Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία - Η αμβισβήτηση του Scholz έρχεται από τα ... μέσα - Υποψήφιος καγκελάριος ο «Πράσινος» Habeck

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία - Η αμβισβήτηση του Scholz έρχεται από τα ... μέσα - Υποψήφιος καγκελάριος ο «Πράσινος» Habeck
Ένας πολέμιος του λαϊκισμού, που ονειρεύεται διμέτωπο απέναντι σε AfD και Sahra Wagenknecht, προαλείφεται ως υποψήφιος για την καγκελαρία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία ως υποψήφιος των Πρασίνων, με συνέντευξή του στο Politico.
«Θα ήθελα να αναλάβω την ευθύνη», αποκάλυψε ο Habeck στο podcast του Βερολίνου Playbook.
Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας θεωρείται από καιρό πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.
Η υποψηφιότητά του φάνηκε να γίνεται πολύ πιο πιθανή τον Ιούλιο, αφού η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock αποσύρθηκε άτυπα από την κούρσα με συνέντευξή της στο CNN, λέγοντας την κύρια ευθύνη της θα παραμείνει η γερμανική διπλωματία.
Για τον Habeck, το ερώτημα του καγκελαρίου ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό ως... ακαδημαϊκό, ωστόσο τώρα λαμβάνει ουσιωδώς πολιτικό χαρακτήρα.
Κι αυτό, διότι οι Πράσινοι υπέστησαν ταπεινωτική ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Μιλώντας στο Politico, o Habeck παραδέχτηκε ότι μια επιστροφή θα ήταν δύσκολη, συγκρίνοντας τους Πράσινους με μια ποδοσφαιρική ομάδα που καλείται να ανατρέψει ένα σκορ όπως το ... 4-0 εναντίον της.

Μαίνονται οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι νέες εσωτερικές διαμάχες εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας για μια σειρά ζητημάτων από τον προϋπολογισμό έως την πρόνοια σίγουρα δεν βοήθησαν τα πράγματα για τους Πράσινους τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο συνασπισμός της Γερμανίας — ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του καγκελαρίου Olaf Scholz — βρίσκεται σε τροχιά ... διάσπασης, ιδιαίτερα αφότου ο υπουργός Οικονομικών του FDP, Christian Lindner, νωρίτερα αυτό το μήνα αμφισβήτησε δημοσίως το σχέδιο συμφωνίας προϋπολογισμού για το 2025 που είχαν εκπονήσει οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού μετά από έναν ολονύχτιο γύρο διαπραγματεύσεων.
Έκτοτε, οι πολιτικοί του FDP έχουν κάνει μια σειρά από προτάσεις που φαίνεται ότι στόχευαν να εκνευρίσουν τους φιλικούς προς το περιβάλλον Πράσινους, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές προς τα αυτοκίνητα και να γίνει φθηνότερο το πάρκινγκ.
Οι πολιτικοί του FDP πρότειναν επίσης τη μείωση της πρόνοιας και την κατάργηση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται την εξωτερική βοήθεια, και τη συγχώνευση του με το υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι προφανές ότι αυτός ο συνασπισμός δυσκολεύεται πολύ να βρει κοινό βηματισμό», τόνισε σχετικά ο Habeck σχετικά με τις πρόσφατες διαφωνίες.
«Οι ιδέες καταρρέουν».

Ένας «πολέμιος του λαϊκισμού» υποψήφιος για την καγκελαρία

Παρά τις τριβές, ο Habeck, ο οποίος κατέχει και τη θέση του αντικαγκελάριου της χώρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ηγέτες του συνασπισμού θα συμφωνήσουν σε ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Ενόψει των τριών πολιτειακών εκλογών στην ανατολική Γερμανία τον Σεπτέμβριο, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η αριστερή λαϊκιστική Συμμαχία της Sahra Wagenknecht σημειώνουν καλές δημοσκοπικές καταγραφές, ο Habeck έκρουσε τον κώδωνατου κινδύνους για αυτό που αποκάλεσε ως άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία.
«Υπονομεύουν τους πυλώνες αυτής της δημοκρατίας», εξήγησε ο Habeck.
«Θέλουν πραγματικά να κάνουν το σύστημα τόσο γεμάτο τρύπες, να το αποσταθεροποιήσουν τόσο πολύ, ώστε τελικά προτείνουν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης