Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι τους διαλύουν – Οι Ουκρανοί κόλλησαν στο Kursk, απέτυχαν στο Belgorod, χάνουν το Pokrovsk – Πανικός στις ΗΠΑ

Οι Ρώσοι τους διαλύουν – Οι Ουκρανοί κόλλησαν στο Kursk, απέτυχαν στο Belgorod, χάνουν το Pokrovsk – Πανικός στις ΗΠΑ
Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα σε μια ζώνη μάχης 750 χιλιομέτρων… ενώ η Δύση ασχολείται με το Kursk…πέφτει το Donbass στα χέρια των Ρώσων - Washington Post: Ο Ουκρανικός στρατός στην επίθεση στο Belgorod υπέστη πανωλεθρία
(upd9) Κόντρα στην προπαγάνδα η αλήθεια είναι η εξής…
Η Ρωσική Μηχανή συντρίβει τους Ουκρανούς και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ…
Η προέλαση των Ουκρανών σταμάτησε στο Kursk και επί της ουσίας πέρασαν δίπλα από οικισμούς χωρίς να τους ελέγχουν.
Έστειλαν 12.000 στρατιώτες και έχασαν 3.000 με 300 τεθωρακισμένα πάσης φύσεως διαλυμένα.
Ο Ουκρανικός στρατός χάνει επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών... οι τελευταίες μάχιμες μονάδες καταστρέφονται στο Kursk...
Οι Ουκρανοί επιχείρησαν μεγάλη εισβολή στο Belgorod και συνέβη το εξής κατά την Washington Post… δεν επέστρεψε κανείς ζωντανός, οι Ρώσοι τους κατέστρεψαν.
Στο Donbass ο Ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε στο ελάχιστο… αντιθέτως επιταχύνει την προέλαση… και περικύκλωσε το Pokrovsk η πτώση του οποίου θα είναι βαριά ήττα για τους Ουκρανούς.
Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα σε μια ζώνη μάχης 750 χιλιομέτρων… ενώ η Δύση ασχολείται με το Kursk…πέφτει το Donbass στα χέρια των Ρώσων.
Κατά τον αμερικανό Συνταγματάρχη Douglas McGregor αυτή η επίθεση στ Kursk πραγματοποιήθηκε για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο… κάτι που είναι ψευδές.
Εν τω μεταξύ στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και στον Λευκό Οίκο… επικρατεί στην κυριολεξία πανικός… δεν γνωρίζουν πως θα απαντήσει η Ρωσία… και δηλώνουν ότι ανησυχούν

John Kirby (Λευκός Οίκος): Δεν γνωρίζουμε πως θα απαντήσει η Ρωσία στην επίθεση των Ουκρανών στο Kursk

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, δήλωσε ο John Kirby συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.
«Είναι δύσκολο να πούμε...
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Putin», σχολιάζοντας την πιθανή απάντηση της Ρωσίας στην τρομοκρατική επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Kursk, η οποία σκότωσε αμάχους.
Ο John Kirby πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Επίσης, δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τη γνώμη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή του Kursk.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, απλώς δεν έχει τα προσόντα να συζητήσει αυτό το θέμα, όπως και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων γενικά.
«Δεν μπορώ και δεν θα μιλήσω για τις επιχειρήσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είμαι σε θέση να το κάνω, δεν μπορώ να κρίνω τις προθέσεις και τους τελικούς στόχους τους, ούτε την ικανότητά τους να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Sabrina Singh (Πεντάγωνο ΗΠΑ): Ανησυχούμε για κλιμάκωση στο Ουκρανικό από τις ενέργειες του Ουκρανικού στρατού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την απειλή κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης λόγω των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε η Sabrina Singh αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ενημέρωση.
«Φυσικά και ανησυχούμε για την κλιμάκωση.
Το ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται σε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ή δεν θα το κάνει στο μέλλον» τόνισε η Sabrina Singh
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Sabrina Singh απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τον κίνδυνο απάντησης της Ρωσίας στις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αξιολογεί πάντα τον κίνδυνο κλιμάκωσης, αλλά παρά την υπάρχουσα απειλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, μιλώντας για την επίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Kursk η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «προσπαθεί να μάθει περισσότερα» για τους στόχους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις 6 Αυγούστου, σχηματισμοί των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εισέβαλαν στο έδαφος της περιοχής του Kursk υπολογίζονται σε 12.000 στρατιώτες.
Η προέλαση του εχθρού ανακόπηκε.
Όπως δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Gerasimov, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί με την ήττα των Ουκρανών μαχητών και την πρόσβαση στα κρατικά σύνορα.
Ο Apti Alaudinov, αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής-Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας και διοικητής των ειδικών δυνάμεων του Akhmat, σε Kursk και μέρος της Περιφέρειας Belgorod βρήκαν σθεναρή αντίσταση.

Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky) στην Independent: Η Ουκρανία συζήτησε πριν την επίθεση στην περιοχή του Kursk με δυτικούς εταίρους

Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία συζήτησε την προγραμματισμένη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Kursk με δυτικούς εταίρους, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δήλωσαν επίσημα την αντίθεση τους στην επίθεση.
Ο Mikhail Podolyak σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Independent αποκάλυψε ότι υπήρξε συντονισμός με την Δύση.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην τρομοκρατική επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, σε αντίθεση με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, καθώς και τη δήλωση του προέδρου της NAC και ο διευθυντής της ρωσικής FSB Alexander Bortnikov ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kursk με την υποστήριξη της Δύσης.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στον σχεδιασμό ή την προετοιμασία της επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk.
Ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε προηγουμένως ότι οι επιθέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γερμανικών όπλων εκεί, κρατούνται μυστικές από την Ουκρανία και δεν συντονίζονται με το Βερολίνο.
Ο Podolyak, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, διέψευσε τις δηλώσεις των βασικών δυτικών εταίρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση.
«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν με ένα στοιχείο αιφνιδιασμού και αυτό πρέπει να συμβεί σε τοπικό επίπεδο.
Αλλά υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων, απλώς όχι σε δημόσιο επίπεδο» τόνισε ο Podolyak.
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία είναι βαθιά απογοητευμένη που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους όπως τους Βρετανικούς Storm Shadow βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα, Ούγγρος πολιτικός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν μπορούσε να οργανώσει επίθεση στην περιοχή του Kursk, χωρίς συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ έδωσαν πληροφορίες στην Ουκρανία για την επίθεση στο Kursk

Η επίθεση στην περιοχή του Kursk δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να αλλάξει την δραματική κατάσταση στο μέτωπο, επομένως είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας ειρηνικός διάλογος το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Douglas McGregor πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης των ΗΠΑ.
«Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο, ώστε οι πολεμοκάπηλοι από την Ουάσιγκτον να τους στείλουν περισσότερα χρήματα.
Κάντε ειρήνη, ανόητοι!» – τόνισε ο Douglas McGregor.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, η εισβολή στην περιοχή του Kursk θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Ουκρανία πιθανότατα διέσπασε τα σύνορα με τη Ρωσία με βάση τα δεδομένα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», είπε ο Douglas McGregor.

Richard Black (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Η επίθεση των Ουκρανών στο Kursk θα αποτύχει λόγω διασποράς των στρατευμάτων

Η επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk θα αποδυναμωθεί λόγω της διασποράς των στρατευμάτων και των δυσκολιών στην κατοχή θέσεων, δήλωσε ο Richard Black πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια και απόστρατος συνταγματάρχης.
«Η ουκρανική επίθεση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, όταν ξεκινήσει μια επίθεση, χάνει τη δυναμική της καθώς εξελίσσεται, εκτός αν μπορεί να λάβει ενισχύσεις πολύ γρήγορα, επειδή οι γραμμές στρατιωτικής υποστήριξης είναι πολύ οριακές τώρα, για να μεταφερθούν όπλα και άλλες προμήθειες οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι απαραίτητο να διανύσουν πολλά μίλια
Γίνεται πολύ δύσκολο και η επίθεσή τους εξασθενεί γιατί τώρα είναι διασκορπισμένοι» τόνισε ο Richard Black
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εκδιωχθούν από ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Kursk στο εγγύς μέλλον.
«Οι Ρώσοι θα ρίξουν εκεί όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συγκεντρώσουν και οι Ουκρανοί δεν θα αντέξουν για πολύ - θα εξαντληθούν, κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα της μάχης έχει ήδη κριθεί», κατέληξε ο Richard Black.

Wall Street Journal: Η εισβολή στο Kursk… εξουθενώνει τους Ουκρανούς – Κίνδυνος στο ανατολικό μέτωπο

Η εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία Kursk απειλεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την επίθεση στο Kursk, το Κίεβο μετέφερε δυνάμεις και όπλα από ήδη εξασθενημένα τμήματα της πρώτης γραμμής, κάτι που θα μπορούσε να «επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση».
«Η Ουκρανία αναγκάζεται να αναδιατάξει δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διασπορά των στρατευμάτων της.
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχεται ότι η εισβολή στην περιοχή του Kursk δεν ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να μειώσουν την πίεση στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» τονίζει η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει, «η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί ένα σοβαρό πλεονέκτημα στο πυροβολικό και τα αμερικανικά πακέτα στρατιωτικής βοήθειας δεν βοηθούν την Ουκρανία να βελτιώσει την κατάσταση».
«Ωστόσο, η πιο σοβαρή ανησυχία για το Κίεβο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Zelensky θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την περιπέτεια του Kursk

Ο Vladimir Zelensky θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα λόγω της απόφασής του να επιτεθεί στην περιοχή του Kursk με φόντο τις ήττες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Donbass, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης Βρετανός ειδικός.
«Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη στρατιωτική λογική των ενεργειών του Zelensky, του Ανώτατου διοικητή του στρατού και του Επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Η επίθεση έγινε για να ανυψωθεί το ηθικό των στρατιωτικών, αναρωτιέμαι αν βοήθησε;». - υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίσουν να υφίστανται ήττες στο Donbass, το Κίεβο θα αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της περιπέτειας στην περιοχή του Kursk.
«Σε αυτή την περίπτωση, ο Zelensky θα έχει πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα», προέβλεψε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

New York Times: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ουκρανία για σκληρές επιθέσεις σε διάφορες κατευθύνσεις από τους Ρώσους

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέστησαν στην Ουκρανία να μην εξαπολύσει μεγάλες επιθέσεις στις νότιες ή ανατολικές κατευθύνσεις φέτος εν μέσω ισχυρής άμυνας της Ρωσίας, αναφέρουν οι New York Times.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλεψαν τους Ουκρανούς να απόσχουν από μεγάλες επιθέσεις φέτος στο νότο ή στα ανατολικά, δεδομένης της ισχύος της ρωσικής άμυνας», τόνισαν οι New York Times
Όπως σημειώνουν οι New York Times, η Ουκρανία είναι απίθανο να έχει αρκετούς στρατιώτες για να επιτύχει κάποια πρόοδο στο Donetsk
H Ουκρανία ενδέχεται να μην έχει επαρκή αποθέματα για επιχειρήσεις στο έδαφος του Donetsk.

Washington Post: Ο Ουκρανικός στρατός στην επίθεση στο Belgorod υπέστη πανωλεθρία

Μια αποτυχημένη προσπάθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να επιτεθούν στην περιοχή του Belgorod είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Ουκρανών μαχητών, σχεδόν όλοι οι επιζώντες τραυματίστηκαν λόγω της ισχυρής ρωσικής αντίστασης, γράφει η Washington Post, επικαλούμενη τα λόγια τριών Ουκρανών στρατιωτών.
Όπως ανέφεραν στη Washington Post στρατιώτες και ένας διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η περιοχή του Belgorod ήταν προετοιμασμένη για την απειλή επίθεσης - ήταν οχυρωμένη με αντιαρματικά φράγματα και ναρκοθετήθηκε, και ο Ουκρανικός στρατός αμέσως δέχθηκε έντονα πυρά πυροβολικού και drone, καθώς και αεροπορικές επιδρομές.
Ένας μαχητής των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Hacker είπε ότι ολόκληρη η ομάδα του τραυματίστηκε την ημέρα που προσπάθησαν να επιτεθούν στην περιοχή Belgorod στην περιοχή Kolotilovka της συνοικίας Krasnoyaruzhsky «πριν από τέσσερις ημέρες».
Παραδέχτηκε ότι φοβόταν για τη ζωή του, αφού οι Ουκρανοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με το έδαφος και αναγκάστηκαν να ενεργήσουν στα τυφλά.
Ο Hacker είπε ότι πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ άλλοι που σκοτώθηκαν έπρεπε να τους εγκαταλείψουν.
Ο βομβαρδισμός παρέμεινε τόσο έντονος που οι επιζώντες έπρεπε να καταφύγουν σε ρωσικά χαρακώματα για αρκετές ημέρες έως ότου έφθασαν τεθωρακισμένα οχήματα για εκκένωση να τους παρέχουν ιατρική περίθαλψη».
Όπως τονίζει η Washington Post, «οι τρομερές μάχες έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη σχεδόν πανηγυρική διάθεση των Ουκρανών αξιωματούχων».
Το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Belgorod, ενημέρωσε ότι λόγω της δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, άρχισε η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής Krasnoyaruzhsky σε ασφαλέστερα μέρη.
Αργότερα, η είσοδος στην περιοχή έκλεισε για την ασφάλεια των πολιτών.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που μετακινήθηκαν προσωρινά λόγω της επιχειρησιακής κατάστασης, άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Η Ουκρανία εξαντλεί τα τελευταία αποθέματα μάχιμων στρατιωτών στο Kursk – Times: Εάν αποτύχουν οι Ουκρανοί… τελείωσαν

Η Ευρώπη δεν συζητά σοβαρά επιλογές για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και είναι απρόθυμη να ενισχύσει τη βοήθεια προς τον Ουκρανικό στρατό, ενώ, την ίδια στιγμή, με το σημερινό επίπεδο υποστήριξης, η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τη σύγκρουση μεσοπρόθεσμα, τονίζει η εφημερίδα Times επικαλούμενη υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η αναφορά αυτή, έρχεται μετά την αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας στο Kursk, οδηγώντας τους αμερικανούς αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin θα ενεργήσει «αποφασιστικά».
Όπως σημειώνει το Times, ενώ υπάρχει μια «αναγνώριση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να οπλίσουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική συζήτηση» για βοήθεια.
Η εφημερίδα Times σημειώνει επίσης ότι με το σημερινό επίπεδο δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και κινητοποίησης στην Ουκρανία, το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει μεσοπρόθεσμα και ότι η απόφαση να επιτεθεί στην περιοχή Kursk της Ρωσίας θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην Ουκρανία και να έχει σοβαρές συνέπειες.
Σύμφωνα με το Times, Ουκρανοί στρατιωτικοί και δυτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί τις τελευταίες δυνάμεις του στο Kursk θα δυσκολέψει την Ουκρανία να διατηρήσει στρατηγικά σημαντικές θέσεις στο Donetsk και καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο κινδυνεύει να συντριβεί επιμένοντας σε λάθος στρατηγικές όπως το Bakhmut.
Στις 6 Αυγούστου 2023, οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή του Kursk, καταλαμβάνοντας χωριά, σκοτώνοντας αμάχους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 121 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά.
Ο Putin είπε ότι η ουκρανική ενέργεια ήταν άλλη μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πυροβολεί αδιάκριτα εναντίον αμάχων.
Αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναμένει σοβαρές συνέπειες για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης.

John Sullivan (Πρώην Πρέσβης ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή στο Kursk

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η προειδοποίηση του Κρεμλίνου για μεγάλα αντίποινα, με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία John Sullivan να λέει στο CNN ότι η Ουκρανία πέρασε την «κόκκινη γραμμή» με την εισβολή στο Kursk και ότι ο Putin θα ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από ρωσικό έδαφος.
«Οι Ρώσοι μπορεί να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε αυτό που αποκαλούν σοβαρή πρόκληση ή τρομοκρατικό επεισόδιο και ότι αυτό είναι κάποιο είδος κόκκινης γραμμής που έχουν περάσει οι Ουκρανοί» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ενέργειες του ουκρανικού στρατού.
Ο John Sullivan πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει από τον Putin «να απαντήσει όσο πιο αποφασιστικά μπορεί» για την απέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων από το ρωσικό έδαφος.
Ο λόγος του διπλωμάτη έγινε γρήγορα πραγματικότητα με τον Ρώσο στρατηγό και διοικητή του συντάγματος ειδικών δυνάμεων Akhmat Apty Alaudinov να ανακοινώνει στις 14 Αυγούστου ότι οι κύριες μονάδες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Kursk είχαν σταματήσει και ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους είχε καταστραφεί.
«Αυτή τη στιγμή, μπορώ βασικά να πω ότι αυτές οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ήδη μπλοκαρισμένες, επομένως ο αποκλεισμός από όλες τις κατευθύνσεις ολοκληρώνεται.
Κάπου πίσω μας, υπάρχουν μεμονωμένες ομάδες δολιοφθοράς είναι κάπου στα δάση…
Αλλά οι κύριες δυνάμεις του εχθρού έχουν ήδη σταματήσει, ο αποκλεισμός τους ολοκληρώνεται», είπε ο Alaudinov.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι το Κίεβο γνωρίζει ότι θα δεχτεί αυξανόμενη πίεση για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου, ειδικά εάν ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η Ευρώπη φοβάται ότι εάν επανεκλεγεί, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Trump θα διακόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο και θα πιέσει τον Ουκρανό Zelensky να αποδεχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Με την ευρωπαϊκή βιομηχανία να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ουκρανικού στρατού και τον Putin να υπόσχεται μια «αποφασιστική» απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας στο Kursk, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για το καθεστώς της Ουκρανίας, ειδικά με το τέλος του καλοκαιριού σε λίγες μόνο εβδομάδες μακριά, που σημαίνει την έναρξη ενός άλλου δύσκολου χειμώνα υπό συνθήκες πολέμου.

Το Kursk κίνηση απόγνωσης της Ουκρανίας

Αντί να επιδεικνύει τις δυνατότητες της Ουκρανίας, η επίθεση στο Kursk δείχνει μόνο την απόγνωση του καθεστώτος του Κιέβου καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απελευθερώνουν περισσότερα εδάφη στα ανατολικά με ελάχιστη σοβαρή αντίσταση.
Αν και είναι αβέβαιο αν ο Trump θα κερδίσει τις εκλογές, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο τελευταίος χειμώνας του πολέμου καθώς οι ανώτερες στρατιωτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε ολική κατάρρευση την Ουκρανία.

Σκοτώθηκε ένας από τους πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-23M3 που συνετρίβη στην περιοχή του Ιρκούτσκ

Ένας από τους πιλότους του Tu-22M3 που συνετρίβη στην περιοχή του Ιρκούτσκ σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι νοσηλεύτηκαν με τραύματα ποικίλης σοβαρότητας.
«Οι εργασίες στο σημείο της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-22M3 συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, ένας από τους πιλότους δεν μπόρεσε να σωθεί».
Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Υπουργείο Άμυνας, το Tu-22M3 συνετρίβη το βράδυ της 15ης Αυγούστου ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση.
Το πλήρωμα εκτινάχθηκε.
Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ερημική περιοχή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αιτία του ατυχήματος ήταν μια τεχνική δυσλειτουργία του αεροσκάφους.
Το Tu-22MZ είναι ένα υπερηχητικό αεροσκάφος-βομβαρδιστικό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σχεδιασμένο να καταστρέφει θαλάσσιους και επίγειους στόχους με κατευθυνόμενους πυραύλους και εναέριες βόμβες.
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές και συμβατικές βόμβες και πυραύλους (αεροβαλλιστικούς και κρουζ).
Το Tu - 22MZ φέρει την κωδικοποίηση NATO - Backfire.

Sun (Βρετανικό ΜΜΕ): Είναι ακριβές ότι οι Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και άλλο βρετανικό τεθωρακισμένο Challenger 2

Η εφημερίδα Sun δημοσίευσε ένα βίντεο ρεπορτάζ για τις μάχες στην περιοχή του Kursk, που δείχνει το κατεστραμμένο βρετανικό τανκ Challenger 2, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως αναφέρεται στο βίντεο, το Challenger 2 χτυπήθηκε από drone και στη συνέχεια σημειώθηκε έκρηξη.
Ως επιβεβαίωση, η δημοσίευση έδειξε μια φωτογραφία της κάννης του κατεστραμμένου οχήματος μάχης.
«Είναι προφανές ότι βλέπουμε μια κάννη παρόμοια με αυτή του τανκς Challenger 2
Η κάννη έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα», ανέφερε η Sun.
Νωρίτερα, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News μετέδωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πιθανότατα είχαν ήδη χρησιμοποιήσει το Challenger 2 σε επίθεση στην περιοχή του Kursk.
Διευκρινίζεται ότι στις μάχες συμμετέχουν στρατιώτες της 82ης χωριστής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι οπλισμένη με τέτοια οχήματα.
Τον Ιανουάριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη μεταφορά 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία Τουλάχιστον δύο από αυτά είχαν καταστραφεί στο παρελθόν από ρωσικά στρατεύματα.
Συνολικά 3 από τα 14 Challenger 2 έχουν καταστραφεί.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στο Pokrovsk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιδιώκουν μια τακτική περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων νοτιοανατολικά του Pokrovsk και πρόσφατα πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους στην περιοχή.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 14 και 15 Αυγούστου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα εντός της Hrodivka (ανατολικά του Pokrovsk), Mykolaivka, Zhelanne και Orlivka (όλα νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και κατέλαβαν τη Zhelanne και την Orlivka.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά και μέσα στο Zhuravka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και προχώρησαν συνολικά 5,24 χιλιόμετρα πλάτος κατά μήκος ενός μετώπου βάθους 2,2 χιλιομέτρων στην περιοχή Zhuravka-Orlivka-Mykolaivka-Zhelanne.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Ivanivka (ανατολικά του Pokrovsk).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης προς τη Novohrodivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και κατέλαβαν το Novotoretske (ανατολικά του Pokrovsk).
Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το Selydove (νοτιοανατολικά του Pokrovsk).

Οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει 75.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 15 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στη Mala Tokmachka (βορειοανατολικά του Robotyne) και στη Novodanylivka (βόρεια του Robotyne).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομάδας Δυνάμεων της Ουκρανίας Tavriisk, Λοχαγός Dmytro Lykhovyi, ανέφερε ότι ένα μικρό ρωσικό απόσπασμα επιτέθηκε ανεπιτυχώς κοντά στο Robotyne στις 14 Αυγούστου χωρίς υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.
Ο Lykhovyi σημείωσε ότι ο Ρωσικός στρατός που αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση της Zaporizhia, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων της πρώτης γραμμής και σε όλο το πίσω μέρος, αποτελείται από περίπου 75.000 στρατιώτες.

Εντείνουν τις επιθετικές ενέργειες οι Ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν υψηλό επιθετικό ρυθμό τους στην Περιφέρεια του Donetsk, αποδεικνύοντας ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις προόδους στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και όταν η Ουκρανία πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις εντός της Περιφέρειας του Kursk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιδιώκουν μια τακτική περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις μηχανοκίνητες επιθέσεις κοντά στην πόλη του Donetsk τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 και 15 Αυγούστου δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν μια ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση κοντά στο Heorhiivka (δυτικά της πόλης Donetsk) και μια ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση κοντά στο Mykilske (νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk).
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν μια μηχανοκίνητη επίθεση νοτιοανατολικά της Heorhiivka.

Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν επιτυχώς στο Kharkiv, προχώρησαν περαιτέρω στην πόλη Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βόρεια της πόλης Kharkiv κοντά στο Lyptsi και Hlyboke και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv κοντά στο Starytsya και το Vovchansk στις 14 και 15 Αυγούστου. στις 15 Αυγούστου.

Μάχες θέσεις στο Kursk, οι Ρώσοι άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν οικισμούς

Οι μάχες συνεχίστηκαν κοντά στο Korenevo χωρίς σημαντικές αλλαγές στην πρώτη γραμμή του Kursk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Αυγούστου και δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν στη Safonovka (βορειοανατολικά του Korenevo και 28 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κοντά στο Kauchuk (βορειοανατολικά του Korenevo και 27 χλμ από τα διεθνή σύνορα).
Ο Apty Alaudinov διοικητής της Τσετσενικής Akhmat Spetsnaz ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καθάρισαν τη Martynovka (ακριβώς βορειοανατολικά της Sudzha) από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Bondarevka (ακριβώς ανατολικά της Sudzha) και το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν εντός του οικισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από το Giri (νοτιοανατολικά της Sudzha και 12 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα) και γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Αυγούστου δείχνουν έναν Ρώσο δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ από το κέντρο του Giri υποδεικνύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον οικισμό.

UAF_Kursk_Incursion_August_15_2024.png

Vovchansk_Battle_Map_Draft_August_15_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_August_15_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_August_15_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_August_15_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης