Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία στη Γερμανία για τον προϋπολογισμό του 2025 με δημιουργική λογιστική – Το κενό των 17 δισ. ευρώ

Συμφωνία στη Γερμανία για τον προϋπολογισμό του 2025 με δημιουργική λογιστική – Το κενό των 17 δισ. ευρώ
Το φρένο του χρέους και η δικαστική απόφαση
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή 16 Αυγούστου όσον αφορά τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της χώρας για το 2025, εβδομάδες αφότου ο Καγκελάριος Olaf Scholz και κορυφαίοι αξιωματούχοι συνήψαν μία αρχική συμφωνία που στη συνέχεια επικρίθηκε σφοδρά, βλάπτοντας περαιτέρω την εικόνα της αντιδημοφιλούς κυβέρνησης.
Ο Scholz ηγείται σε έναν τρικομματικό συνασπισμό των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του με τους περιβαλλοντολόγους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες από τον Δεκέμβριο του 2021.
Η συμμαχία, η οποία συγκεντρώνει κόμματα που δεν ήταν παραδοσιακά σύμμαχοι, έχει γίνει διαβόητη για συχνές εσωτερικές.
Τα οικονομικά ζητήματα έχουν γίνει ένα ιδιαίτερο μήλο της έριδος.
Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ήταν ανένδοτοι όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία για την τήρηση των αυστηρών κανόνων στο σύνταγμα της Γερμανίας για τη δημιουργία νέου χρέους και ο συνασπισμός συμφώνησε επίσης με την πολιτική τους το 2021 να μην αυξήσει τους φόρους.
Τα μέλη των υπόλοιπων κομμάτων ήταν πιο πρόθυμα για τις εξαιρέσεις από το λεγόμενο «φρένο χρέους».
Τον Νοέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε την επαναχρησιμοποίηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (66 δισεκατομμύρια δολάρια) που αρχικά προοριζόταν να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού για μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.
Αυτό ανάγκασε τον συνασπισμό σε μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2024, με περικοπές επιδοτήσεων που προκάλεσαν διαμαρτυρίες από τους αγρότες.
Τα κυβερνώντα κόμματα μάλωναν εκτενώς για το πώς να συντάξουν έναν προϋπολογισμό για το 2025 πριν ο Scholz, ο Lindner και ο αντικαγκελάριος Robert Habeck, από τους Πράσινους, παρουσιάσουν μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου.
Αυτό περιελάμβανε υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και την προσιτή στέγαση, μαζί με ένα πακέτο τόνωσης για την οικονομία της χώρας, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Lindner εξέφρασε τις ανησυχίες σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας, προκαλώντας έντονη κριτική από ανώτερα στελέχη του κόμματος του Scholz και προκαλώντας έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Η διαφωνία επικεντρώθηκε στο πώς θα μειωθεί ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 17 δισ. ευρώ.
Κυβερνητική δήλωση που ανακοινώνει τη συμφωνία της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2024 ανέφερε ότι το χάσμα έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο θα παρέχονται χρήματα στον εθνικό σιδηρόδρομο.
Ο προϋπολογισμός πηγαίνει τώρα στην Bundestag προς κύρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης