Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι νέοι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας ενδέχεται να παραταθούν έως τα τέλη του 2025 – Faeser (ΥΠΕΣ): Έχουμε θετικά αποτελέσματα

Οι νέοι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας ενδέχεται να παραταθούν έως τα τέλη του 2025 – Faeser (ΥΠΕΣ): Έχουμε θετικά αποτελέσματα

Για την επέκταση τέτοιων ελέγχων, το Βερολίνο θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχετικά Άρθρα
Οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας ενδέχεται να παραταθούν έως ότου τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Faeser είπε στις 13 Αυγούστου ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που τέθηκαν σε εφαρμογή με την Αυστρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία λειτούργησαν καλά.
«Για μένα, οι έλεγχοι στα σύνορα θα παραμείνουν όσο χρειαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα είναι μέχρι να τεθεί σε ισχύ το σύστημα ασύλου της ΕΕ.
«Έχουμε καταφέρει μεγάλη επιτυχία στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων ήταν πολύ αποτελεσματική».
Επί του παρόντος, η Γερμανία έχει συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και την Ελβετία που πρόκειται να παραμείνουν έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ αυτοί με την Αυστρία πρόκειται να διαρκέσουν έως τις 11 Νοεμβρίου.
Οι δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών έγιναν εν μέσω κριτικής από το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας.
Στις 12 Αυγούστου, πολιτικοί των Πρασίνων έγραψαν ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Γερμανίας δεν συμμορφώνονται με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.
Άλλοι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrmann, έχουν υποστηρίξει το σχέδιο της Faeser.
«Χρειαζόμαστε τους εντατικούς ελέγχους στα σύνορα για λόγους ασφάλειας και μετανάστευσης περισσότερο από ποτέ», είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Για την επέκταση τέτοιων ελέγχων, το Βερολίνο θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολίασε η Faeser.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Σένγκεν, η Γερμανία μπορεί να επαναφέρει προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μόνο σε περίπτωση σοβαρών απειλών για την ασφάλεια και πρέπει να αιτιολογεί επαρκώς αυτές τις ενέργειες και να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Επιτροπή επέτρεψε στη Γερμανία να εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα ως απάντηση στην απότομη αύξηση των αιτημάτων ασύλου για πρώτη φορά πέρυσι.
Περιορισμένοι έλεγχοι επιτρέπονταν επίσης κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro τον Ιούνιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά, οδηγώντας σε μείωση των παράνομων εισόδων από την εισαγωγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης