Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ συμφώνησε σε εκεχειρία, αγωνία για την απάντηση Hamas - ΗΠΑ: Τελευταία ευκαιρία

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ συμφώνησε σε εκεχειρία, αγωνία για την απάντηση Hamas - ΗΠΑ: Τελευταία ευκαιρία
Απομένει η Hamas, η οποία μέχρι στιμγής έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση Biden.
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μια τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα (19/8/2024), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu έκανε μια δήλωση υποστηρίζοντας δημόσια την τελευταία « πρόταση γεφύρωσης » των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και διαβιβάστηκε στη Hamas στο τέλος των συνομιλιών στο Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.
«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε δήλωση που εκδόθηκε στα εβραϊκά και στα αγγλικά.
Η δήλωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Netanyahu ενέκρινε δημόσια την τελευταία φόρμουλα των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken χαρακτήρισε τις τελευταίες ζυμώσεις για συμφωνία ως «την τελευταία ευκαιρία» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα κάλεσε την ένοπλη Παλαιστινιακή οργάνωση Hamas να αποδεχθεί την πρόταση.
Το Σάββατο, το Ισραήλ είχε καλωσορίσει προσεκτικά τη νέα πρόταση των ΗΠΑ.
Το PMO εξέδωσε μια δήλωση εκείνη την εποχή λέγοντας ότι η πρόταση «περιέχει στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ισραήλ».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο αργότερα την Δευτέρα (19/8/2024), επιβεβαιώνοντας έτσι την ανακοίνωση του Ισραήλ για εκεχειρία.

Σε δηλώσεις του ο Blinken επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas και θα ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εδώ και 10 μήνες καταστροφικών μαχών στη Γάζα.
Πρόκειται για την κατά σειρά ένατη αποστολή του Blinken στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της σύγκρουσης, τον περασμένο Οκτώβριο.
Την Τρίτη (20/8/2024) αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο για έναν νέο γύρο συνομιλιών.

Η πρόταση και τα δεδομένα

Πρόκειται για μια πρόταση - γέφυρα την οποία είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ, από όπου πάντως απείχε η Hamas.
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος επαφών στη Ντόχα, αν και λίγο ως πολύ όλες τις πλευρές επισήμαναν ότι απομένει να γίνει δουλειά για να συναφθεί η συμφωνία.
Σε κοινή ανακοίνωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ αναφερόταν ότι η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στο Ισραήλ και στη Hamas πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία κλείνει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ τους.
Σχετικά με την πρόταση, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Biden στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών μέτρων της συμφωνίας, όπως και λεπτομέρειες για τους ομήρους και τους κρατούμενους», προσέθετε η ανακοίνωση.
Οι εξελίξεις όμως όπως φαίνεται είναι ραγδαίες.
Μέχρι στιγμής το γραφείο του Netanyahu και ο Blinken έχουν τοποθετηθεί θετικά για την πρόταση των ΗΠΑ και για εκεχειρία στην περιοχή.
Απομένει η Hamas, η οποία μέχρι στιμγής έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση Biden.

H θέση της Hamas - Καμία εκεχειρία χωρίς άρση της πολιορκίας στη Γάζα

Από την πλευρά της η Hamas εμμένει ως προς το ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μια συμφωνία με βάση το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο και προτείνει μια συμφωνία τριών φάσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ πιθανότατα έχουν υπονομευτεί λόγω ασυμβίβαστων διαφορών στα βασικά αιτήματά τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνθήκες για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ερευνητής του Γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών, Houssein Al Malla .
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θέλει την «πλήρη και άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων του, ενώ η Hamas μπορεί να θέλει μια «σημαντική χαλάρωση» του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και εγγυήσεις ασφαλείας για την ηγεσία του και τον πληθυσμό της Γάζας, κάτι που το Τελ Αβίβ μπορεί να μην επιθυμεί, πιστεύει ο παρατηρητής.
«Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από τουρκικές διπλωματικές πηγές, το Ισραήλ δεν απάντησε καν στις προτάσεις των μεσολαβητών στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη δέσμευσης. Οι απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες φέρεται να περιλαμβάνουν τη διατήρηση του ελέγχου στους στρατηγικούς διαδρόμους στη Γάζα, το βέτο σε 100 ονόματα από τη λίστα κρατουμένων που η Hamas θέλει να αποφυλακίσει και η αναγκαστική εξορία 200 Παλαιστινίων, είναι πολύ πιο αυστηρές από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως στα διεθνή fora», τόνισε σχετικά ο Al Malla
«Αυτές οι συνθήκες θεωρούνται από τη Hamas ως μη απαράδεκτες, διότι την εστίαση του Ισραήλ στην ασφάλεια και τον έλεγχο, ενώ η Hamas επιμένει σε συνθήκες που θα ανακούφιζαν τα δεινά των κατοίκων της Γάζας χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση της. Αυτή η θεμελιώδης αναντιστοιχία προσδοκιών έχει φέρει τις διαπραγματεύσεις σε οριακό σημείο», τόνισε ο παρατηρητής.

Μπαράζ χτυπημάτων κατά της Hezbollah σε Bekaa και Baalbek από τον ισραηλινό στρατό

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ αραβικών και διεθνών μέσων το Ισραήλ φαίνεται πως εξακολουθεί να εξαπολύει ισχυρά πλήγματα κατά της λιβανέζικης Hezbollah.
Ένα ισραηλινό χτύπημα, που εξαπολύθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 19/8 είχε στόχο μια αποθήκη όπλων της σιιτικής οργάνωσης στην ανατολική κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου.
Την ίδια στιγμή μεταδίδονται πολλαπλά χτυπήματα των IDF «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου» και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Baalbek.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, επικαλούμενο δύο πηγές ασφαλείας του Τελ Αβίβ.
Από τον πόλεμο στη Γάζα κι εντεύθεν, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν τακτικά στόχο μαχητές της Hezbollah και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, αλλά τα χτυπήματα σε αποθήκες όπλων ήταν πιο σπάνια.
Σχετικά βίντεο από τα ισραηλινά χτυπήματα κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης