Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλώνει η... ουρά στον προθάλαμο των BRICS – Θέλει να ενταχθεί και το Αζερμπαϊτζάν

Μεγαλώνει η... ουρά στον προθάλαμο των BRICS – Θέλει να ενταχθεί και το Αζερμπαϊτζάν
Η Ρωσία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS για ένα έτος την 1η Ιανουαρίου 2024
Το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να ενταχθεί στους BRICS, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα, Polad Bulbuloglu, σε συνέντευξή του στο TASS πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Μπακού.
«Υπάρχει μεγάλη ουρά όλων όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει όντως δηλώσει μία τέτοια προθυμία.
Έχουμε μιλήσει γι' αυτό με τους Ρώσους ομολόγους μας, αλλά αυτή η διαδικασία και το θέμα είναι σε εξέλιξη», είπε όταν ρωτήθηκε εάν το Μπακού έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για ένταξη.
Οι BRICS, που ιδρύθηκαν το 2006, επεκτάθηκαν για πρώτη φορά το 2011, όταν η Νότια Αφρική προσχώρησε στα τέσσερα ιδρυτικά κράτη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Η απόφαση να προσκληθούν έξι ακόμη χώρες να συμμετάσχουν στους BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, ελήφθη στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο του 2023.
Ωστόσο, η Αργεντινή απέρριψε την πρόσκληση για ένταξη στα τέλη Δεκεμβρίου με την εκλογή του νέου προέδρου Javier Milei.
Πέντε νέα μέλη (Αίγυπτος, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αιθιοπία) έγιναν επίσημα πλήρη μέλη της ομάδας BRICS την 1η Ιανουαρίου.
Η Ρωσία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS για ένα έτος την 1η Ιανουαρίου 2024.
Υπό την εποπτεία της Μόσχας, οι BRICS θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Το βασικό γεγονός της προεδρίας της Ρωσίας θα είναι η σύνοδος κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο του 2024 στο Καζάν του Ταταρστάν, στην περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας.

Πρόσκληση στην Παλαιστίνη

Στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου θα προσκληθεί να συμμετάσχει και η Παλαιστίνη, κίνηση με υψηλό γεωπολιτικό συμβολισμό και νόημα.
Οι BRICS συζητήσουν διάφορα θέματα σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο και τη νομισματική πολιτική.
Η Ρωσία εργάζεται ήδη προς τη διαδικασία συμμετοχής της Παλαιστόνης στη σύνοδο κορυφής.
«Σίγουρα έχουμε συζητήσει επίσης διμερείς σχέσεις γιατί απολαμβάνουμε μια πολύ μακροχρόνια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο ηγέτης της Παλαιστίνης Mahmud Abbas.
Ο Abbas εξήγησε ότι τα μέλη των BRICS έχουν φιλικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και θα αφιερώσουν ιδιαίτερο χρόνο στη χώρα του στη σύνοδο κορυφής του 2024.
«Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες αυτής της ένωσης είναι όλες φιλικές προς την Παλαιστίνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής.
Η Παλαιστίνη θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τον πόλεμο του Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας στη σύνοδο κορυφής BRICS 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης