Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στροφή» ΗΠΑ: Δεν θέλουν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα - Πυρά αντιπολίτευσης σε Maduro: Παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών

«Στροφή» ΗΠΑ: Δεν θέλουν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα - Πυρά αντιπολίτευσης σε Maduro: Παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών
Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Nikolas Maduro για τρίτη συναπτή θητεία προκάλεσε διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης και ταραχές αμέσως μετά τις εκλογές.
Ο Λευκός Οίκος διόρθωσε το φραστικό πυρ, αποσύροντας την παρότρυνση που φάνηκε να κάνει νωρίτερα την Πέμπτη 15/8 ο Joe Biden να διεξαχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα, με εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας να τονίζει πως είναι «πολύ σαφές» για την Ουάσιγκτον ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε «τις περισσότερες ψήφους» στην ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αμφισβητείται.
Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών του στον Τύπο προτού επιβιβαστεί σε ελικόπτερο, μια δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον Maduro;» και «Είστε υπέρ νέων εκλογών στη Βενεζουέλα;» με τον Joe Biden να απαντά: «Είμαι».
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας όμως διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα, ο κ. Biden ήθελε να επισημάνει «την παράλογη θέση του (σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Nikolas) Maduro», ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον δεν δείχνει «τιμιότητα» όσον αφορά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Είναι πολύ καθαρό για την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας, για τις ΗΠΑ και για αυξανόμενο αριθμό χωρών ότι είναι ο Edmundo Gonzalez Urutia αυτός που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους την 28η Ιουλίου», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ ζητούν εκ νέου η βούληση του λαού της Βενεζουέλας να γίνει σεβαστή και να αρχίσουν συζητήσεις για τη μετάβαση, για την επιστροφή στους δημοκρατικούς κανόνες», συμπλήρωσε.
Η δήλωση του Joe Biden έκανε αίσθηση, αφού η Βραζιλία και η Κολομβία, χώρες που ανέλαβαν πρωτοβουλία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση, έριξαν την ιδέα να γίνουν νέες εκλογές.
Όμως η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Maria Corina Mazado έσπευσε αμέσως να δηλώσει πως εναντιώνεται στο ενδεχόμενο αυτό.
Η νέα κρίση στη Βενεζουέλα ακολούθησε την ανακήρυξη από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της νίκης του κ. Maduro.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το επίσημο αποτέλεσμα, λέει πως κέρδισε ο Edmundo Gonzalez Urutia, καταγγέλλοντας απάτη.
Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Nikolas Maduro για τρίτη συναπτή θητεία προκάλεσε διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης και ταραχές αμέσως μετά τις εκλογές.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 25 νεκρούς, 192 τραυματίες και 2.400 συλλήψεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Maduro πως «παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων» πολιτών της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro απορρίπτει σχόλια των ΗΠΑ και της Βραζιλίας για τις εκλογές
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Nikolas Maduro, απέρριψε χθες Πέμπτη σχόλια των ομολόγων του των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, αντίστοιχα του Joe Biden και του Luis Ignacio Lula da Silva, για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη χώρα του, το αποτέλεσμα των οποίων χαρακτηρίζεται απάτη από την αντιπολίτευση.
«Απορρίπτω απόλυτα την προσπάθεια των ΗΠΑ να γίνουν η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας», δήλωσε ο κ. Maduro στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Edmundo Gonzalez Urutia —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 28η Ιουλίου στη Βενεζουέλα, στις οποίες η συμμαχία του διαβεβαιώνει πως επικράτησε «καθαρά»— κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον σοσιαλιστή πρόεδρο Nikolas Maduro, που ανακηρύχθηκε νικητής, πως «παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων» πολιτών της χώρας εμποδίζοντας την «πολιτική μετάβαση».
«Απευθύνω έκκληση στον Nikolas Maduro: σεβαστείτε τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας, παίζετε με τη ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών!», τόνισε ο πρώην διπλωμάτης σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αξιώνοντας ο αρχηγός του κράτους να «επιτρέψει τη μετάβαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης