Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμποτάζ με ονοματεπώνυμο: Zelensky και Duda πίσω από την ανατίναξη των Nord Streams - Αποκαλύψεις από τη Welt

Σαμποτάζ με ονοματεπώνυμο: Zelensky και Duda πίσω από την ανατίναξη των Nord Streams - Αποκαλύψεις από τη Welt
Απόδειξη ενοχής η στάση της Πολωνίας - Ύποπτοι 3 Ουκρανοί δύτες για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda φέρονται να συμφώνησαν προκειμένου να ανατινάξουν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, καθώς αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα μπορούσε να αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, εκτιμάει ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) August Hanning σε σχόλιό του στην εφημερίδα Die Welt.
«Όπως έγινε σαφές από τα αποτελέσματα της έρευνας, μια ουκρανική ομάδα δρούσε εδώ. Ωστόσο, η έκρηξη θα μπορούσε να ήταν δυνατή μόνο με υποστήριξη "από εδάφους".
Και αν κρίνουμε από τον χάρτη, οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν ξεκάθαρα. Επιπλέον, νομίζω ότι έχει υπάρξει συμφωνία κορυφής μεταξύ της ηγεσίας της Ουκρανίας και της Πολωνίας», τόνισε σχετικά ο Γερμανός αξιωματούχος.
Ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών τόνισε ότι το σχέδιο δολιοφθοράς καθεαυτό, κατά τη γνώμη του, οργανώθηκε από τους Ουκρανούς, αλλά με σημαντική υποστήριξη από τους Πολωνούς.

Σαμποτάζ που υποκρύπτει συμφωνία ... κορυφής Κιέβου - Βαρσοβίας

«Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, νομίζω ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του προέδρου Zelensky και του προέδρου Duda», πρόσθεσε ο Hanning.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρνηση της Πολωνίας να συμμετάσχει στην έρευνα και η αναχώρηση ενός από τους υπόπτους από τη χώρα υποδηλώνουν επίσης την εμπλοκή των πολωνικών αρχών στην έκρηξη.
«Αυτό σίγουρα δεν ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία εκπαιδευτών καταδύσεων. Ο Πολωνικός και ο Ουκρανικός στρατός έπαιξαν σημαντικό ρόλο», σημείωσε, αποκαλώντας την έκρηξη πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».

Απόδειξη ενοχής η στάση της Πολωνίας - Ύποπτοι 3 Ουκρανοί δύτες

Νωρίτερα, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κοινή έρευνα με το τηλεοπτικό κανάλι ARD και την εφημερίδα Die Zeit, ανέφερε ότι η Γερμανική Εισαγγελία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων που είναι ύποπτος για συμμετοχή στις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream και  Nord Stream 2.
Η γερμανική Εισαγγελία, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, υποπτεύεται δύο ακόμη Ουκρανούς εκπαιδευτές καταδύσεων για συμμετοχή στη δολιοφθορά.
Επιπλέον, γερμανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Πολωνία ότι δεν συνεργάστηκε στην έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, οι πολωνικές αρχές «δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν από την αρχή».
Με τη σειρά της, η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ενέκρινε το σχέδιο για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, αλλά προσπάθησε να ανατρέψει την απόφασή του αφού το έμαθε η CIA.

Η αμερικανική έκδοχη: «Η CIΑ άλλξε τη γνώμη του Zelensky, ο Zaluzhny υπεύθυνος»...

Σε μια άλλη εκδοχή εκχωρεί το επίσημο αμερικανικό αφήγημα, καθώς δημοσίευμα της WSJ τονίζει ότι ο Zelensky πράγματι είχε εκπονήσει σχέδιο ανατίναξης των αγωγών, ωστόσο την τελευταία στιγμή εμποδίστηκε από τη CIA. 
Έτσι, διαρρέουν οι ΗΠΑ στη WSJ, ο Zelensky αποφάσισε να ματαιώσει την εντολή για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.
Ωστόσο  ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει με το σχέδιο δολιοφθοράς του αγωγού χωρίς την έγκριση του προέδρου του , εκτιμάει η WSJ...
«Τον Μάιο του 2022, μια ομάδα Ουκρανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και επιχειρηματίες είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας τους στην ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Ενθουσιασμένος, εν μέσω κατανάλωσης αλκοόλ, ένας εκ των παρευρισκομένων προέβη σε μια ριζοσπαστική πρόταση: «γιατί δεν ανατινάζουμε τον αγωγό Nord Stream;» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ίδιο άτομο ανέφερε πως είναι ο «καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον Putin να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία».
Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας θέλουν, μάλιστα, τον Zelensky αρχικά να εγκρίνει το χτύπημα με το κόστος του σχεδίου να υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ.
«Στο ποσό συμπεριλαμβανόταν η ενοικίαση ενός μικρού γιοτ με εξαμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευμένων δυτών.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ομάδα νοίκιασε ένα γιοτ αναψυχής μήκους 50 ποδιών με την επωνυμία Andromeda στο λιμάνι της πόλης Ρόστοκ της Βαλτικής της Γερμανίας.
Το σκάφος μισθώθηκε με τη βοήθεια ενός πολωνικού ταξιδιωτικού γραφείου που δημιουργήθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ως κάλυψη για οικονομικές συναλλαγές πριν από σχεδόν μια δεκαετία…», σημειώνει και προσθέτει πως «οι επιβάτες ήταν ένας στρατιωτικός αξιωματικός εν ενεργεία που πολεμούσε στον πόλεμο, ένας έμπειρος πλοίαρχος, τέσσερις έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων, ένα μέλος του πληρώματος και μια γυναίκα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ήταν μια παρέα φίλων σε μια κρουαζιέρα αναψυχή».
Οπλισμένοι με καταδυτικό εξοπλισμό, δορυφορική πλοήγηση, φορητό σόναρ και χάρτες του βυθού που χαρτογραφούσαν τον αγωγό έφτασαν στο σημείο.
«Οι τέσσερις δύτες εργάστηκαν σε ζευγάρια και χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό εκρηκτικό γνωστό ως HMX που ήταν συνδεδεμένο με πυροκροτητές ελεγχόμενους με χρονοδιακόπτη».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Mykhailo Podolyak απέρριψε την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία: «Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Podoloyak στο Reuters...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης