Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστραλία προειδοποιεί για τρύπα στον προϋπολογισμό 2 δισ. δολαρίων - Oι τιμές του χάλυβα πέφτουν κατακόρυφα

Η Αυστραλία προειδοποιεί για τρύπα στον προϋπολογισμό 2 δισ. δολαρίων - Oι τιμές του χάλυβα πέφτουν κατακόρυφα

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των 1,89 δισεκατομμυρίων τόνων του κόσμου το 2023

Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πιθανή τρύπα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (2 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό της, καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος πέφτουν ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας.
Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την Κυριακή (28/8/2024) από τον Ταμία Jim Chalmers σημείωσε ότι οι τιμές spot για τις πιο πολύτιμες εξαγωγές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 38% από την αρχή του έτους και 7,5% την περασμένη εβδομάδα, στα 81,80 δολάρια ανά τόνο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Η κατάδυση σημαίνει ότι το συστατικό παραγωγής χάλυβα βρίσκεται επί του παρόντος κάτω από την προβλεπόμενη τροχιά της κυβέρνησης να φτάσει στην τιμή «αγκύρωσης» των 60 δολαρίων μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Εάν συμβεί αυτό μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να μειώσει τις φορολογικές εισπράξεις κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, αναφέρει η έκθεση.
Η κυβέρνηση περίμενε ήδη έλλειμμα 28,3 δισεκατομμυρίων AU$ για το τρέχον οικονομικό έτος προτού αποκαλυφθούν τα πορίσματα της έκθεσης.
Το αν θα επιβεβαιωθεί η «απαισιόδοξη» εκτίμηση μένει να φανεί, δήλωσε αναλυτής.
Ωστόσο, η ύφεση εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την οικονομική υγεία του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Αυστραλίας και τη συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων.
«Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό σενάριο», είπε ο Durban, πρώην ανώτερος οικονομολόγος και επίτροπος εμπορίου της Austrade.
"Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχουμε προβλέψει την κορύφωση της κινεζικής ζήτησης το 2023, η οποία φαίνεται στα χρήματα...
Το ερώτημα εδώ είναι πραγματικά αν πρόκειται απλώς για μια κυκλική ύφεση ή για ένα διαρθρωτικό.
Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι ένα διαρθρωτικό ζήτημα".

Η Αυστραλία, η Κίνα και ο χάλυβας

Η Αυστραλία απέστειλε σιδηρομετάλλευμα 138 δισεκατομμυρίων AU$ το οικονομικό έτος έως τον Ιούνιο.
Μια κυβερνητική έκθεση του Ιουνίου προέβλεπε τα κέρδη να μειωθούν σε 114 δισεκατομμύρια AU$ το 2024-25 και 102 δισεκατομμύρια AU$ το 2025-26, καθώς οι τιμές μειώθηκαν.
Το 2023, περίπου το 85% του σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας πήγε στην Κίνα, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, αφήνοντάς την εξαιρετικά εκτεθειμένη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στην ανάλυσή του, το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας σημείωσε ότι αρκετοί δείκτες ήταν θλιβεροί για τον πολιορκημένο τομέα ακινήτων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κατά 8,2% φέτος στις υφιστάμενες τιμές κατοικιών, μια πτώση 10% στις επενδύσεις σε ακίνητα το 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ότι οι αρχικές κατασκευές κατοικιών τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο ήταν 60% της αιχμής τους το 2021.
«Η μαλακότητα στην κινεζική οικονομία και η πρόσφατη πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι δεν είμαστε απρόσβλητοι από την αστάθεια και την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Jim Chalmers σε δήλωση.
«Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις πολύ στενά λόγω του πιθανού αντίκτυπού τους στην οικονομία και τον προϋπολογισμό μας».
Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των 1,89 δισεκατομμυρίων τόνων του κόσμου το 2023. Υποφέροντας από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση που έχει αγγίξει τα χαμηλά επίπεδα, οι παραγωγοί έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές , πιέζοντας τις τιμές χαμηλότερα.
Η China Baowu Steel Group Corp, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μετάλλου στον κόσμο, σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα όταν ο πρόεδρος Hu Wangming είπε στο προσωπικό ότι ο κλάδος αντιμετώπισε έναν «σκληρό χειμώνα» με συνθήκες χειρότερες από μεγάλες πτώσεις το 2008 και το 2015.
Η ύφεση έπληξε τις τιμές των μετοχών των μεγάλων παραγωγών σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας.
Οι μετοχές της BHP υποχωρούν κατά 13%, της Rio Tinto κατά 16% και της Fortescue κατά 39% από πριν από έξι μήνες.
Ωστόσο, οι ανθρακωρύχοι είναι από τους πιο αποτελεσματικούς στον κόσμο, με κόστος ανά τόνο περίπου 20 $.
Ο Durban είπε ότι η προσοχή θα στραφεί στην επόμενη έκδοση του δείκτη υπευθύνων αγορών της Κίνας (PMI), ο οποίος συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας μια ζοφερή προοπτική μεταξύ των κατασκευαστών.
«Αν συνεχιστεί αυτό», είπε ο Durban, «τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε αυτή τη διολίσθηση προς το σενάριο πτώσης του Υπουργείου Οικονομικών, 60 $, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό θα ήταν αρκετά απότομο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης