Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ρωσικός Iskander είναι ο φονιάς των Patriot – Με ένα μόνο πύραυλο χτύπησε και έκανε σκόνη 3 συστοιχίες στην Ουκρανία!

Ο ρωσικός Iskander είναι ο φονιάς των Patriot – Με ένα μόνο πύραυλο χτύπησε και έκανε σκόνη 3 συστοιχίες στην Ουκρανία!
Ο πύραυλος έφερε κεφαλή διασποράς μικρών βομβών σε μία ευρεία περιοχή για να εξουδετερώσει και τις τρείς συστοιχίες που απείχαν μεταξύ τους.
Οπτικό υλικό που διένειμε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 17 Αυγούστου δείχνει την καταστροφή τριών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος MIM-104 Patriot κατασκευής ΗΠΑ στον οικισμό Lyubimovka στην περιοχή Dnipropetrovsk της Ουκρανίας.
Τα συστήματα αεράμυνας καταστράφηκαν από έναν μόνο βαλλιστικό πύραυλο 9K720 από το σύστημα Iskander-M.
Ο πύραυλος έφερε κεφαλή διασποράς μικρών βομβών σε μία ευρεία περιοχή για να εξουδετερώσει και τις τρείς  συστοιχίες που απείχαν μεταξύ τους.
Η απώλεια αυτή είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πολύ περιορισμένο οπλοστάσιο συστημάτων Patriot της Ουκρανίας.

systoixies.jpg

Τα συνεχή χτυπήματα στους Patriot

Πλάνα που κυκλοφόρησαν λιγότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα έδειξαν ένα επιτυχημένο χτύπημα σε συστοιχίες Patriot σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία, καθώς και σε σταθμό ραντάρ AN/MPQ-65.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου 2024 καταστράφηκαν δύο συστοιχίες Patriot από χτυπήματα Iskander-M κοντά στον οικισμό Yuzhnoye στην περιοχή της Οδησσού.
Στις 9 Μαρτίου χτύπημα Iskander – M κατέστρεψε σύστημα Patriot κοντά στην τοποθεσία Sergeevka στην η περιοχή του Donetsk.
Η καταστροφή των Patriot ήταν μόνο μία από τις πολλές σημαντικές επιτυχίες που σημείωσαν τα συστήματα Iskander-M τον Ιούλιο, με πολλούς άλλους ιδιαίτερα αξιοσημείωτους στόχους να καταστράφηκαν αυτόν τον μήνα.


χxtipimata.jpg
Πολλαπλασιαστής δύναμης - Ο αέρας στην Ουκρανία είναι πλέον ασφαλής για τους Ρώσους 

Οι Patriot παραδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023 από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δυτικές και ρωσικές πηγές να διαφωνούν έντονα μεταξύ τους σχετικά με το εάν οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν πολλές συστοιχίες με τον πύραυλο 9K720.
Με τα ποσοστά φθοράς να παραμένουν υψηλά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνέχισαν να στέλνουν σημαντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Δυτικοί αναλυτές έχουν παρατηρήσει ευρέως ότι η επιτυχής καταστροφή των συστημάτων Patriot έχει χρησιμεύσει ως πολλαπλασιαστής δύναμης για άλλα είδη ρωσικών drones και πυραύλων κατά τις επιθέσεις τους σε ουκρανικές και συμμαχικές θέσεις.
Γράφοντας στο Forbes αναλυτής σημειώνει ότι με την καταστροφή των Patriot, «ο αέρας πάνω από την ανατολική Ουκρανία έχει γίνει πολύ πιο ασφαλής για τους Ρώσους».

Το θανάσιμο πλήγμα στο γόητρο των Patriot

Οι πύραυλοι 9K720 σε ημιβαλλιστική τροχιά έχουν την ικανότητα να διεξάγουν εκτεταμένους ελιγμούς πτήσης σε όλη τη διαδρομή πτήσης τους, γεγονός που καθιστά δύσκολο για μία αεράμυνα να τους εντοπίσει.
Αυτό τους επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους για ελιγμούς πολύ καλύτερα από τους πυραύλους σε τυπική βαλλιστική τροχιά.
Πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, το σύστημα Patriot είχε ήδη ένα εξαιρετικά προβληματικό ιστορικό αποτυχιών αναχαίτισης πολύ απλούστερων στόχων, που κυμαίνονταν από ιρανικά drones μέχρι αυτοσχέδιους βαλλιστικούς πυραύλους της Υεμένης και ιρακινούς πυραύλους Scud-B.
Αλλά αυτό που πλήγωσε θανάσιμα το γόητρο των Patriot ήταν ο πύραυλος 9K720 του Iskander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης