Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στο Κατάρ - Η μη συμφωνία για τη Γάζα φέρνει επίθεση Ιράν, Hezbollah - Πογκρόμ Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Θρίλερ στο Κατάρ - Η μη συμφωνία για τη Γάζα φέρνει επίθεση Ιράν, Hezbollah - Πογκρόμ Ισραήλ στη Δυτική Όχθη
Για κάποιου είδους πρόόδο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα κάνουν λόγο οι Αμερικάνοι - Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες στο Κατάρ
(upd2) Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κατάρ όπου καταβάλλονται ενδεχομένως οι ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτρέψει τη Μέση Ανατολή από ένα ακόμα… μακελειό, καθώς εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση το Ιράν θα ακυρώσει την προαναγγελθείσα επίθεση του κατά του Ισραήλ.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων – θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 16/8 – καταγράφηκε κάποιου είδους πρόοδος στην προσπάθεια να κλείσουν τα κενά που παραμένουν μεταξύ Ισραήλ και Hamas σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας.
Αν και η Hamas δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, παρόλο αυτά στελέχη της ενημερώνονται για την πορεία των συνομιλιών από τους εκπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Και ενώ στο Κατάρ γίνεται η τελευταία προσπάθεια για να αποτραπεί ένας εκτεταμένος περιφερειακός πόλεμος, στο Ισραήλ εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε μια μαζική διαδήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση Netanyahu να καταλήξει σε συμφωνία με την Hamas, Εβραίοι έποικοι προχώρησαν… σε πογκρόμ στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας και πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τους Παλαιστίνιους.

ΗΠΑ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Αμερικάνοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κάποιου είδους πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Οι εκπρόσωποι του Κατάρ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ συμφώνησαν να συνεχίσουν και σήμερα Παρασκευή 16/8 τις συνομιλίες τους, για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώθηκε και η Hamas, όπως αναφέρει το πρακτορείο Axios.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby είπε ότι οι συνομιλίες εστιάζουν στο να κλείσουν τα κενά που παραμένουν μεταξύ Ισραήλ και Hamas σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας.
Η αμερικάνικη πλευρά πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα αποτρέψει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Άλλωστε ο Kirby υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι το Ιράν και η Hezbollah σχεδιάζουν μια επίθεση κατά του Ισραήλ που θα μπορούσε να συμβεί με ελάχιστη ή και με καμία προειδοποίηση.

Πρόοδο βλέπουν και οι Times of Israel

Για πρόοδο μιλούν και οι Times of Israel όσον αφορά στις συνομιλίες στο Κατάρ.
«Πηγή που γνωρίζει τη σημερινή σύνοδο κορυφής για τους ομήρους στη Doha είπε στους Times of Israel ότι τα μέρη έχουν σημειώσει πρόοδο» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο δίνει άλλες λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Washington Post: Περιμένει τις συνομιλίες στο Κατάρ η Hezbollah

Στάση αναμονής τηρεί η Hezbollah, η οποία περιμένει τις συνομιλίες στο Κατάρ προτού εξαπολύσει την επίθεση της στο Ισραήλ
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι η Hezbollah δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη διατάραξη μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Hamas για τη Γάζα.

Τι λέει η Hamas

Από την πλευρά του ο Husam Badran, ανώτερος αξιωματούχος της Hamas υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο που να βασίζεται σε ότι έχει συμφωνηθεί έως τώρα.
«Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανοικοδόμηση, πέρα από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων» επισήμανε ο αξιωματούχος της Hamas.
Μάλιστα, αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Σημειώνεται πως Ισραήλ και Hamas έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden (στην πρώτη φάση του προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Hamas με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων), ζητώντας ωστόσο κάποιες διευκρινίσεις και βελτιώσεις επί του σχεδίου, οι οποίες και οδήγησαν στη διατήρηση του αδιεξόδου.
Ανάμεσα σε αυτές τις διευκρινίσεις είναι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, η διαδοχή της απελευθέρωσης των ομήρων καθώς και η επιστροφή των αμάχων από τη νότια στη βόρεια Γάζα.

Πογκρόμ στη Δυτική Όχθη

Και ενώ ολόκληρη η Μέση Ανατολή αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα κρέμεται… από μια κλωστή, Εβραίοι έποικοι προχώρησαν σε… πογκρόμ στη Δυτική Όχθη.
Δεκάδες Εβραίοι έποικοι με καλυμμένα τα πρόσωπα τους προχώρησαν σε επίθεση στο χωριό Jit, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Qalqilya στη Δυτική Όχθη.
Από την επίθεση με πυρά, σκοτώθηκε ένας 23χρονος Παλαιστίνιος ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά με τους Εβραίους να επιτίθενται με πέτρες και να πυρπολούν με βόμβες μολότοφ σπίτια και αυτοκίνητα.
Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν άμεσα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρενέβη και ότι συνέλαβε έναν Ισραηλινό.
Από την πλευρά του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει με ύψιστη σοβαρότητα το περιστατικό και επισήμανε πως οι υπαίτιοι και οι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε αδίκημα, θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog έκανε λόγο για πογκρόμ.
«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο Herzog στο X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Όχθη.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων.

Πάνω από 40.000 οι νεκροί στη Γάζα, κραυγή αγωνίας Ισραηλινών

Την ίδια στιγμή στη Γάζα, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται με ιδιαίτερη σκληρότητα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 40.000.
Εν τω μεταξύ, για ακόμα μια φορά, εκατοντάδες Ισραηλινοί, κυρίως συγγενείς και φίλοι των ομήρων που κρατά η Hamas, προχώρησαν σε πορεία και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση Netanyahu να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας με την Hamas.
Ανάμεσα στα συνθήματα ήταν και το «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης