Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάλυψαν κάτι περίεργο στο χαρτοφυλάκιο του Buffet: Οι 400 εκατ. μετοχές Apple και Coca Cola και η τεχνολογία

Ανακάλυψαν κάτι περίεργο στο χαρτοφυλάκιο του Buffet: Οι  400 εκατ. μετοχές Apple και Coca Cola και η τεχνολογία
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο «μάγος της Omaha» ολοκλήρωσε την πώληση του μεριδίου του στον κατασκευαστή iPhone
Είναι σύμπτωση ή πρόκειται σχέδιο; Ο Warren Buffett κατέχει τον ίδιο ακριβώς αριθμό μετοχών της Apple και της Coca-Cola αφού μείωσε κατά το ήμισυ τις τεχνολογικές μετοχές της κορυφαίας εταιρείας στο χαρτοφυλάκιό του.
Πολλοί οπαδοί του Buffett έκαναν την περίεργη παρατήρηση μετά από τη κατάθεση του εγγράφου «13-F» την Τετάρτη (14/8) το βράδυ αποκάλυψε ότι η Berkshire Hathaway μετοχών του στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχε τον ίδιο αριθμό 400 εκατομμυρίων μετοχών στην Apple και την Coca-Cola, την παλαιότερη και μεγαλύτερη θέση του Buffett στις μετοχές.
Έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστέψουν ότι το «μάγος της Omaha» ολοκλήρωσε με την πώληση του μερίδιού του στον κατασκευαστή iPhone.
«Εάν στον Buffett αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί, μπορεί να μην σχεδιάζει να πουλήσει επιπλέον μετοχές της Apple», δήλωσε ο David Kass, καθηγητής οικονομικών στο Robert  Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
«Όπως η Coca-Cola είναι μια «μόνιμη» επένδυση για τον Buffett, έτσι μπορεί να είναι και η Apple».
Ο 93χρονος θρυλικός επενδυτής αγόρασε για πρώτη φορά 14.172.500 μετοχές της Coca-Cola το 1988 και αύξησε το μερίδιό του τα επόμενα χρόνια σε 100 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το 1994.
Έτσι κράτησε σταθερό το μερίδιό του στην Coca-Cola ουσιαστικά στον ίδιο γύρο - αριθμός μετοχών για 30 χρόνια.
Λόγω δύο spilts 2 προς 1 το 2006 και το 2012, η συμμετοχή της Berkshire στην Coca-Cola έφτασε τα 400 εκατομμύρια μετοχές.
Ο Buffett είπε ότι ανακάλυψε το εμβληματικό αναψυκτικό όταν ήταν μόλις 6 ετών. Το 1936, ο Buffett άρχισε να αγοράζει κόκες έξι τη φορά για 25 σεντς το καθένα από το οικογενειακό του παντοπωλείο για να τις πουλήσει στη γειτονιά για πέντε σεντς επιπλέον.
Ο Buffett επισήμανε ότι τότε συνειδητοποίησε την «εξαιρετική ελκυστικότητα των καταναλωτών και τις εμπορικές δυνατότητες του προϊόντος».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-15_205253.png
Μειώνοντας το μερίδιο της Apple

Η επένδυση σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple φαίνεται να αψηφά τις μακροχρόνιες αρχές επενδύσεων αξίας του Buffett, αλλά ο διάσημος επενδυτής την αντιμετώπισε ως εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων όπως η Coca-Cola και όχι ως επένδυση τεχνολογίας.
Ο Buffett έχει διαφημίσει την πιστή βάση πελατών του iPhone, λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητά τους προτού εγκαταλείψουν τα smartphone τους.
Αποκάλεσε μάλιστα την Apple τη δεύτερη πιο σημαντική επιχείρηση μετά το σύμπλεγμα ασφαλιστικών εταιρειών της Berkshire.
Έτσι, ήταν σοκαριστικό για κάποιους όταν αποκαλύφθηκε ότι η Berkshire ξεφορτώθηκε το 49% του μεριδίου της στον κατασκευαστή iPhone το δεύτερο τρίμηνο.
Πολλοί υποψιάζονταν ότι ήταν μέρος της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή μιας ευρύτερης συνολικής άποψης της αγοράς και όχι μια κίνηση απαξίωσης για τις μελλοντικές προοπτικές της Apple.
 Η πώληση μείωσε τη στάθμιση της Apple στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire σε περίπου 30% από σχεδόν 50% στο τέλος του περασμένου έτους.
Και με τη διευθέτηση αυτού του στρογγυλού αριθμού, φαίνεται να βρίσκεται σε ένα σημείο που ο Buffett ευνοεί για τις πιο αγαπημένες και μακροχρόνιες μετοχές του.
Ωστόσο, κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσε να είναι απλώς μια καθαρή σύμπτωση.
«Δεν νομίζω ότι ο Buffett σκέφτεται έτσι», δήλωσε ο Bill Stone, επικεφαλής επενδύσεων στην Glenview Trust Company και μέτοχος της Berkshire.
Αλλά στην ετήσια συνάντηση της Berkshire τον Μάιο, ο Buffett συνέκρινε τα δύο και ανέφερε ότι η περίοδος διακράτησης και για τα δύο assets ήταν απεριόριστη.
«Εχουμε μετοχές της Coca-Cola, η οποία είναι μια υπέροχη επενδυση», είπε ο Buffett .
«Και το ίδιο ισχύει για την Apple, η οποία είναι μια ακόμη καλύτερη επιχείρηση, και θα είμαστε συνεζίσουμε να έχουμε τις μετοχές της εκτός αν συμβεί κάτι πραγματικά εξαιρετικό, θα έχουμε στο μέλλον θέσεις στην Apple και την American Express, αλλά και την Coca-Cola».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης