακιστάν», αναφέρεται σε μια σύντομη έκδοση στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ισλαμαμπάντ (ISSI).

Θα κλιμακώσει η Ινδία;

Το S-400 είναι ένα προηγμένο BMD ικανό και τα ραντάρ του είναι ικανά να παρακολουθούν 300 στόχους με μία κίνηση. Οι πύραυλοι μπορούν να προσβάλουν 60-80 στόχους με μία κίνηση. Στέλνει δύο βλήματα μετά από έναν στόχο. Το σύστημα πυραύλων θα καταστήσει αδύνατες επιθέσεις όπως η Επιχείρηση Swift Retort, την οποία έκανε το Πακιστάν το 2019 ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές Balakot της Ινδίας.
Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η κατοχή BMD μπορεί να αυξήσει την προθυμία της Ινδίας να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. «Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ενθαρρύνει την Ινδία να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης. », υποστηρίζει αναλυτής.
4cf18047885160066f674661f4fa2349_XL.jpg

Ξυπνούν μνήμες...

Το S-400 είναι η εξέλιξη του πυραύλου S-75 που κατέρριψε το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 πάνω από τη Ρωσία το 1960. Η Ρωσία έχει ονομάσει το S-400 ένα αποτελεσματικό όπλο, το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να δυσκολέψει Αμερικανικά μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 για λειτουργία.
Οι ισχυρισμοί αντικλεπτικής προστασίας που σχετίζονται με το S-400 επικεντρώνονται κυρίως στο ραντάρ απόκτησης του συστήματος, το AESA 1L119 NEBO SVU, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη πολύ υψηλής συχνότητας (VHF).
Όπως έχουν συζητήσει προηγουμένως οι EurAsian Times , τα ρωσικής κατασκευής ραντάρ VHF (Πολύ Υψηλής Συχνότητας) αποτελούν σημαντική απειλή για stealth ή πολύ χαμηλούς παρατηρήσιμους στόχους (VLO), όπως τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης