Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι θολές εξαγγελίες της Harris θα φέρουν 4 χρόνια οικονομικής καταστροφής για τις ΗΠΑ – Ασπιρίνη για τον... καρκίνο οι προτάσεις της

Οι θολές εξαγγελίες της Harris θα φέρουν 4 χρόνια οικονομικής καταστροφής για τις ΗΠΑ – Ασπιρίνη  για τον... καρκίνο οι προτάσεις της
Τι προτείνει για τον έλεγχο των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκη, την απόκτηση κατοικίας και τις φοροαπαλλαγές σους γονείς

Η αντιπρόεδρος Kamala Harris πρόκειται να παρουσιάσει βασικά στοιχεία της οικονομικής της ατζέντας ως υποψήφιας για την προεδρία των Δημοκρατικών σε ομιλία της στη Βόρεια Καρολίνα την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024,  όπου  αναμένεται να δώσει έμφαση στα σχέδια για μείωση των τιμών των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, της στέγασης και της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται διαρροές από τους συμβούλους της.
Οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντιπρόεδρος δεν έχει ακόμη παρουσιάσεις τις θέσεις της ενώ από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αναμένεται να είναι συνέχεια της καταστροφικής για την οικονομία πολιτικής του προέδρου Biden.
Η ομιλία της Harris αναμένεται να υποστηρίξει σχέδια για μείωση του κόστους και καταπολέμηση της υποτιθέμενης αύξησης των τιμών από εταιρείες με πιθανούς ελέγχους τιμών, σε μία προσπάθεια να αναδείξε τις προσπάθειες της εκστρατείας της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό ενόψει των εκλογών.
Τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει σημαντική πίεση στους προϋπολογισμούς τους τα τελευταία χρόνια, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να εκτινάσσεται σε υψηλό 40 ετών, στο 9,1%, τον Ιούνιο του 2022.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών για να μετριαστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει επιβραδυνθεί στο 2,9% από τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά παραμένει πάνω από το στόχο της Fed του 2%.
Η ομιλία της Harris για την οικονομική ατζέντα είναι η πρώτη της σημαντική ανακοίνωση πολιτικής αφότου ο Πρόεδρος Joe Biden αποχώρησε από την προεδρική κούρσα στις 21 Ιουλίου.

H κληρονομιά του Biden

Η Harris θα προτείνει έναν ομοσπονδιακό νόμο που θα απαγορεύει στις εταιρείες να ορίζουν υπερβολικές τιμές και θα καταγγείλει τις πρακτικές των εταιρειών επεξεργασίας κρέατος, δήλωσε η εκστρατεία της αργά την Τετάρτη 14 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την πρότασή της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα μπορούσε να διερευνήσει για παραβιάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού και να επιβάλει κυρώσεις στη βιομηχανία τροφίμων και παντοπωλείων και θα επιβάλει περισσότερο έλεγχο στο έλεγχο της συγκέντρωσης στον τομέα.
Φάρμακα και στέγαση

Φάρμακα και στέγαση

Άλλες πτυχές του οικονομικού σχεδίου της Harris αναμένεται να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του κόστους στέγασης.
Σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για μείωση του κόστους ενοικίασης κατοικιών και ιδιοκτησίας σπιτιού, με χρηματοδότηση για οικονομικά προσιτή στέγαση και οικοδόμηση κοινοτήτων ανθεκτικών στο κλίμα.
Η οικονομική πλατφόρμα της Harris αντικατοπτρίζει στενά αυτή του Προέδρου Biden και στοχεύει να προσελκύσει τη μεσαία τάξη, με τους συμβούλους της να επισημαίνουν ότι σχεδιάζουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε πτυχές του σχεδίου που απευθύνονται στους ψηφοφόρους στις κρίσιμες πολιτείες.
«Ίδιες αξίες, διαφορετικό όραμα», επισήμανε ένα στέλεχος της εκστρατείας περιγράφοντας την οικονομική ατζέντα του Harris σε σχέση με αυτή του Biden.
«Δεν απομακρύνεται πολύ από αυτόν επί της ουσίας.
Θα αναδείξει αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εκείνη».
Ένας σύμβουλος του Harris είπε στο Reuters ότι ο αντιπρόεδρος νοιάζεται πολύ για «θέματα επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για εργαζόμενες οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες με μικρά παιδιά».
Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι η Harris θα συνεχίσει να υιοθετεί την έκπτωση φόρου για τα παιδιά, η οποία μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.

Στρατηγικά… διφορούμενη


Η οικονομική ομιλία της Harris την Παρασκευή (16/8)  θα αποκαλύψει μόνο ορισμένα στοιχεία της ατζέντας της, καθώς η εκστρατεία της σκοπεύει να είναι «στρατηγικά διφορούμενη» σε τομείς όπως η ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμοί στους ψηφοφόρους και να δεχθεί κριτική από επιχειρηματικούς ομίλους για λεπτομέρειες πολιτικής.
Οι σύμβουλοί της είπαν επίσης ότι η αντιπρόεδρος δεν υποστηρίζει πλέον πολιτικές όπως η απαγόρευση του fracking (τη νομιμοποίηση για τους μετανάστες) και το Medicare for All που αποτελούσαν μέρος της πλατφόρμας στη βραχύβια προεδρική υποψηφιότητά της για το 2020 και τις οποίες υποστήριξε ενώ υπηρετούσε στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι φορολογικές απαλλαγές

Η εκστρατεία της Harris είπε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αντιθέσεις με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, τον πρώην Πρόεδρο Trump, στη φορολογική πολιτική.
Ο Trump εφάρμοσε φορολογικές περικοπές το 2017, ορισμένες από τις οποίες πρόκειται να λήξουν τον επόμενο χρόνο.
Ανακοίνωσε ότι θέλει να καταστήσει αυτά τα μόνιμα, ενώ ο Harris υποστήριξε ότι θα πρέπει να λήξουν εκτός από εκείνους που ωφελούν τους φορολογούμενους που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.
Αν και θα έχει ως στόχο να αντιπαραβάλει τα φορολογικά της σχέδια με εκείνα της εκστρατείας Harris, η Harris υιοθέτησε το σχέδιο του Trump για τον τερματισμό των φόρων στα φιλοδωρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης