Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία και το Ιράκ υπογράφουν «ιστορική» συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας

Η Τουρκία και το Ιράκ υπογράφουν «ιστορική» συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Fidan, από την πλευρά του, εξέφρασε ότι η Τουρκία είναι «ευχαριστημένη με την απόφαση του Ιράκ να καταργήσει τις δραστηριότητες του PKK»

Σχετικά Άρθρα
Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Ιράκ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του στρατού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις διμερείς σχέσεις.
Η «ιστορική» συμφωνία «θα πάει τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan σε δήλωσή του στο Χ την Πέμπτη (15/8/2024).
Το Μνημόνιο Συνεννόησης είναι το πρώτο του είδους του στην ιστορία των δύο χωρών, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Fuad Hussein, μιλώντας σε προηγούμενη κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Fidan.
Ο Hussein τόνισε περαιτέρω ότι η τρομοκρατική ομάδα PKK είναι «τώρα μια απαγορευμένη οργάνωση» στο Ιράκ και ότι «η τρομοκρατία απειλεί επίσης την ιρακινή κοινωνία».
Ο Fidan, από την πλευρά του, εξέφρασε ότι η Τουρκία είναι «ευχαριστημένη με την απόφαση του Ιράκ να καταργήσει τις δραστηριότητες του PKK».
Το Μνημόνιο Συνεννόησης υπογράφηκε μετά την 4η συνάντηση του Μηχανισμού Ασφαλείας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Ιράκ στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.

Κέντρα συνεργασίας στη Βαγδάτη, Bashika

Η Τουρκία και το Ιράκ πρόκειται να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο συντονισμού ασφαλείας στη Βαγδάτη και ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης και συνεργασίας στη Μπασίκα.
Τα δύο κέντρα θα διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του PKK.
Ο Τούρκος διπλωμάτης Fidan εξέφρασε περαιτέρω ότι η Βαγδάτη και η Άγκυρα βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για τις ανελέητες φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα της Παλαιστίνης.
Η συνάντηση είχε στόχο να ενισχύσει την κατανόηση που επιτεύχθηκε σε θέματα ασφάλειας με πρόσθετα συγκεκριμένα βήματα και το νομικό πλαίσιο για κοινές προσπάθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης