Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η Γερμανία σκοπίμως έβγαλε τώρα την έρευνα για τους Nordstream – Η αρχή του τέλους στη βοήθεια προς την Ουκρανία

Αποκάλυψη: Η Γερμανία σκοπίμως έβγαλε τώρα την έρευνα για τους Nordstream – Η αρχή του τέλους στη βοήθεια προς την Ουκρανία
Γυρίζει την πλάτη στην Ουκρανία ακόμη και η Γερμανία, θα απαγορεύσει κάθε νέα στρατιωτική βοήθεια
Πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street Journal προσπάθησε να μετατοπίσει ριζικά το αφήγημα σχετικά με το σαμποτάζ στο Nordstream, όπου αντί να κατηγορηθεί η CIA για την έκρηξη του κρίσιμου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ανώνυμες πηγές «πληροφοριών» έδωσαν ένα ευφάνταστο σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένας κορυφαίος στρατηγός της Ουκρανίας ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό της δολιοφθοράς χρησιμοποιώντας μια χούφτα ερασιτεχνών που κατά κάποιον τρόπο κατάφεραν να γλιστρήσουν στον πάτο της Βαλτικής Θάλασσας και διεξάγουν μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση.
Ανεξάρτητα από την γελοία αληθοφάνεια της αναφοράς όμως, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας "είναι τραγικές" και αυτό φάνηκε από την κατεύθυνση που έχει πάρει η μετάδοση των πληροφοριών των δυτικών ΜΜΕ.
Όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η αναστροφή στην αφήγηση (που σύμφωνα με ορισμένους σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε τώρα να εφαρμόσει την πλήρη στρατιωτική του ισχύ ενάντια στην Ουκρανία, η οποία επιτέθηκε σε γερμανικά περιουσιακά στοιχεία ανατινάζοντας το Nordstream) είχε σκοπό να αμβλύνει το χτύπημα από την απόφαση της Γερμανίας να κόψει οριστικά την άνευ προηγουμένου βοήθεια προς την Ουκρανία και τον Zelensky.
GVBB0AlXEAAh16n.jpg
Η αρχή του τέλους

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει τη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως μέρος του σχεδίου του κυβερνώντος συνασπισμού για μείωση των δαπανών.
Η αναφορά, η οποία ανέφερε μη δημόσια έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα, καθώς και συζητήσεις με ανώνυμες πηγές, σημειώνει στη συνέχεια ότι το μορατόριουμ για νέα βοήθεια -που είναι ήδη σε ισχύ- θα επηρεάσει νέα αιτήματα χρηματοδότησης, όχι προηγουμένως εγκεκριμένη βοήθεια.
Σε επιστολή που εστάλη στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας στις 5 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner είπε ότι η μελλοντική χρηματοδότηση δεν θα προέρχεται πλέον από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας αλλά από έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Και εφόσον γνωρίζουμε ήδη ότι οι πρόσφατες προσπάθειες ρευστοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν και «κάηκαν» λόγω των φόβων κλιμάκωσης των ρωσικών αντιποίνων, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη βοήθεια για την Ουκρανία.

Σημάδια αλλαγής πορείας

Το Βερολίνο, που είναι ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ευρώπης στο Κίεβο, είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει αλλαγή πορείας για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων ενέκρινε μια προκαταρκτική συμφωνία για το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025.
Ο συμβιβασμός δείχνει τη μείωση της μελλοντικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά το ήμισυ σε 4 δισ. ευρώ για την εκπλήρωση άλλων προτεραιοτήτων δαπανών.
Και, φαίνεται τώρα, ότι ακόμη και αυτό το συμβολικό ποσό πρόκειται να μηδενιστεί.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Ιούνιο, η απόφαση της G7 να χορηγήσει δάνειο 50 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στην Ουκρανία, με την υποστήριξη παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ήταν το πιο σημαντικό βήμα αυτής της συνόδου κορυφής.
Αυτή η δομή δανείων αντικατοπτρίζει έναν τυπικό συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ενώ η απλή λύση θα περιελάμβανε την κατάσχεση όλων των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας (υπολογίζονται σε 280 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για την άμεση χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών της Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες –ιδιαίτερα η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο– απέφευγαν σθεναρά, θεωρώντας το ως υπερβολικά επιθετικό.
Αντίθετα, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους των ληξιπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, που ανέρχονται μόνο σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η πρώτη επιλογή θα ήταν μια αλλαγή παιχνιδιού, ενώ η δεύτερη επιλογή υπολείπεται.

Η στάση των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η πρωταρχική πηγή χρηματοδότησης για την Ουκρανία -η οικογένεια Biden και διάφορα στελέχη των ΗΠΑ - πρόκειται να σταματήσει, αφού ο Biden τελικά θα εγκαταλείψει την πολιτική για πάντα σε τρεις μήνες.
Γι' αυτό και ο Zelensky δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε όλο και πιο απελπισμένες και συγκλονιστικές προκλήσεις και εκτροπές για να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων, καθώς η εναλλακτική είναι η πλήρης καταστροφή για την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης