Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός με τη νόσο Mpox - Έρχεται νέα πανδημία, έτοιμα 10 εκατ. εμβόλια - Πάρτι κερδών για την Bavarian Nordic

Πανικός με τη νόσο Mpox - Έρχεται νέα πανδημία, έτοιμα 10 εκατ. εμβόλια - Πάρτι κερδών για την Bavarian Nordic
Εκτοξεύθηκαν οι μετοχές της Barbaric Nordic που παρασκευάζει το εμβόλιο κατά της mpox
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη λόγω της εξάπλωσης της νόσου mpox, παλαιότερα γνωστής ως ευλογιάς των πιθήκων, με τους ειδικούς να προετοιμάζονται ήδη για μια νέα πανδημία.
Μάλιστα, η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic ανακοίνωσε σήμερα 15/8 την ετοιμότητά της προκειμένου να παράγει έως και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της mpox έως το 2025, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στην Αφρική.
Εμφανώς προβληματισμένοι από την αύξηση των κρουσμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την εξάπλωση της mpox σε γειτονικές χώρες, ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν την Τετάρτη ότι «η κατάσταση αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».
«Έχουμε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα δύο εκατομμυρίων δόσεων για το 2024 και (συνολικά) 10 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2025», τόνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Rolf Sass Sorensen, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας.
Η εταιρεία αναμένει παραγγελίες από τις ενδιαφερόμενες χώρες προτού εκκινήσει την παραγωγή του εμβολίου σε πλήρεις ρυθμούς.
«Πρέπει να προνοήσουμε για τα συμβόλαια», εξήγησε ο Sorensen.
Το δανικό εργαστήριο λέει ότι έχει περίπου 500.000 δόσεις σε απόθεμα.

Εκτοξεύθηκαν οι μετοχές της Bavarian Nordic που παρασκευάζει το εμβόλιο κατά της mpox

Οι μετοχές της Bavarian Nordic, της οποίας το εμβόλιο κατά της mpox έχει λάβει άδεια από το 2019, αυξήθηκαν σχεδόν 8% στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης την Πέμπτη 14/8, μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Είχε προηγηθεί άνοδος της μετοχής κατά 12% στην προηγούμενη συνεδρίαση της Τετάρτης 14/8.
Την Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, η υπηρεσία υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι πάνω από 200.000 δόσεις του εμβολίου επρόκειτο να διοχετεθούν στην Αφρική, μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη Bavarian Nordic.
Συνολικά 38.465 κρούσματα της νόσου, παλαιότερα γνωστής ως ευλογιά των πιθήκων, έχουν αναφερθεί σε 16 αφρικανικές χώρες από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ καταγράφηκαν 1.456 θανάτους.
Υπήρξε αύξηση 160% στα κρούσματα φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον οργανισμό υγείας.
Η Bavarian Nordic προμηθεύει κυρίως το εμβόλιο mpox - που ονομάζεται Jynneos στις Ηνωμένες Πολιτείες και Imvanex στην Ευρωπαϊκή Ένωση - σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, αλλά άρχισε να το εμπορεύεται στην αγορά των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη - Στη Σουηδία ο ασθενής μηδέν

9bfa6543-6488-4676-8273-a77dee62d321.jpeg

Η Σουηδία επιβεβαίωσε σήμερα (15/8) το πρώτο κρούσμα της mpox σε ευρωπαϊκό έδαφος. 
Η mpox είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής.
Προηγουμένως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει λόγω της mpox, παλαιότερα γνωστή ως «ευλογιά των πιθήκων», παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, έπειτα από μια έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.
«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Jakob Forssmed.
Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ προσδιορίζοντας την επιδημία ευλογιάς των πιθήκων ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» εντείνει τη διεθνή επαγρύπνηση, επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση και τα διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και τη συνεργασία για τον περιορισμό της επιδημίας.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα).
Προκαλεί πυρετό, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι και πριν δυο χρόνια είχε σημάνει και πάλι συναγερμός παγκοσμίως, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ακόμα και σε Ασία και Ευρώπη.

Κόκκινος συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη νόσο Mpox: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Τρόμος από τη νέα παραλλαγή

877000379b2a5811a9947640a4a536ec_XL.jpg

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της νόσου mpox -γνωστή παλαιότερα ως ευλογιά των πιθήκων- στην Αφρική.
Ειδικότερα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 14/8 ότι κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες και η νέα μορφή της εξαπλώνεται επικίνδυνα.


Mpox: Τι είναι και πώς μεταδίδεται η νόσος

Η νόσος, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.
Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».
Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.
Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.
Το 2022 παγκόσμια επιδημία της παραλλαγής 2 εξαπλώθηκε σε περίπου εκατό χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.
Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού τον Ιούλιο του 2022, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο· προχώρησε στην άρση του έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023.
Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς επί συνόλου 90.000 κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης