Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κομμουνιστικές τακτικές η Kamala Harris θέλει να πατάξει τον πληθωρισμό - Προτείνει έλεγχο τιμών ενώ η Fed θα τυπώνει δολάρια

Με κομμουνιστικές τακτικές η Kamala Harris θέλει να πατάξει τον πληθωρισμό - Προτείνει έλεγχο τιμών ενώ η Fed θα τυπώνει δολάρια
Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Kamala Harris θα πιέσει για τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών του Biden οι οποίες επιδείνωσαν το πληθωριστικό σοκ
H Kamala Harris... έκλεψε την πολιτική του πρώην προέδρου Trump για «χωρίς φόρο επί των φιλοδωρημάτων»...
Αυτή τη φορά, η πρόταση ποιλιτικής απηχεί το οικονομικό σκεπτικό και τη ρητορική του Προέδρου Biden να πατάξει τις υψηλές τιμές των τροφίμων προτείνοντας την πρώτη ομοσπονδιακή απαγόρευση της «εταιρικής αύξησης των τιμών στις βιομηχανίες τροφίμων και παντοπωλείων» - μια κίνηση που μυρίζει έντονα… σοσιαλισμό.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δίκαιης τιμολόγησης σε ανταγωνιστικές αγορές και των υπερβολικών τιμών που δεν σχετίζονται με το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου της Harris  όπου προστίθεται  ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να δουν αυτή τη διαφορά στους λογαριασμούς παντοπωλείου τους».
Ο υψηλός πληθωρισμός που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας θα μπορούσε να καταστέψει , την αντιπρόεδρο Kamala Harris, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Donald Trump - και το πεδίο της οικονομίας είναι δύσκολο να γίνει προνομιακό για τους Δημοκρατικούς, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι αναλυτές.
Η αποτυχία αυτή έχει πλήξει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και η μεσαία τάξη βλέπει με τεράστια ανησυχία το οικονομικό της μέλλον...
Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Harris θα πιέσει για τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών του Biden οι οποίες επιδείνωσαν το πληθωριστικό σοκ.


Το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024, ο πρόεδρος Donald Trump ειχε συνέντευξη με τον Elon Musk στο X (πρώην Twitter).
Ένα επαναλαμβανόμενο βασικό σημείο συζήτησης, ένα άκρως δυνατό σημείο για την εκστρατεία του Trump, ήταν ο πληθωρισμός (ο πληθωρισμός των τιμών
για να είμαι συγκεκριμένος).
Ολοι έχουν παρατηρήσει μια απότομη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης και της αξίας των περουσιακών του στοιχρίων
Οι μόνοι άνθρωποι που δεν ανησυχούν τόσο είναι είτε καλυμμένοι από το κράτος (τα γνωστά.. παράσιτα) και τα διάφορα βιομηχανικά συγκροτήματα που επωφελούνται, είτε είναι αυτοί που λαμβάνουν νέα δολάρια από τα… πιεστήρια.
Παρά την εστίαση σε αυτό το ζήτημα, υπήρξε κάποια σύγχυση σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την αιτία της γενικής αύξησης των τιμών και της αντίστοιχης πτώσης της αγοραστικής δύναμης.
Ο Elon Musk, από την άλλη, ήταν πολύ πιο κοντά στην αλήθεια.
Κατηγόρησε συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό τις κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την αύξηση της προσφοράς χρήματος.
Στη συνέχεια διατύπωσε τη δημοφιλή φράση ότι αυτό προκαλεί περισσότερα… χρήματα μέσω του μηχανισμού των τιμών μέσω της προσφοράς και της ζήτησης να κυνηγήσουν την ίδια ποσότητα αγαθών.
Έξω από τον γυάλινο πύργο της… οικονομικής θεωρίας, αυτή η εξήγηση είναι καλό να γνωρίζει το κοινό.
Εξηγεί συνοπτικά γιατί οι τιμές των περισσότερων αγαθών αυξάνονται συνεχώς, και εξηγεί ποιος το προκαλεί και πώς το κάνει. 
Ο Musk κατανοεί πολύ ξεκάθαρα ότι το κράτος μας φτωχαίνει όλους και τιμωρεί, όπως λένε, τους αποταμιευτές.
Ως επιτυχημένος επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την πρόοδο του πολιτισμού, δήλωσε σθεναρά την προθυμία του να αντιταχθεί στον απερίσκεπτο νομισματικό παρεμβατισμό.

Η ανακοίνωση στη Βόρεια Καρολίνα

Το επιτελείο της Harris ανακοίνωσε ότι η αντιπρόεδρος θα δημοσιοποιήσει το μέτρο την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην κρίσιμη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας ως μέρος μιας ευρύτερης πλατφόρμας οικονομικής πολιτικής.
Η πρόταση θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τροφίμων δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές για να αυξήσουν τα κέρδη, σύμφωνα με το CBS News, επικαλούμενο στελέχη της εκστρατείας Harris-Walz.
Η Harris θα καλέσει επίσης την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και τις κρατικές επιτροπές να εξετάσουν τις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες καθορισμού τιμών
 Τα σχόλιά της αναμένεται να απηχούν τις ενέργειες και τη ρητορική του Biden ειδικά με τον πόλεμο του εναντίον των εταιρειών επεξεργασίας κρέατος που, όπως ισχυρίζεται, ευθύνονται για τις υψηλότερες τιμές.

Δεν κατανοούν τον πληθωρισμό

Το επιτελείο της Harris υποστηρίζει ότι η μείωση του κόστους διαβίωσης των πολιτών  συνάρτηση των ελέγχων τιμών σοσιαλιστικού τύπου.
Ωστόσο, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη ότι το επιτελείο της Harris δεν έχει ουσιαστική κατανόηση του πληθωρισμού.
Ο EJ Antoni του Heritage Foundation εξήγησε:  Το αφήγημα για τις υπερβολικές τιμές δεν ισχύει: το μέσο κόστος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις έχει αυξηθεί εξίσου με το κόστος που χρεώνουν οι καταναλωτές - εάν οι επιχειρήσεις είναι "άπληστες", τα κάνουν όλα λάθος...

Το βουνό του χρέους

Αντί να περιορίσει τις εκτός ελέγχου κρατικές δαπάνες, το χρέος των οποίων αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες, και να κατανοήσει ότι ο νομισματικός πληθωρισμός (δηλαδή η προσφορά χρήματος) που οφείλεται στη δημιουργία χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι η βασική αιτία του πληθωρισμού.
H Harris παραβλέπει το πραγματικό πρόβλημα: την λειτουργία της Fed και τη νομισματική πολιτική.
Αντίθετα, καταδιώκει μεγάλες εταιρείες για «παράνομη αύξηση των τιμών».
Ο  Mike Maharrey,  από το Money Metals Midweek Memo σχολιάζει την προτεινόμενη απαγόρευση αύξησης τιμών στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων:
Ο Maharrey επέκρινε την απάντησή της, την οποία περιέγραψε ως «σαλάτα», επισημαίνοντας ότι απλώς αναγνώρισε το πρόβλημα χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις.
Αντίθετα, υποσχέθηκε να κυνηγήσει (πώς;…) «μεγάλες εταιρείες» που εμπλέκονται σε «παράνομες αυξήσεις τιμών», εταιρικούς ιδιοκτήτες και μεγάλα φαρμακεία.
Ο Maharrey υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Harris παραλείπει τη βασική αιτία του πληθωρισμού, που είναι ο νομισματικός πληθωρισμός που οδηγείται από τη δημιουργία χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ανέφερε τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του Ιουλίου, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση Biden δαπάνησε άλλα 574 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις ένα μήνα, έχοντας έλλειμμα 243 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Maharrey τόνισε ότι ο πληθωρισμός δεν προκαλείται από την εταιρική απληστία αλλά από τις υπερβολικές δαπάνες και τον δανεισμό της κυβέρνησης.
«Ο πληθωρισμός είναι ένα σύμπτωμα της νομισματικής υπερπροσφοράς, που έχει να κάνει με το τύπωμα χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα», εξήγησε ο Maharrey.
Προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενες πολιτικές των Δημοκρατικών υπό τη Harris συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των τιμών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ελλείψεις και.. άδεια ράφια και θα επιδεινώσουν το πρόβλημα αντί να το λύσουν – με αυτές τις λύσεις όπως έχει δείξει η ιστορία έρχονται δελτία τροφίμων....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης